Donoszę, że rozpoczęłam rewolucję. "Robiła się" wg mojego wyobrażenia zaocznie, teraz przyjechała rewolucja do mnie i "się robi". Rozpoczęło się bardzo drastycznie.
Mam nadzieję, że moja wizja była dobra. A jak nie była dobra, to będziemy rozbierać
Ciemierniki mogą być używane na wiele sposobów. Mają wielką wartość jako byliny okrywowe w ogrodzie. Ich pięknem delektujemy się w takim czasie, kiedy nie kwitną inne kwiaty. Ładnie wyglądają w ogrodach typu leśnego, w towarzystwie psizębów, pierwiosnków, miodunek, tiarelli i żurawek, a także paproci. Zestawiamy je także z hostami, wiosennymi bylinami cebulowymi i turzycami o kolorowych listkach.
Kwiaty ciemiernika mają też zastosowanie jako kwiat cięty. Są bardzo trwałe. Najbardziej popularne do bukietów są białe Helleborus niger. Coraz częściej widuję je także w kompozycjach w donicach.
Poproszę i dla mnie takie pw. Ciężko się podnieść po stracie tego ukochanego... Ja nie mogę obecnie sobie pozwolić na wypelnienie tej pustki ale przyjaciółka moja jest w strasznej rozterce. Moze tu znajdzie rozwiązanie dylematu. Danko, wspólczuję, dobra z Ciebie duszyczka. Kreske obserwuję po cichu, sliczna modelka Pozdrawiam
Taką brzozę po pierwsze tnie się wcześnie w lutym albo późnym latem. I ucina się na rozgałęzieniach pędów, wtedy ładnie wygląda, ale rozumiem że to zbyt duża finezja dla prostych "ogrodników"