Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;)

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;)

pestka56 14:34, 22 kwi 2025

Kasya napisał(a)

Mam duzy problem z glicynią moją stacjonarną
Cos dziwnego sie stalo z pniem u nasady
Nie bardzo umiem zidentyfikowac problem
Wyglada jakby piwonia chciala ją zabic i prawie jej sie udalo bo wrosla w pien
Pisze do ciebie bo wiem ze masz doswiadczenie z glicyniami
Ale moze ktos jeszcze będzie wiedzial ?

Potem fotki wstawie
Normalnie wyciągałam z pnia wrośnięte pędy piwoni

Jeśli coś mogłoby zabić glicynię, to werticylioza. Przy czym śmiertelnie ranna glicynia wypuszcza odrosty z korzeni, żeby się odrodzić.

Piwonia to bylina, więc nie ma szans zamordować tak silnego pnącza, ale może korzystać z jego choroby.
Ja bym odkopała wokół pnia i sprawdziła co dzieje się w korzeniach.
Poza tym jeśli jest jakiś starszy pęd idący z głównego pnia niżej, to warto byłoby go uciąć i zobaczyć czy nie ma czarnych kręgów.
Kasya 14:37, 22 kwi 2025

pestka56 napisał(a)

Jeśli coś mogłoby zabić glicynię, to werticylioza. Przy czym śmiertelnie ranna glicynia wypuszcza odrosty z korzeni, żeby się odrodzić.

Piwonia to bylina, więc nie ma szans zamordować tak silnego pnącza, ale może korzystać z jego choroby.
Ja bym odkopała wokół pnia i sprawdziła co dzieje się w korzeniach.
Poza tym jeśli jest jakiś starszy pęd idący z głównego pnia niżej, to warto byłoby go uciąć i zobaczyć czy nie ma czarnych kręgów.

Ale z glicynia nic na oko sie nie dzieje tylko ten pien u podstawy zaczal sie kruszyc
Mysle czy by nie oblupac ile sie da i zasmarowac mascią
Ale ta piwonia to potwór jakis
pestka56 14:42, 22 kwi 2025

Kasya napisał(a)

No ciezko uwierzyc
Ale jak przyczyna ?
Piwonia ją otoczyla z 3 stron i ze srodka pnia wyciągałam mlode pedy piwonii
A pien sie rozpada

Jeśli tam jest zbyt mokro, to mógł jakiś grzyb się wdać. Rozkłada drewno glicynii, a piwonia korzysta. Glicynie starsze niż 3 lata w gruncie nie wymagają w ogóle podlewania. Możesz suszyć bezpiecznie.
Masz tam linię kroplującą i pewnie podlewanie jast tak samo mocne jak w innych miejscach ogrodu. Podsusz może trochę i zastosuj podlewanie co 4-5 dni Magnicurem na przemian z jakimś innym przeciwgrzybicznym. Mozesz też dodatkowo opryskać po całym pniu.
Kasya 14:49, 22 kwi 2025

pestka56 napisał(a)

Jeśli tam jest zbyt mokro, to mógł jakiś grzyb się wdać. Rozkłada drewno glicynii, a piwonia korzysta. Glicynie starsze niż 3 lata w gruncie nie wymagają w ogóle podlewania. Możesz suszyć bezpiecznie.
Masz tam linię kroplującą i pewnie podlewanie jast tak samo mocne jak w innych miejscach ogrodu. Podsusz może trochę i zastosuj podlewanie co 4-5 dni Magnicurem na przemian z jakimś innym przeciwgrzybicznym. Mozesz też dodatkowo opryskać po całym pniu.

Kasia, ta linia tylko lezy
Tam jest sucho chociaz glina
Podlewalam z konewki piwonie humusem akurat wiec chyba nie wilgoc, predzej jakis szkodnik
No nie wiem
nicol21 15:00, 22 kwi 2025

Kasya napisał(a)

czy ten Twoj starlight tez taki rorzucony jest? Ciekawa jestem jak on z wiekiem idzie... czy nadal taki dziurawy jest!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
pestka56 15:01, 22 kwi 2025

Kasya napisał(a)

Ale z glicynia nic na oko sie nie dzieje tylko ten pien u podstawy zaczal sie kruszyc
Mysle czy by nie oblupac ile sie da i zasmarowac mascią
Ale ta piwonia to potwór jakis

Z tym nic nie dzieje, to jest takie pół na pół. Mam w tej chwili 4 glicynie – 2 białe (2007 posadziłam 4) i 2 fioletowe (posadzone w 2017). Białe rosną przy murze domu i jeszcze 3 lata temu było ich 3 (jedna nie przeżyła pierwszej zimy).
Jedna z nich w 2019 nagle obok białych kwiatostanów pokazała 1 kiść w typie przepięknej 'Violacea Plena' ('Black Dragon'). Rok później jeden z dwu głównych pędów był oblepiony dosłownie tymi fioletowymi kiśćmi. Wyglądało wspaniale takie pół na pół z białymi. Cieszyłam się szaleńczo, 'Black Dragon' mieć ni z tego ni z owego, bajka. Ale to była rewersja na chwilę przed śmiercią. W 2022 glicynia po zimie nie wypuściła nawet małego listka.
pestka56 15:03, 22 kwi 2025

Kasya napisał(a)

Kasia, ta linia tylko lezy
Tam jest sucho chociaz glina
Podlewalam z konewki piwonie humusem akurat wiec chyba nie wilgoc, predzej jakis szkodnik
No nie wiem

Pokop w korzeniach. Magnicur nie zaszkodzi.
Kasya 15:24, 22 kwi 2025

pestka56 napisał(a)

Pokop w korzeniach. Magnicur nie zaszkodzi.

Tak zrobie
Oskrobie tez martwe drewno i zobacze co sie dzieje
Moze jutro jak bedzie pogoda
Kasya 15:25, 22 kwi 2025

nicol21 napisał(a)

czy ten Twoj starlight tez taki rorzucony jest? Ciekawa jestem jak on z wiekiem idzie... czy nadal taki dziurawy jest!

Chyba ma takie spore przyrosty
Kasya 15:26, 22 kwi 2025

Oj to przykro
Mam tez tą plena, poszla na tuje sasiadki
W tym roku bedzie duzo kwiatow

pestka56 napisał(a)

Z tym nic nie dzieje, to jest takie pół na pół. Mam w tej chwili 4 glicynie – 2 białe (2007 posadziłam 4) i 2 fioletowe (posadzone w 2017). Białe rosną przy murze domu i jeszcze 3 lata temu było ich 3 (jedna nie przeżyła pierwszej zimy).
Jedna z nich w 2019 nagle obok białych kwiatostanów pokazała 1 kiść w typie przepięknej 'Violacea Plena' ('Black Dragon'). Rok później jeden z dwu głównych pędów był oblepiony dosłownie tymi fioletowymi kiśćmi. Wyglądało wspaniale takie pół na pół z białymi. Cieszyłam się szaleńczo, 'Black Dragon' mieć ni z tego ni z owego, bajka. Ale to była rewersja na chwilę przed śmiercią. W 2022 glicynia po zimie nie wypuściła nawet małego listka.