Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowo zakręcona. 13:00, 17 mar 2020

Do góry

Świnia -kret, taka demolkę robi:

Nie za bardzo się rzuciłam z nożyczkami na seslerię?

Ogrodowo zakręcona. 12:57, 17 mar 2020

Do góry
Trochę wiosny u mnie:

Przerwa na kawę... 12:41, 17 mar 2020

Do góry
Dla Sarenki. Godz. prawie 12. Cień tuj ok. 2,6 metra. Do domu od tuj mam 6,2 m. W lato tuje dają ok. 1,2 m cienia w południe. Na pomarańczowo zaznaczyłam. Ich wysokość 2,2 m. Mają z 8 lat, kupowane spore sadzonki. Potem ta część jest oświetlana u mnie po godz. 15 jak słońce znajdzie się od strony domu sąsiada.
Zobacz za to jak duży jest cień katalpy.

Obserwuj u siebie nasłonecznienie rabat i weź pod uwagę, że żywopłoty, płotki, drzewa oraz pory roku zmienią ilość słońca na rabatach.
Pokażę nasz ogród 12:39, 17 mar 2020

Do góry
Wstępnie ogarnięte. Aż mnie zaskoczyło, że tak szybko poszło. Jeszcze kanciki i można się cieszyć wiosną.
W samym słońcu 12:26, 17 mar 2020

Do góry
Tuj do samego roga nie da rady posadzić,tam musi być dojście więc ten fragment odpada,ale wzdłuż ogrodzenia mogę dosadzic, ale ostatnie przęsło chyba już nie.tej żółtej rury tam nie ma,tak tylko ja położyłam
Sałatka pokrzywowa 11:56, 17 mar 2020

Do góry
Jeszcze przed przycięciem - śliczny brzydal

Oraz coś dla kontrastu

Siedzę dalej w domu, zapchany nos utrudnia egzystencję, ale korzystając z wolnego czasu, planuję, co by tu jeszcze tak... Wymyśliłam, że chciałabym mieć jeszcze jedną kaline. Mam dwie, jednakowe Burkwooda, a zamarzyła mi się taka o kwiatkach jak hortensja, np japońska Popcorn - bo nieduża. Nie wiem, czy gdzieś w pobliżu będą to mieli, ale będę szukać
Sąsiad nie ustaje w obsadzaniu naszej wspólnej granicy choinkami. Z jednej strony fajnie, zasłoni przed wiatrem i zrobi tło dla moich roślin, ale z drugiej strony- jak mu to wszystko urośnie, będę mieć ogród w lesie, albo będę zmuszona usunąć moje sosny, które rosną od południa i decydują o urodzie posesji... szkoda by było, ale sąsiad działa po zachodniej stronie, a działki mamy wąskie...
Jedyna nadzieja, że zdecydował się powierzyć ogród fachowcom, więc nowe drzewa już są sadzone trochę dalej od płotu.
A tak w ogóle - żeby tylko takie problemy miał człowiek, prawda?
Siedzenie w domu sprawia, że sytuacja na zewnątrz mniej mnie dotyka. W pracy było strasznie nerwowo, a atmosfera grobowa. Nie dało się już właściwie wytrzymać, ludzie jakoś tak nawzajem się nakręcali. Dobrze jest móc odwrócić myśli od złego, nie na wszystko przecież mamy wpływ.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:20, 17 mar 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

gwiazdorzy w słonku ....wierzba

coraz łaniej się u ciebie robi.
I wokół nas.
Jak feniks z popiołów 11:11, 17 mar 2020

Do góry
plan na łąkę kwietną
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 10:29, 17 mar 2020

Do góry
popcorn napisał(a)

Cieszę się!

Pozdrawiam

Ziemia wygląda na bardzo dobrą można wiedzieć ile płaciłaś ? chociaż pewnie u mnie ceny inne ..niby ok20zł za czarnoziem przesiany
też już powinnam kupić ziemie pod wyrównanie i pod trawnik ..ale ciągle kasa ucieka na coś innego ach
Wzgórze chaosu 10:20, 17 mar 2020

Do góry
Jeszcze rok temu chciałam świerkom powiedzieć bye bye
Nie podoba mi się ich kolor, masywność i suchość w środku, którą widzę z mojego ulubionego kącika pod brzozami. Nawet jak wyczyszczę środek, to nadal nie będzie zbyt atrakcyjny.

Kilka miesięcy obserwacji dało mi jednak parę pozytywów: duuuużą przesłonę w okresie "zimowym" , bezlistnym czyli jakieś pół roku oraz cień i intymność przy moim stoliku. Dzięki świerkom przesłona jest też latem, liściaste nie są jeszcze mocno rozwinięte.

Na tym zdjęciu widać, jak bardzo świerki zasłaniają mi widok w kierunku domu sąsiada z południowej strony. Dom sąsiada jest wysoki, po prawej stronie osłania go moja jodła a latem liście klonu. Taka przesłona jest fajna, zapewnia intymność. Gdy wyżej podkrzesam gałęzie będę miała widok na ładne rośliny, ale odsłoni się elewacja.

Co zatem wymyśliłam?
Wywożę spod świerków wszystkie kamienie.
Czyszczę środek.
Wycinam kilka gałęzi z dołu, ale z wielką rozwagą, ogromnym zastanowieniem....
Przycinam czubki, aby świerki nie rosły w górę.
W miarę możliwości obcinam też boki, aby nieco się zagęściły.

Roboty w cholerę

Gdyby świerki były zielone, byłabym szczęśliwa. Byłoby cudownie. Ale nie jest, są srebrne i trzeba teraz kombinować co wsadzić, aby było spokojnie i spójnie.

Do góry
Zbliżenie na kamieniołom

Do góry
Na tym etapie pełniłam największy błąd, czyli brak cięcia świerków i puszczenie ich samopas. Jeszcze wtedy nie stykały się ze sobą i mogłam mieć ładne dwa stożki. Szkoda tylko, że nie zielone

Po podkrzesaniu świerków w zeszłe lato miałam spod nich taki widok.
Pod słońce doskonale widać jak bardzo są suche od środka. Tego suszu jest na prawdę ogromna ilość.

Do góry
W pionie już było, to teraz w poziomie

Do góry
Historia rabaty z rondem nie kończy się na planowaniu nasadzeń. Problemem jest górka na rondzie - kamienie i świerki. To miejsce stało się magazynem kamieni z okolicznych rabat. Dla mnie straszny widok, choć powiem, że są osoby którym ta przypadkowa konstrukcja się podoba. Ja natomiast cały zeszły sezon omijałam ją i aparatem i wzrokiem
Ale udawanie, że czegoś nie ma nie jest wyjściem, dlatego wrzucam zdjęcia dla zdiagnozowania sytuacji. Dobrze, że nie ma jeszcze wielu roślin, jak na dłoni widać skalę problemu

W samym słońcu 10:05, 17 mar 2020

Do góry
w południe masz słońce tak jak na rysunku?

Jeżeli dobrze narysowałaś kierunki to tak powinno ci słońce operować. Słońce wschodzi od strony wjazdu do działki, w południe jest za tujami, które jak będą większe to dadzą cień roślinom pod nimi (na szaro zamalowałam) a zachodzi za domem. Czy tak?
Ogród do odnowy 09:42, 17 mar 2020

Do góry
Jednak to -10C co nieco podmroziło ale to dla mnie totalne zaskoczenie - kalina Dawn

W samym słońcu 08:50, 17 mar 2020

Do góry
Tak gdzie linie przerywane to dopiero planowane zmiany czyli rabata pod domem, zerwanie darni przy skrzyniach, Amanogawy przy podjeździe i Pissardi na rabacie na przeciwko

W miejsce Annabelle chciałabym derenie ivory halo- chyba,że coś innego polecicie. Hortensje palą się na słońcu. Czy może zamiast niskich dereni posadzić też jakieś drzewa? Co radzicie,jestem otwarta na propozycje.
Pomysł z drzewem/ drzewami mi się podoba. Tam jest około 4-4,5 długości od Miskantow do Miskantow.

Ogród bez reguł 08:50, 17 mar 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
Mój ulubiony obiekt Zdjęcie zrobione dziś rano, ok. 6.

Super fotka
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:44, 17 mar 2020

Do góry
witam. Bardzo proszę o pomoc w kwestii nasadzeń.
Chciałabym zagospodarować jakoś ten skos z przodu działki, który ma 8 metrów.
Myślałam np. O 3 drzewach w formie kulistej, a na dole zrobiłabym jakąś rabatę? Tylko czy 3 takie same czy różne a może jednak jakieś kolumnowe?
Jakie drzewa, krzewy można by tutaj wykorzystać? Ten skos jest od strony południowo zachodniej
Dodatkowo proszę o odp co można posadzić przy tarasie oraz czy sadzić cokolwiek od strony wschodniej gdzie jest garaż? Jest tam dość wąsko.

Ew proszę o dodatkowe rady co gdzie można dodatkowo posadzić, na razie działka ma same tuje i tych 12 krzewów (tawuły i derenie) więc jest raczej goła

W samym słońcu 08:36, 17 mar 2020

Do góry
Pomierzylam i widzę, że plan trzeba zmienić.

Może jakieś kolumnowe, czy wtedy kolumnowe by pasowały?

Może powtórzyć nasadzenie z Amanogawy? ( Mają być 3 przy podjeździe).
A Pissardi posadzić tylko na drugiej rabacie przy podjeździe.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies