Dziwna była zima na przełomie 2019 / 2020 rok. Dziś jest 6.III i mieliśmy 3 razy dziesięciominutowe śnieżyce przy + 3 stopniach. Nie pamiętam żeby temperatura spadała poniżej -10 stopni, zwykle było na +. W połowie stycznia widziałam tęczę na niebie, w połowie lutego zrobiłam wiosenny stroik na parapet.
16 lutego przebiśniegi były w pełni rozkwitnięte, moje ciemierniki chociaż z tych późniejszych też szykują się do kwitnięcia.
a 3 III 2020r w naszej miejscowości pojawił się pierwszy bocian, motylki o cytrynowych skrzydełkach i różne bzyczące owady uwijające się w przebiśniegach.
Wczoraj udało mi się przyciąć róże- ponad 20.
Przycięłam winorośl. Jedną przesadziliśmy z mężem.
Przesadziłam 2 budleje.
Jedną podzieliłam. Przesadziłam 1 chryzantemę i guzikowca.
Przycięłam trawki. I dwie przesadziłam.
Powycinałam suche badylki, gałązki. Pospalałam to.
Hortki przycięte.
Tylko anabelka została.
Ale jakoś miałam wątpliwości jak ja przyciąć.
Wszystko, czy połowę ??
Jak wy przycinacie hortensje Annabell ??
Wiosny coraz bardzie widać w ogrodzie to cieszy.
Ptaki też już przylatują.
Drenie czekają na ciepełko
Hej Agnieszko (domyslam sie, ze Aga) dziękuję Ci za Twoje podpowiedzi, to prawda jeszcze troche nie ogarniam tego forum musze chwilkę tu pobyc, chyba juz mój wątek został przeniesiony do właściwego działu, dziękuję dobremu duszkowi, który to uczynil wczoraj udalo mi sie kliknac kilka zdjec dla Ciebie, zeby pokazac co juz udalo mi sie ogarnac. Jakosc troche slaba, bo akurat synio chciał isc oglądać kury, a nie robić zdjęcia wiec tak na szybko
przy domu proponowałabym jakieś wysokie akcenty: trzmieliny na pniu, albo cisowe wykrzykniki
od strony domu tawuły, od strony podjazdu jakieś trawiaste zimozielone
szara lawenda może kiepsko wyglądać z żółtymi tawułami i chyba słońca dla niej za mało
Tykwy i dynie wysiewam już prosto do gruntu .Mniej więcej tak na przełomie marca i kwietnia.
Zależy wszystko od wiosny
W ubiegłym sezonie miałam sporo różnych dyniek ozdobnych
Jeszcze trochę i będziemy znowu je wysiewać
Przytnij korzenie tak o parę centymetrów tylko zaraz przed posadzeniem. To je pobudzi do życia.
U tej drugiej sadzonki przytnij ten długi korzeń trochę mocniej, resztę o parę centymetrów. Sprawdź, czy jakieś korzenie są miękkie, jakby zgniłe. Te wytnij całkowicie.
Góry na razie nie przycinaj. Po wsadzeniu do ziemi wystawać będzie tylko 15 cm, a po kopczykowaniu tylko 5 cm. Jak urosną nowe pędy wiosną to zrobisz wtedy nowe zdjęcia i wtedy Ci podpowiem co wyciąć, jeśli będzie trzeba
Karolina, wybacz, ale w życiu nie widziałam tak skopanych rysunków
przecież nawet na tym zdjęciu z googla widać, że rabata zupełnie inaczej idzie
Droga odchyla się na lewo od domu a nie na prawo.
Ja bym proponowała, żeby pociągnąć rząd średnich drzewek z rabaty 2 (czy umbry, czy kanzany, bez różnicy)
W najszerszym miejscu powinno się zmieścić jeszcze jedno bordowe drzewo - i tyle moim zdaniem wystarczy.
Jak dobrze, że go pokazałaś zawsze chciałam mieć zegar słoneczny w ogrodzie,
ale żaden mnie nie zaczarował, ten tak, no bo ten kolor
Ja będę podziwiać u Ciebie...masz pomysł na postument do niego?
Nawet nie zauważyłam innych cudów tylko zegara szukałam
Z ciemierników też się cieszę pstrykam im fotki tak na szybko telefonem Helleborus x glandorensisIce N'roses Red