Magnolia ma bardzo płytkie ale rozłożyste korzenie. Czy jest duza? Poszukaj w necie termin przesadzania, ja jednak bym ją wykopała dopiero po 15 września, kiedy powoli przechodzi w stan spoczynku lub bardzo wczesną wiosną...
Biedna Ewcia...dalej się z zasłonięciem tej skarpy nie uporałaś...ja bym też serby machła. W miarę szybko Was zasłonią.
A że magnolia owoce ma, to nie wiedziałam
A mnie się te robione pod światło najbardziej podobają.
I porzeczka krwista.
Co do zdjęcia z magnolią to się lekko wymądrze. Ja, gdyby można było, to przesunęłabym miejsce z którego robiłaś zdjęcie nieco w lewo. tak aby uniknąć bałaganu na pierwszym planie (płot?) i zbędnych przedmiotów na drugim (lampa, budka dla ptaków) oraz lekko "wyprostowała" śliwę. Były by trzy plany magnolia, śliwa i góry w tle. A tak wogóle to zdjęcie mi się podoba. Lekko "wyczyścić" przez kadrowanie
Witaj Martuś) dzis pisze z pracy już a pogoda za oknem cud, miód malina ale to moze i dobrze, ze etapami bede pracowac w ogrodzie bo słba jestem jeszcze bardzo. Twoj ogrod jest cudny Czy Ty tą trawę farbami malowałaś?? wogole sladu śniegu nie ma. Wczoraj podlewałm trawe bo nawozami posypałm zeby szybciej była piękna jak u Ciebie. Chyba mieszkasz w bardzo osłonięym miejscu i słnko operuje mocno bo po kwiatach widze, ze pieknie kwitną u Ciebie az się serce raduje i zapewne aż zal do precy Ci isc? No i korony cesarskie zakwitna za chwilkę. No i magnolia ech nawet na same to słowo robi się miło Masz pięknie Marta taki porzadek wszystko ma swoje miejsce to nie to co u mnie ale walcze powoli i do przodu Pozdrawiam serdecznie i miłego dnia Ci życze
Ula,ja wiem.Ja dokładnie Cię rozumiem
Na pociechę powiem,że moja magnolia była na początku niewielkim,metrowym krzaczkiem.
Wkoło było mnóstwo miejsca a ona taka mała...
Dodam jeszcze że dodatkowo ją cięłam,żeby się zagęściła a to oznacza że dłużej czekałam na jej rozmiary.
Ale warto było...
Teraz też czekam aż wyrosną mi świerki serbskie,które niedawno posadziłam.
I co ciekawe - też mają około 1metr
U mnie już kwitnie Amanogawa i nie tylko ! Piękna Magnolia (gwiaździsta) W Narcyzach się zakochasz, o ile już to nie nastąpiło
U mnie full pracy, nie tylko w ogrodzie , na szkółce i w punkcie sprzedaży. Posadzona pierwsza wielka dostawa sadzonek. Całe mnóstwo bylin. Praca nad sklepem internetowym (maj) Komputer, głowa i dyski zewnętrzne wariują, jeden laptop już wylądował w serwisie, podobnie jak auto, a pojechałam tylko na diagnostykę, a tu całe zawieszenie w "zawieszeniu" i "oj , jak Pani tu do nas dojechała ?" Nie da się już wrócić, rzec im mało, że codziennie robił swoje kilometry i jeździł, pewnie do pierwszej dziury. Więc chwilowo zacumowana w domu, giełda dopiero w poniedziałek. A tu dostawa goni dostawę. Za tydzień już balkonówka cały tunel surfinie pelaśki, euphorbie, lobularie, Vertigo, superbells, ipomea i inne takie z Plantpolu.
jestem Marzenko na bierząco, bo w trakcie pracy przeskakuję do innych okien i podglądam moje "odchaczone" ogrody Pozdrawiam wiosennie.
Boska ta magnolia - wczoraj pierwszy raz widziałem równocześnie rozkwitają magnolię, a w jej nóżkach resztki przebiśniegów Szkoda, że nie sfociłem U mnie na razie magnolie nie ruszyły....O ile żyją.....
Izuś już nie mam już nerwacji
Wszystko przycięte, bukszpany już uczesane, oprysk zrobiony, trawa rośnie. jeszcze tylko nawozy... coś opóźniona w tym roku strasznie jestem...
Ja już nic nie myślę.... czekam na roślinki.....
Ja dzisiaj jakaś rozbita chodzę, jak połowa luda wrocławskiego. Lato się nagle zrobiło i coś głowy dzisiaj wszystkim odmawiały posłuszeństwa Dzisiaj sobie relaksacyjnie opryski zrobiłam. Miałam sypać nawozy ale deszczu nie zapowiadają a ja ze szlaufem latać nie będę...
Moja różowa już się zbiera zaraz pokażę
Przezimował całkiem dobrze. Ma tylko końcówki liści lekko brązowe, muszę mu chyba podłoże wymienić i podnieść...
Gosiu No to jest prawdziwa rewolucja. I to piekna rewolucja. Japoński robi wrażenie - a magnolia... łał piękna i ma bardzo ładny kształt. Magnolia to moje marzenie ale na razie nie wiem gdzie mogłaby być, a że nie lubi przesadzania to nie robię jej na paskudę
Gosia - Ty z tymi kamorami uważaj - młoda jesteś ale kręgosłup masz ino jeden Szanuj go
Ale pięknie masz - naprawdę. Pozdrawiam, powodzenia... i siły
ps. (może zostaniesz Prezeską Kółka Planujących Ciurkadełka? - nazwa jeszcze nie jest sprecyzowana )
Magnolia śliczna Madżenko ,a jak wygląda teraz Twój rh na pniu ? Tzn jak po zimie bo chyba jak go kupowałaś to nie byłaś pewna czy przezimuje zakwitnie czy coś takiego
....ale piękna magnolia...białej nie mam tylko dwie rózowe i każada inna...jedna z nich wcześniejsza i już prawie prawie...są kwiaty ... kto wie? może jutro jak wrócę z pracy będę miała swoją.???..
...pozdrawiam Marzenko...
Madżenko ... czytam i nie wierzę ... nie wierzę bo jak można mieć nerwancję na Taaaki ogród ...
toż on wygląda jakby zimy nie było ... ... ja wczoraj spacerowałam i zapuszczałam żurawia za mase płotów (że teżmi piesy tego wścibskiego łba nie odgryzły to cud ) ... i stan hibernacji trwa ... a Ty marudzisz, że bukszpan poczochrany ... no nie ...
magnolia ma przepiękny kwiat ... rozkłada na łopatki ... planowany szpaler bukowy rozłozy to siem wie ... achhhh
Berberys to jak bym swojego widziała, zrobiłam prawie identyczne zdjęcie, magnolia w pąkach zachwycająca, swoją też obfociłam
Napracowałeś się piękny żywopłocik
Moja gwieździsta wegetowała przez 3 lata zadołowana w starym ogrodzie, potem w niedocelowym miejscu w nowym ogrodzie.... Po kilku latach tułaczki posadziłam ją w to miejsce gdzie teraz rośnie. Ta odmana jest wyjątkowo niewymgająca. Polecam do donicy na taras 3)