lila
18:06, 28 wrz 2011

Witam wszystkich użytkowników "Ogrodowiska "-Lila
Już od pewnego czasu poczytuję Wasze forum. Muszę przyznać , że jest tu całe mnóstwo ciekawych rzeczy on roślinach i spraw z nimi związanych. A ponadto co chyba najważniejsze grono ludzi pomagających w rozwiązywaniu problemów ogrodowych.
Pospacerowałam po Waszych ogrodach i jestem pod wrażeniem, i tak sobie pomyślałam co ja tu robię z tą moją skromną działeczką.Ale raz kozie śmierć

W sumie działkę mam od 10 lat, ale w tym roku zmieniam działkę bo poprzednia była w dołku, no i niestety przy takim lecie jakie było w tym roku, często była w wodzie, ponadto z dwóch stron były działki opuszczone i tylko zielsko się siało. A nadarzyła się okazja na działkę wyżej i w zwartej grupie działkowiczów. No i tu mam problem :mur: nie mam zielonego pojęcia jak ją zagospodarować
ops: , jak rozmieścić rabaty. Pewne rzeczy muszą pozostać, takie jak domek
, a raczej coś tam przypominającego go(w przyszłości będzie zmieniony), doklejone pomieszczenie gospodarcze i miejsce do posiedzenia obrośnięte winogronem. Na części gdzie przewidziane są rośliny, są dwie czereśnie, które chciałabym na razie pozostawić, iglak i jakieś drzewko owocowe koło kompostownika. Rośliny mam różne na słońce, cień i półcień.

Narysowałam szkic działki( wybaczcie może nie zbyt fachowo). O d strony północnej na wysokości trawnika , sąsiad ma komórkę gospodarczą, folię, jet też wiśnia :zly: z czego nie jestem zbyt zadowolona, ze względu na odrosty korzeniowe, i leszczyna. Przed domkiem jest około 2m. pas na rabatę, na razie jest tam wejście, ale przy zmianie domku, chciałabym zrobić wejście od strony działki (jeszcze nie wiem czy to będzie altanka czy tarasik).
A teraz kilka fotek działki

rzut na działkę od południowo- zachodniej strony

od południowo- wschodniej strony

od strony północnocno-wschodniej( od strony kompostownika)

od strony wschodniej

od strony zachodniej

też od zachodniej z moją sunią Bostonką, moją towarzyska na działce
Jeszcze raz proszę o Wasze sugestie, razem może jakoś pójdzie
Jakie mam roślinki podam w następnym poście, niestety trzeba iść do pracy
Już od pewnego czasu poczytuję Wasze forum. Muszę przyznać , że jest tu całe mnóstwo ciekawych rzeczy on roślinach i spraw z nimi związanych. A ponadto co chyba najważniejsze grono ludzi pomagających w rozwiązywaniu problemów ogrodowych.
Pospacerowałam po Waszych ogrodach i jestem pod wrażeniem, i tak sobie pomyślałam co ja tu robię z tą moją skromną działeczką.Ale raz kozie śmierć

Narysowałam szkic działki( wybaczcie może nie zbyt fachowo). O d strony północnej na wysokości trawnika , sąsiad ma komórkę gospodarczą, folię, jet też wiśnia :zly: z czego nie jestem zbyt zadowolona, ze względu na odrosty korzeniowe, i leszczyna. Przed domkiem jest około 2m. pas na rabatę, na razie jest tam wejście, ale przy zmianie domku, chciałabym zrobić wejście od strony działki (jeszcze nie wiem czy to będzie altanka czy tarasik).
A teraz kilka fotek działki

rzut na działkę od południowo- zachodniej strony

od południowo- wschodniej strony

od strony północnocno-wschodniej( od strony kompostownika)

od strony wschodniej

od strony zachodniej

też od zachodniej z moją sunią Bostonką, moją towarzyska na działce

Jeszcze raz proszę o Wasze sugestie, razem może jakoś pójdzie

Jakie mam roślinki podam w następnym poście, niestety trzeba iść do pracy