Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

W Gąszczu u Tess 00:50, 25 lip 2012

Do góry
No to pierwsze pytania już padły
To teraz następne:

czy citronelki tu pasują?

czy może lepiej wyglądają bordowe:

Czy różaneczniki mogą być w tym miejscu, nad oczkiem wodnym, przy placyku z milinem:

Oczko jest za tym podkrzesanym świerkiem gniazdowym. A rh to są Cunningham withe

inne ujęcie:

To jest bardzo słoneczne miejsce Ale słyszałam, że ta odmiana może być na słońcu, a tu dodatkowo byłyby nad wodą, co podobno bardzo lubią

W Gąszczu u Tess 00:25, 25 lip 2012

Do góry
Evchen napisał(a)
O.. Ładnie! A o co chodzi z magnolią? chyba nie chcesz jej wycinać??????

No właśnie chcę. Wiem, że większość z nas ma sentyment do magnolii, ale moja całkowicie wymknęła się spod kontroli
Jest bardzo duża, zacienia całą tą odzyskaną powierzchnię. Nic mi tam nie urośnie, a chciałabym, żeby był też kawałek trawnika

Nie ma też efektu dekoracyjnego - kwitnie, owszem, ale kwiaty z lotu ptaka trzeba oglądać

Zobacz, jak wyglądała - była w samym środku tego gąszcza:

A tak jest teraz (ten podwójny pień po lewej):

Tu tego tak wyraźnie nie widać., bo nieco zmieniłam kąt, ale przy wejściu do ogrodu pień magnolii zasłania pendulę:

W Gąszczu u Tess 00:07, 25 lip 2012

Do góry
To na razie tyle, jeśli chodzi o podkrzesanie.
Uff, ale to ciężka robota, takie wklejanie dużej ilości i tematycznie, zdjęć

Co powiecie?

W Gąszczu u Tess 23:56, 24 lip 2012

Do góry
Widok od strony sąsiada:

przed: uwaga! zdjęcie było zrobione z ogródka sąsiada!!!

Po (zdjecia robione z placyku pod pergolą):

powyżej widać, jak dużo miejsca odzyskałam

i poniżej też:

Ogródek Hanusi po zimie 23:49, 24 lip 2012

Do góry
Martek napisał(a)

Hania !
oprowadziła mnie po swoim królestwie, pokazała cuda i cudeńka i zaprosiła na kawkę i ciacho!

są kwiaty, są owoce i warzywa ! prawdziwy raj

Haniu, kwitniesz Pięknie ci w tym kapeluszu To zdjęcie w sam raz na awatarek

A ogród? Słów mi brak, żeby opisać, co czuję. Malwy mnie urzekły, ale wszystkie zakątki piękne Widać, że kochasz ten ogród

Anula - zazdroszczę Ci spotkania z Hanią

Nic Polkom nie brakuje ,ale tu Hania ,niech będzie,że po angielsku
Relacja słowno-obrazkowa naprawdę na wysokim poziomie .
Ja też zazdroszczę możliwości spotkania

Haniu jaka ty elegancka jesteś ,,fiu ,fiu .Miły dzień miałaś,, taka laseczka cię odwiedziła ze ho,ho!! Troszkę wam zazdroszczę tych spotkań ale tylko troszkę Serdecznie pozdrawiam śliczne panie !
W Gąszczu u Tess 23:49, 24 lip 2012

Do góry
Widok spod białego muru (to tam, gdzie rośnie conica i winobluszcz trójklapowy) na placyk pod pergolą z milinem (po przekątnej):

Przed - nie ma, bo placyku z tego miejsca nie było widać

Po:

W Gąszczu u Tess 23:35, 24 lip 2012

Do góry
Widok zplacyku pod pergolą (z milinem) na tył ogrodu, czyli ścinę z cegły:

Przed:

Po:

W Gąszczu u Tess 23:28, 24 lip 2012

Do góry
Ewo, Gosiu, to jeszcze nie koniec Liczę na Wasze opinie, jak zobaczycie wszystko

Ale cieszę się, że się Wam podoba. Bo mnie też
W Gąszczu u Tess 23:26, 24 lip 2012

Do góry
Widok z placyku spod pergoli (z milinem) po przekątnej:
przed:

po:

W Gąszczu u Tess 23:20, 24 lip 2012

Do góry
Przed podkrzesaniem tych widoków (z tej perspektywy) nie było szans zobaczyć:

Otworzył się też widok z ogrodu na wejście do ogrodu (ten róg):

W Gąszczu u Tess 23:13, 24 lip 2012

Do góry
tak to wygląda:

wejście do ogródka (przechodzimy wzdłuż domu).
przed.

Ciemność widzę, ciemność! Nic nie widać. zasłania magnolia, ale głównie tuja, rosnąca przed nią.

Po:

W Gąszczu u Tess 22:57, 24 lip 2012

Do góry
Ewcia88 napisał(a)
Oj widzę że się dzieje.Tyle żórawek a wlaśnie artykuł o nich czytam Mam pytanko-mam okazję przeorać całą plackarnie ( sąsiad ma maszyne chwilo) a wiec orac-wyznaczyc rabaty i trawnik siać czy czekać ? pozdrawiam i muszę na drugi ogródek Twój czas zarezerwować

Ewcia, mądrzejszych ode mnie pytaj. Ale jeśli wiesz, jak bedą szły rabaty, to ja bym chyba robiła już trawnik. Trzeba kilku lat żeby był ładny. To niechby już rósł

Tylko - gorąca głowo! - czy Ty poczytałaś, jak sie trawnik zakłada?
I co oznacza "przeorać"? Bo moim zdaniem zoranie to za mało. Powinno się też glebogryzarką ziemię potraktować, żeby ją ładnie przemieszać (napowietrzyć i rozdrobnić), potem wyrównać...

Może jednak najpierw odpowiedz sobie na te wszystkie pytania
W Gąszczu u Tess 22:51, 24 lip 2012

Do góry
Nadeszła ta chwila. Zanim pokażę co się zadziało, parę słów tytułem wstępu.

Zdaję sobie sprawę, że część osób, które mi udzielały rad i służyły pomocą, może się poczuć zawiedziona bądź rozczarowana. Wszystkie rady były cenne, wnosiły coś istotnego, ale nie wszystkie dało się zastosować w praktyce. Z wielu jeszcze nie skorzystałam, bo ten etap dopiero nadejdzie.

Podkrzesałam tuje, bo okazało się, że od drugiej strony, tej niewidocznej na zdjęciach były wysoko podeschnięte, tak całkiem suche.

Nie wyrzuciłam tej srebrnej (niebieskiej) tui przy szmaragdzie, bo jeśli ją wytnę, to odkryję brzydką, podeschniętą dziurę w szmaragdzie. Więc albo obie wycinam, albo obie zostawiam. Na razie wybrałam opcję - zostawiam, zobaczymy, co będzie dalej.

Na razie nie wyrzuciłam magnolii, bo piły elektrycznej chwilowo nie mam. Ale zamierzam ją wyciąć, liczę jednak na Wasze opinie.

No i cóż - ja jestem z podkrzesania zadowolona. Odzyskałam mnóstwo przestrzeni. Na zdjęciach tego może aż tak nie widać, ale to jest mniej więcej połowa mojego ogrodu Powtórzę - połowa ogrodu była zajęta przez te iglaki przy domu!

Tylko teraz mam nowe problemy do rozkminienia:

1. widać pnie. Nie jest to szczególnie ładny widok. Chciałabym je czymś zasłonić, ale jednocześnie nie chcę zasłaniać widoku na odleglejsze zakątki ogrodu. Ogród dzieki tym prześwitom uzyskał głębię - tak mi się wydaje. Co można z tym zrobić?

2. widać wszystko, co się dzieje u sąsiada, znaczy to, że u sąsiada widac wszystko, co się dzieje u mnie. Mam na myśli tego sąsiada, gdzie przed garażem stoi niebieski samochód, bo drugi sąsiad, widzi wszystko od zawsze Drugi sąsiad - za tym niskim płotkiem metalowym zielonym. Jak się odgrodzić od sąsiada/sąsiadów?

To tyle. Na razie.

Ogród z lustrem 22:49, 24 lip 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Rzeźby aż dech zapiera i mi też kojarzą się z trawą.

Ale w tym miejscu też pięknie wyglądają

no pięknie bez wątpienia
tylko ich kształt, faktura eh

a wiesz co mi się wydaje że gdzie by je Danusiu nie postawiła to by pasowały do charakteru ogrodu

Wiem, w brzozowym zagajniku wśród poczochranych traw? heh

To może nie skończy się tylko na tych rzezbach
W Gąszczu u Tess 22:29, 24 lip 2012

Do góry
Wandziu, miło, że zajrzałaś. No, ten gąszcz już nie jest taki sam jak na zdjęciach
Gosiu, uwielbiam robić sadzonki i rozsady, sadzonkuję wszystko
Powinnam mieć szkółkę roślin ozdobnych, gdzie sadzonkowałbym do woli, a nie ogród, w którym nie umiem niczego zaprojektować
Wiem, że Ty też sadzisz, dzielisz i mnożysz, wszak czytam Twój wątek
Ogród z lustrem 22:16, 24 lip 2012

Do góry
waska napisał(a)

no pięknie bez wątpienia

a wiesz co mi się wydaje że gdzie by je Danusiu nie postawiła to by pasowały do charakteru ogrodu

Wiem, w brzozowym zagajniku wśród poczochranych traw? heh
Rododendronowy ogród II. 21:58, 24 lip 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
O j tam,oj,tam! Wszystkie ogrody mają w sobie to coś,chociaż wg właścicieli tego czegoś im brakuje.....
O tym rozmawiałyśmy dziś z Anulą.
Tam gdzie czujemy się jak w domu, tam nasze serce.Jak mówili templariusze: Tam skarb Twój,gdzie serce Twoje"
Ja osobiście z każdym ogrodem forumowym mogłabym się identyfikować,ale rządzić, to tylko u siebie i po swojemu.
Bożenki ogród jest jedyny w swoim rodzaju,Tess ma znów inne walory do pokazywania w swoim ogrodzie,ale takich cynii jak u Marty,to nigdzie nie widziałam.
I tak można bez końca po kolei wyliczać.
Przy okazji....pozdrawiam wszystkie panie i nielicznych panów.

Masz rację Haniu w każdym ogrodzie jest coś ciekawego, pięknego co takich jak my zainteresuje, ale tylko nasz ogród daje nam mozliwośc tworzenia wg swojego gustu. I to jest fajne.To ja też pozdrawiam wszystkie panie i nielicznych panów.
Rododendronowy ogród II. 21:51, 24 lip 2012

Do góry
Tess napisał(a)

Myślę że nie zazdrościsz tak bardzo bo przecieżTwój z ta przepiękną okolicą wart jest pozazdroszczenia.Pozdrówka.

No, jak nie zazdroszczę, jak zazdroszczę

Tobie zadroszczę, że Twój ogród taki dojrzały i różaneczników też,
Danusi zazdroszczę tej harmonii w ogrodzie i stożków, i kulek cisowych,
Ani monteverde zazdroszczę tej ilości i óżnorodności roślin, i warzywniaka,
Boćkowi zazdroszczę pomidożarni,
Gabikowi - ogrodu-nie-tylko-żurawkowego,
Jagnie (wątek o tym, że nie umiem) - projektu Danusinego,
Kaisog1 - ogrodu nad jeziorem,
włascicielom ogrodu z lustrem - całego ogrodu, każdej w nim roślinki

i mogłabym długo wymieniać jeszcze (przepraszam wszystkich, których nie wymieniałam, a którym także z pewnością czegoś zazdroszczę)

Ta właśnie zazdrość pobudza mnie do działania

Jeśli zazdrośc pobudza Cię do działania to wszystko w porządku. Możesz zazdrościc ile chcesz, a potem wszystko czego zazdrosciłaś wykonac.Oj padła byś od nadmiaru pracy.
Ogród z lustrem 21:11, 24 lip 2012

Do góry
Tess napisał(a)

no pięknie bez wątpienia

Ogród z lustrem 20:59, 24 lip 2012

Do góry
waska napisał(a)

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies