Ja Ci się zamknę!
Pociesz się tym, że druga połowa mojego ogrodu w totalnej rozsypce
I jeszcze coś se zrobiłam w lewą dłoń i nie mogę ruszać kciukiem, bo boli okrutnie
A tyle prac na dziś zaplanowanych.... buu
Trochę mi głupio ale dopiero jak Juzia napisała ile masz roboty to sobie uzmysłowiłam ile potrzebujesz siły i energii do zmian! Dobrze, że masz projekt to chociaż nie będziesz tracić czasu na rozważania
czyli te zapomniane lepiej rosną?
może zależy od rośliny
jak któraś lubi te kamienie i słabą glebę, to jej dobrze
a może Ty masz dobrą glebę w ogrodzie....
Dzięki za wyjaśnienie. Od tamtego roku obserwuję zachowanie roślin w różnym podłożu. We właściwym ogrodzie ziemię pod każde nasadzenia dokładnie przekopuję, wybieram gruz i do każdego dołka sypię kompost. W tamtym roku robiłam tak na szybko rabatę w części gospodarczej, bez przekopywania, wybierania itd. Dołki kopałam między kamieniami jak tylko udało się wcisnąć szpadel, w to sadziłam roślinę i taką byle jaką ziemią zasypywałam
Wiesz jakie mam obserwację?? Tam wszystko szybciej rośnie a żadnych nawozów tam nie stosuję Rośliny są pozostawione same sobie a różnica jest kolosalna między tymi pielęgnowanymi każdego dnia a tymi zapomnianymi.
Wiesz co, nie kopałam tam zbyt głęboko i mogą być jakieś resztki budowlane, których blisko domu nie brakowało. Kulki rosnące na podwyższeniu, bo tak idzie kostka, gdzie więcej ziemi usypałam są zielone i mają przyrosty, a traktuję je jednakowo. Stąd moje podejrzenie.