Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zacisze Alicji

Zacisze Alicji

Alija 22:49, 27 maj 2021

Basieksp napisał(a)

No i co tu napisać staw i irysy, które lubię w każdej odmianie, no i te białe cudnie

Basiu! Bardzo dziękuję. Też lubię irysy syberyjskie.
Alija 22:55, 27 maj 2021

Basieksp napisał(a)

Ooo i ten liść co to za roślina ?

Basiu! Szczerze mówiąc, to rośnie, jak przysłowiowa "kromka chleba u gęby". Mam ją już od kilku lat i zawsze wypuści dwa, trzy liście i kwitnie niewielkim ciemnoczerwonym kwiatuszkiem. Nazywa się stopowiec, zazwyczaj stopowce mają białe kwiaty, a ten ma czerwony i umieszczony pod liściem. Taka ciekawostka.
Alija 22:58, 27 maj 2021

MiluniaB napisał(a)
Zastanawiam się czy to aktualne zdjęcia? Hosty takie duże i irysy już kwitną? Alicja nie pomyliłaś fotek?

Milunia! Hi, hi, nie pomyliłam. Zdjęcia aktualne, hosty niektóre duże, niektóre dopiero wyrastają (zdjęcia robię dużym ), a irysy syberyjskie kwitną wcześnie.
Basieksp 22:59, 27 maj 2021

Alija napisał(a)

Basiu! Szczerze mówiąc, to rośnie, jak przysłowiowa "kromka chleba u gęby". Mam ją już od kilku lat i zawsze wypuści dwa, trzy liście i kwitnie niewielkim ciemnoczerwonym kwiatuszkiem. Nazywa się stopowiec, zazwyczaj stopowce mają białe kwiaty, a ten ma czerwony i umieszczony pod liściem. Taka ciekawostka.

Dziękuję już słyszałam gdzieś o tej roślinie ale zupełnie zapomniałam jak wygląda jest bardzo ciekawa , podoba mi się
Alija 23:00, 27 maj 2021

Judith napisał(a)

Przyłączam sie do pytania. Ten liść wyglada dość przerażająco!

Judith! To stopowiec chyba himalajski, rzeczywiście wygląda dość dziwacznie. Ale ma ładne, chociaż niewielkie ciemnoczerwone kwiatki umieszczone pod liściem.
Alija 23:03, 27 maj 2021

daszum napisał(a)
Alicja, dziękuję za zdjęcie dorosłego tulipanowca.
Jest wysoki, ale ma zgrabną sylwetkę
Mam nadzieję, że moje tulipanowce na słabej ziemi nie wyrosną ogromne, najwyżej będę je przycinać.

Zdjęcia ogrodu jak zwykle zachwycają

Danusiu! Dzięki! Mój wyrośnięty dość mocno, a podobno dorastają do 30 m wysokości.
Alija 23:05, 27 maj 2021

Basieksp napisał(a)

Ja się go nie boję mi się on bardzo podoba

Basiu! No i dobrze, ma całkiem oryginalny wygląd. Czytałam, że ma trujące liście, ale kłącza mają właściwości przeciwnowotworowe.
Alija 23:09, 27 maj 2021

jolanka napisał(a)
Już takie kolory? Łoł, zazdroszczę, u mnie „pąkowo” tylko ;(
A ten liść to też mńie jakoś hmm... zastanowił

Jolu! A ja myślałam, że to u nas wszystko później się rozwija?
Ten liść należy do stopowca, ciekawa roślina, tylko coś kiepsko u mnie rośnie. Kwiaty ma niewielkie, ale ładne, ciemnoczerwone. W lecie liście robią się bardziej zielone.
Alija 23:11, 27 maj 2021

SlonecznyOgrod napisał(a)

Cudowny leśny klimat

Darcia! Bardzo dziękuję. Dużo wilgoci, trochę ciepła i wszystko ruszyło, jak szalone.
U mnie już prawdziwy busz.
Alija 07:48, 28 maj 2021

Basieksp napisał(a)

Dziękuję już słyszałam gdzieś o tej roślinie ale zupełnie zapomniałam jak wygląda jest bardzo ciekawa , podoba mi się

Basiu! Żeby jeszcze zaczęła mi porządnie rosnąć. No, ale przynajmniej nie ginie. Może w końcu ruszy, bo mnie też się podoba.
Miłego dnia.