Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zacisze Alicji

Zacisze Alicji

Alija 10:01, 27 maj 2021

basia3012 napisał(a)

To tak jak u mnie.

Basiu! Ale za to, jak wszystko wypielęgnowane, dopieszczone.
Alija 10:07, 27 maj 2021

basia3012 napisał(a)
Alu, pięknie wszystko rośnie. Staw zachwyca. Ach i och.
Alu, a ten czosnek niedźwiedzi to sam się mnoży czy trzeba tyle go nasadzić żeby taki kobierzec uzyskać?

Basiu! Czosnku parę lat temu miałam jedną kępkę, a potem jakoś mi się rozlazł po ogrodzie. Teraz jest w różnych miejscach. Oczywiście, jeśli chce się od razu mieć efekt, to trzeba zasadzić więcej.
Alija 10:13, 27 maj 2021

daszum napisał(a)
Uwielbiam zdjęcia stawu, wprowadza taki spokój.

Moje Calsapy też kwitną

Alicja, jaki wielki jest Twój tulipanowiec ?
U mnie piasek, mam nadzieję, że taki wielki nie urośnie.

Danusiu! Miło mi, że staw Ci się podoba
Calsapy myślę, że się nam udały.
Tulipanowiec jest duży, rośnie akurat od strony sąsiada, więc porównując z jego domem - jednopiętrowym, zaczyna go przerastać. W ubiegłym roku pierwszy raz zakwitł, na dodatek na samej górze. Wszyscy się ze mnie śmiali, że muszę sobie kupić lornetkę, żeby podziwiać kwiaty.

Na tym zdjęciu wygląda na jeszcze wyższy, bo zdjęcie robione od dołu.
Alija 10:36, 27 maj 2021

April napisał(a)
Przepiękny staw, tworzy przyjemny nastrój.
Marzanka i czosnek niedźwiedzi super, chciałabym zgapić. Podpowiesz jakie mają warunki i jak szybko się rozmnaża.
A niezapominajki w hostach też się u mnie wysiały i też ich nie usuwałam bo natura pięknie komponuje

Aprilku! Dzięki! Czosnek i marzanka nie są wymagającymi roślinami, u mnie rosną pod brzozami, więc mają dość sucho, ziemia nie jest najlepsza, ale przepuszczalna. W innych miejscach ogrodu, tam gdzie jest więcej wilgoci też marzanka rośnie dobrze, trzeba ją ograniczać, bo zadusiłaby pozostałe rośliny. A czosnek pojawia się tu i tam, już niezależnie ode mnie. Oczywiście żeby efekt był szybszy trzeba posadzić więcej od razu.
Alija 10:37, 27 maj 2021

Dorota123 napisał(a)
Kolorków w ogrodzie przybywa, marzanka i czosnek niedźwiedzi bardzo ładnie wyglądają.

Dorotko! Dziękuję, miło mi, że Ci się podoba.
Alija 10:38, 27 maj 2021

Agatorek napisał(a)
Przepięknie, i na zielono, i w kolorze

Agnieszko! Dzięki. Cieszę się, że Ci się podoba.
hankaandrus_44 11:06, 27 maj 2021

Z zaproszenia skorzystałam. podziwiałam białe irysy. To jakaś specjalna odmiana?

Kiedyś w pracy, byłyu mnie biale irysy, takie bez górnych hełmów, podobne do Twoich., Czy mogłabyś z jednego bardziej przybliżyć? Dziękuję za haust leśnego powietrza.
zawitka 12:08, 27 maj 2021

Biała rabata z czosnkiem i mrzanka mnie zauroczyła. Witaj Dużo masz pięknych roślin widać ze żyjesz ogrodem Posiedziałam nad stawem odpoczęłam i lecę dalej ha ha Pozdrawiam i bede wracać .
Alija 12:08, 27 maj 2021

hankaandrus_44 napisał(a)
Z zaproszenia skorzystałam. podziwiałam białe irysy. To jakaś specjalna odmiana?

Kiedyś w pracy, byłyu mnie biale irysy, takie bez górnych hełmów, podobne do Twoich., Czy mogłabyś z jednego bardziej przybliżyć? Dziękuję za haust leśnego powietrza.

Hanusiu! Bardzo się cieszę z Twoich odwiedzin. To irysy syberyjskie, takie zwykłe, one lubią podmokłe miejsca, u mnie rosną na brzegu stawu, ale w suchych też rosną, u mnie pod modrzewiami. Bardziej popularne i częściej spotykane są fioletowe.
Pozdrawiam.

Alija 12:15, 27 maj 2021

W porannym słońcu...