Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Karoliny 15:50, 12 mar 2020

Do góry
Ala , to fajny pomysł, tylko wtedy rabata wzdłuż domu i ta nowa nie będzie złączona, a tutaj na nowej rabacie zostanie taki kawałek trawnika nierównoległy do domu.
Masz rację, w rzeczywistości od środka świerka do linii rabaty jest ok 3,5 , a na szkicu od kropki do początku rabaty jest ok 2m :/

Ogród Karoliny 15:27, 12 mar 2020

Do góry

To zdjęcie obrazuje, że rabata przy drodze kończy się między świerkami, nie jak wg szkicu obok swierka, więc jak najbardziej można utworzyć jeszcze jeden "schodek".
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 15:11, 12 mar 2020

Do góry
zrobiłam bratki na wejsciu, poczekamy aż podrosną. Do towarzystwa dostały turzycę z przedogródka.

Ogród Karoliny 15:09, 12 mar 2020

Do góry
Obok buków udało mi się zmieścić po 4 tawuły szare a na nowej cześci rabaty 3szt.
Pomiędzy śliwami i wiśniami po 3 szt hortensji 'Limelight'. Czy między świerkiem a drzewem i od brzegu rabaty też dawać hortensje? albo może dać tutaj miskanty lub rozplenice? Nie wiem jak prowadzić obwódki, czy w tych pionach też?
W nowej części rabaty dałam pola tawuły japońskiej, szałwi i seslerii, ale to chyba nijak się ma do reszty.
Mam jeszcze wrażenie, patrząc na te rabatę, że jedno drzewo będzie zasłaniać drugie.
Dziewczyny proszę o rady.
Działka prawie w Borach Tucholskich 15:02, 12 mar 2020

Do góry
Chyba został mi już tylko ten kolor bo miałem jeszcze ciemnoniebieski, lila i róż a może jeszcze gdzieś się pokażą

bulbokodium ewakuowane do doniczki, mech i trawa prawie je zadusiły

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 15:00, 12 mar 2020

Do góry
Pomocnika mam
Ogród bez reguł 14:37, 12 mar 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
TARcia, trzymaj się krzesełka - kupiłam wawrzynka

Ma w tej chwili 75 cm "wzrostu" i pachnie obłędnie. Już powoli przekwita, widać pąki liściowe.
Jak nic, dostanę po łapach
eee no piekny jest
łapy przezyją
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 14:32, 12 mar 2020

Do góry
Nie są zbyt wielkie... doszłam do wniosku ze na podjeździe posadzę ambrowce albo umbry... a śliwy tam gdzie zamierzałam. Na razie wsadziłem je do donic.
Takie wiatry że będę musiałaje podpierać a nie mam czym na razie. Niech stoja w donicach póki czegoś nie zorganizuję.

Jak za 32zł to i tak niezłe tak myślę...
Wszystkiego po trochu 14:22, 12 mar 2020

Do góry
mirkaka napisał(a)
Krokusy na różnym etapie,

Ładne
Co to jest?
Ogród Karoliny 14:07, 12 mar 2020

Do góry
Rozrysowałam drzewa według Waszych instrukcji
szary- świerk
jasnozielone- - buk pospolity 'Dawyck Gold'
ciemnozielone- wiśnie 'Umbry' ( w rogu zamiast 4 wiśni, możnaby dać 2 wiśnie i 1 buka od wschodu)
czerwony - śliwy 'Pissardii'

Od buków po linii prostej byłyby tawuły szare. Pomiędzy wiśniami i śliwami hortensje 'limelight'. Przed hortensjami tawuły japońskie 'Goldflame'.Na obwódkę przy śliwach szałwia i sesleria jesienna a przy 'Umbrach' jeżówki(lub rozchodnik 'Matrona') i berberys 'Admiration' .
To ma ręce i nogi ?

Wszystkiego po trochu 13:36, 12 mar 2020

Do góry
mirkaka napisał(a)

ID

i takie różności

Ale czyściutku i równiutko ID wyglądają ekstra, takie jezyki żołnierzyki
Przylaszczka śliczna, rojniczki też, musze sobie dokupic takich kolorowych do donicy. A co to na drugim zacytowanym zdjęciu? Skalnica?
Wszystkiego po trochu 13:26, 12 mar 2020

Do góry
Rojniki cd. Bardzo dobrze przezimowały

na koniec mech, na podmurówce, bardzo lubię mech w ogrodzie, chciałabym w tym roku dać radę zrobić własnoręcznie donice betonowe, żeby spokojnie obrastały mchem

i na ścieżce, kiedyś starałam się go zdrapywać, walczyć z nim, ale tu na forum polubiłam go, i zmieniłam do niego podejście. Teraz ta ścieżka cieszy mnie taka właśnie porośnięta mchem
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 13:16, 12 mar 2020

Do góry
Wszystkiego po trochu 13:13, 12 mar 2020

Do góry
Tu chyba już ślimaki grasują

łubin, karminowy, nie mogłam się oprzeć tej barwie na opakowaniu, czy będzie takie piękny też na rabacie??

kupiłam jesienią tulipanki botaniczne turkiestańskie, to chyba one?
Lubię wiosną zastanawiać się co to za roślinki wyłażą, nie pamiętając gdzie i co posadziłam jesienią

budleja zwariowała

Wszystkiego po trochu 13:12, 12 mar 2020

Do góry
mirkaka napisał(a)
(...)

nareszcie zakwitła, cudo bardziej mnie ten kwiatek cieszy niż krokusy oby się u mnie rozrastała

-4 w krótkim czasie (np. kilka godzin nocnych) i zaciszne miejsce może się nic nie stanie hortensjom? U mnie nie są tak zaawansowane (tylko te w szklarni).
Trzeba nakryć włókniną. Powinno wystarczyć.

Piękne przylaszczki i niech się mnożą. A ta donica z suchlubnymi jest kolorystycznie prześliczna. Bardzo bardzo!

Wszystkiego po trochu 13:01, 12 mar 2020

Do góry
Ewo, już tak próbowałam w zeszłym roku. To trzeba uchwycić w czasie spadek temperatury, wtedy opryskałam wodą za wcześnie i niestety odparowała zanim zamarzła Może akurat będzie z nieba samo leciało Teraz zaczęło strasznie padać i zacinać deszczem i wiatrem, ech będzie co ma być

nareszcie zakwitła, cudo bardziej mnie ten kwiatek cieszy niż krokusy oby się u mnie rozrastała

ID

i takie różności

Wszystkiego po trochu 12:49, 12 mar 2020

Do góry
Ciemierniki pełne

pojedyncze

Kłopoty - problemy z trawnikiem 12:44, 12 mar 2020

Do góry
Trawnik założyłem w maju zeszłego roku. Już po pierwszym koszeniu, zauważalne było zżółknięcie trawy w niektórych miejscach. Kosiarka była nowa więc odpada problem nieostrych ostrzy.

Generalnie zaobserwowałem, że od strony wschodu trawnik jest zieloniutki. Od południa oraz zachodu w niektórych miejscach trawnik jest żółty. Przed założeniem trawnika całą ziemię przekopałem glebogryzarką. Niestety w wielu miejscach natknąłem się na gruz, duże kamienie. Przeważnie właśnie w po stronie zachodniej i południowej. Czy to możliwe że trawnik żółknie właśnie przez to że w ziemi znajdują się kamienie. Czy można coś teraz jeszcze z tym zrobić?

Trawnik w poprzednim roku nie był w ogóle nawożony. Podlewany ze studni (system nawadniania).

Załączam zdjęcia wykonane na jesieni zeszłego roku.

Jeżówkowe-Love 12:31, 12 mar 2020

Do góry
karo napisał(a)
Hej Asiu,

kot-demolka pokaż łobuza

Proszę..
niech Was nie zwiedzie to słodkie spojrzenie
Działka prawie w Borach Tucholskich 12:28, 12 mar 2020

Do góry
To forsycja Golden Times

już prawie przekwitły

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies