Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zacisze Alicji

Zacisze Alicji

Alija 22:22, 26 lip 2021

antracyt napisał(a)

Aż czuję ten przyjemny chłód na tej ścieżce
Poproszę o legendę tego widoku, co masz na ścieżce(kamienie?), co pod brzozami(to jasne z drobnymi listkami)?
Z góry dziękuję za odpowiedź

Zuzia! Ścieżka jest ułożona z kamieni, szczerze mówiąc nie jest wygodna w chodzeniu, bo kamienie są nierówne. Te drobne jasnozielone listki po obu stronach ścieżki to tawuła, natomiast na brzozę wspina się trzmielina i bluszcz. Pod brzozami rośnie marzanka, a na wiosnę kwitną przylaszczki, zawilce, potem fiołki.
Alija 22:24, 26 lip 2021

Basieksp napisał(a)

Bardzo ładny taki delikatny

Basiu! Dzięki. Pierwszy raz u mnie kwitnie, córka kupiła.
Martka 22:29, 26 lip 2021

Dzień dobry, Guzikowcu, miło mi Cię poznać, jesteś bardzo ciekawą rośliną

Alicjo, świetny on, u Ciebie wciąż smaczki. Nawet powojnik jaki rzadko widuję na forum. Piękny. Rutewka - jaka to odmiana? Wczoraj zobaczyłam u Danusi rutewki orlikolistne, miały dobre dwa metry, te moje malutkie może 30 cm mają , czy to oznacza, że one też takie wysokie rosną? Czy tylko u Danusi takie czary? Twoja też na taką wygląda. Bardzo mi się też podoba ten pomarańczowy czysty liliowiec. Pozdrawiam!

Alija 22:34, 26 lip 2021

Roocika napisał(a)
Śliczny ten guzikowiec. Wciąż myślę czy go zanabyć Jak długo go masz Alicjs i jaki jest duży?
Powojnik szaleje
Pozdrawiam

Asiu! Dzięki, u mnie trochę nie ma szczęścia. Już dwa razy się zdarzyło w zimie, że pod śniegiem złamała się gałąź sosny i go połamała. Dobrze radzi sobie na wilgotnym stanowisku, nie znosi suszy. Podobno znosi nawet czasowe zalewanie. U mnie rośnie już ponad dziesięć lat, ale dwa razy był mocno połamany. Na wiosnę trzeba go poprzycinać, dzięki czemu ładnie się rozkrzewia. U mnie ma około półtora metra wysokości.
Alija 22:49, 26 lip 2021

MartaCho napisał(a)
Śliczny jest ten mieczyk- taki niespotykany zupełnie.
Rutewka też fajną, delikatną chmurkę kwiatów tworzy.
Ten powojnik jest też przepiękny. Kojarzę go też w odmianie takiej płożącej, zgadza się?

Marta! Dzięki, córka zakupiła i mamy pierwszy raz mieczyki abisyńskie.
Rutewka w tym sezonie bardzo poszła w górę.
Powojnik dobrze kojarzysz, to powojnik bylinowy, jak nie ma podpórki to płoży się po ziemi.
W ogóle nie ma z nim problemów.
Alija 11:51, 27 lip 2021

Martka napisał(a)
Dzień dobry, Guzikowcu, miło mi Cię poznać, jesteś bardzo ciekawą rośliną

Alicjo, świetny on, u Ciebie wciąż smaczki. Nawet powojnik jaki rzadko widuję na forum. Piękny. Rutewka - jaka to odmiana? Wczoraj zobaczyłam u Danusi rutewki orlikolistne, miały dobre dwa metry, te moje malutkie może 30 cm mają , czy to oznacza, że one też takie wysokie rosną? Czy tylko u Danusi takie czary? Twoja też na taką wygląda. Bardzo mi się też podoba ten pomarańczowy czysty liliowiec. Pozdrawiam!

Marta! Guzikowca bardzo lubię, podobają mi się jego kwiaty (a może kwiatostany) w kształcie kulek.
Powojnik natomiast rośnie mi, jak żaden inny, przez co też go lubię , jest powojnikiem bylinowym, więc mniejsze wymagania, a całkiem niebrzydki.
Co do rutewki, to jest to rutewka Delavaya, nie wiem jaka to odmiana, bo kupując jedyna informacja o niej to, że fioletowa. Rośnie duża, w tym roku ma około 2 metry.
Pozdrawiam.
Marlenaa 08:25, 28 lip 2021

Rutewka i mieczyk abisyński bardzo przykuły moją uwagę, są cudne Wstyd się przyznać, ale nie mam mieczyków, to z lenistwa Nie lubię wykopywania na zimę
anabuko1 11:43, 28 lip 2021

Alija napisał(a)
Kwitnie rutewka.

Pięknarutewka.
Chyba taka jak moja ?
Ja jeszcze mam chęć na 1 inną.
Ewa777 13:25, 28 lip 2021

Alija napisał(a)
Zakwitł mój ulubiony krzew, guzikowiec.

Cudny ten guzikowiec

U mnie na jeżówkach też masa motyli. Pojawiły się nie wiadomo skąd i szaleją po ogrodzie. Czasami zabłąkane wpadną też do domu.
Powojnik bylinowy cudny. Trochę podobny do tych, co mam w donicy. Ale u mnie one słabo rosną. Może donica, to nie jest dla nich najlepsze miejsce.
Basieksp 14:10, 28 lip 2021

Też mam taką rutewkę i guzikowaca też z bardzo " małą różnicą " moje jedno i drugie naprawdę małe, dosłownie takie maluszki ale poczekam, urosną kiedyś