Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zacisze Alicji

Zacisze Alicji

gogo 01:00, 18 cze 2023

Alija napisał(a)

Grażynko! Dzięki, na razie wszystko piękne, zielone, ale ślimaki powoli się rozkręcają, więc może być różnie.
Dziwi mnie ten pióropusznik, u mnie rośnie wszędzie. Może mam więcej wilgoci w ogrodzie, nie wiem. Mam nadzieję,
że w końcu u Ciebie wystartuje i będziesz musiała go ograniczać.

Spacer po Twoim tajemniczym ogrodzie to sama przyjemność, wszędzie jest pięknie i klimatycznie
Niestety, u mnie nagusy już żerują, codziennie sporo unicestwiam, ale funkie jeszcze całe.

Mój pióropusznik może rosnąć bez ograniczeń, ma do tego odpowiednio dużo miejsca i wilgoci, może się rozkręci.
Dużo lepiej rośnie paproć leśna, a ma gorsze warunki, co poradzić - rośliny rosną po swojemu, a my musimy się z tym godzić.
Alija 12:27, 18 cze 2023

hankaandrus_44 napisał(a)
Mam czarny bez Ewa, i pnącą hortensję, i czosnki Krzysztofa.
CHYBA MAMY PODOBNE UPODOBANIA.

Pozdrawiam wieczorową porą.

Hanusiu! Wychodzi na to, że tak, co bardzo mnie cieszy.
Pozdrawiam i miłej niedzieli życzę.

sylwia_slomc... 15:00, 18 cze 2023

Cegła w ogrodzie robi klimat Rośliny dorodne, zdrowe, a leśna szybciorem się zagęści, lepiej sadzić na luźno niż na za ciasno
A zapomniałam Ci napisać, że słup się już wcale nie rzuca w oczy, fanie dół ukryłaś w zieleni, nawet w pierwszej chwili to pomyślałam czy to co widzę to nie konstrukcja jakiegoś starego klimatycznego mostu
Alija 21:11, 18 cze 2023

LIDKA napisał(a)

Zgapiłam tego bodziszka. Mam 3 chude sadzonki. Jutro posadze choc jeszcze nie wiem gdzie.

Lidka! I bardzo dobrze, on bardzo ładnie kwitnie, u Ciebie dużo słońca, więc nie będzie się pokładał.
Alija 21:14, 18 cze 2023

LIDKA napisał(a)
Ala jak Ty masz pięknie. Dojrzały ogród to to na co czekam.
Choc nigdy nie bede miała tego Twojego leśnego klimatu.
Pięknie Ci sie wszystko udaje.

Lidka! Dziękuję, wszystko ma swoje plusy i minusy, podobnie z ogrodem.
Ty masz dużo przestrzeni i słońca, u mnie cień i wysokie drzewa.
Wcale mi się wszystko nie udaje.
Alija 21:16, 18 cze 2023

ewsyg napisał(a)
Alicjo masz zachwycający ogród, bardzo klimatyczny. Nowa rabata wyszła znakomicie.

Ewo! Dziękuję, może i klimatyczny, ale przy tym bardzo zarośnięty i wymagający dużo pracy, której często nie widać.
Z nowej rabatki się cieszę, bo na razie jest na niej luźno.
Alija 21:17, 18 cze 2023

Basieksp napisał(a)
Będzie nowa leśna rabata do podziwiania i zgadzam się z Ewą masz bardzo klimatyczny ogród

Basiu! Dziękuję, bardzo mi miło.
Alija 21:18, 18 cze 2023

daszum napisał(a)
Dojrzały ogród ma moc

Danusiu! Ma moc, ale i pracy dużo.
Alija 21:24, 18 cze 2023

Magara napisał(a)

Alicja... No nie wiem co powiedzieć. Myślałam, że napiszesz, że ogród ma przynajmniej 30 lat
A tu wychodzi, że naście
Bójmy się młode ogrodniczki, które nie chcemy słuchać "starszych" i wciąż nam się wydaje, że u as tak szybko nie urośnie Ja pierwsza się zapisuję na listę do "bania się" Ale wciąż zakładam, że jakoś to będzie

Magarko! Masz rację, mnie też się tak wydawało. Najpierw sadzisz i czekasz żeby urosło, potem przez chwilę
jest w sam raz i nagle okazuje się wszystko jest ogromne.
Najstarsze drzewa wzdłuż północno-wschodniej granicy działki rzeczywiście starsze i mają ponad 20 lat, ale są podcinane co parę lat, bo nad nimi biegnie linia wysokiego napięcia. Z tego powodu mam tez modrzewiowe "palmy".
Alija 21:31, 18 cze 2023

gogo napisał(a)

Spacer po Twoim tajemniczym ogrodzie to sama przyjemność, wszędzie jest pięknie i klimatycznie
Niestety, u mnie nagusy już żerują, codziennie sporo unicestwiam, ale funkie jeszcze całe.

Mój pióropusznik może rosnąć bez ograniczeń, ma do tego odpowiednio dużo miejsca i wilgoci, może się rozkręci.
Dużo lepiej rośnie paproć leśna, a ma gorsze warunki, co poradzić - rośliny rosną po swojemu, a my musimy się z tym godzić.

Grażynko! Bardzo mi miło, dziękuję. U mnie też pojawiają się ślimaki wszelkiej maści i niestety
na niektórych liściach już widać ślady ich działalności.
No, niestety tak już jest z roślinami.