Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zacisze Alicji

Zacisze Alicji

Alija 21:29, 23 lip 2023

Anda napisał(a)
Popłoch niesamowity, nie tylko ze względu na wzrost, ale i na samą nazwę

Co do stip to ja się przerzuciłam teraz na Stipa capillata. Co prawda moje w tym roku zarosły (byliny je zagluszyły) ale wiosną je przesadzę w bardziej odpowiednie miejsca i będą bardziej widoczne. Stipa tenuissima mnie strasznie wkurzała w drugiej połowie lata.

Ewo! Nazwa popłoch nie kojarzy się sympatycznie, ale rośliny szczególnie o zmroku wyglądają niesamowicie, ten srebrny kolor aż świeci. Wiem, że to chwast, ale u nas nigdzie go nie spotkałam na dziko.
Mnie stipy podobały się już dawno, ale jakoś nie przeżywały zimy, może sadziłam je na bardziej wilgotnych miejscach. Ostatnio się udają, mam nadzieję, że już zostaną u mnie.
Alija 21:30, 23 lip 2023

Kasya napisał(a)
No piekne te jezowki
Lubie taki mocny roz

Kasiu! Dziękuję, mnie też spodobał się ten mocny róż. W ogóle to jeżówki wszystkie mi się podobają.
Alija 21:32, 23 lip 2023

Basieksp napisał(a)
Jeżówki śliczne popłoch ogromny, coś podobnego rośnie u mojego sąsiada, też ogromne

Basiu! Dziękuję, bardzo lubię jeżówki. Popłoch jest niesamowity, u nas nigdzie nie spotkałam go rosnącego dziko.
Alija 21:34, 23 lip 2023

basia3012 napisał(a)
Alu, tych pięknych miejsc w Twoim ogrodzie jest bardzo dużo. Nie wiadomo o którym pisać. Wszędzie tajemniczo, nastrojowo.

Basiu! Dziękuję bardzo za miłe słowa. Ogród już niemłody, drzewa i krzewy bardzo wyrosły, trudno to wszystko ogarnąć.
Alija 21:35, 23 lip 2023

ElzbietaFranka napisał(a)
Alicja odnośnie wielosił napisałam u Joli april

Elu! Dziękuję Ci bardzo za informację, już przeczytałam. Pozdrawiam.
Alija 21:39, 23 lip 2023

Urszulla napisał(a)
A jak Ci się wysieje ten oset? Z ostami walczę co roku to wiem jak trudno się pozbyć, nawet z cienia wyjdą

Urszulko! On się mocno wysiewa, ale ja siewki usuwam, poza tym nie mam ich zbyt dużo, bo zazwyczaj usuwam całe rośliny tuż po przekwitnięciu, bo robią się brzydkie. Nie chcę go likwidować zupełnie, bo mi się podoba. U nas nigdzie nie rośnie na dziko.
Alija 21:46, 23 lip 2023

Adela napisał(a)
Alu - dziękuję za odwiedziny i miłe słowa o mojej ostoi.
Ale jak oglądam Twój piękny, tajemniczy ogród, to nie znajduję słów, aby wyrazić swój zachwyt.
Każdy zakątek jest piękny, ale takiego stawu u nikogo nie widziałam.
Długi jest Twój wątek, więc tak szybko go nie ogarnę. Dlatego wybacz, jeśli moje pytanie zdubluję: staw dostałaś od natury, a Ty go zagospodarowałaś, czy to Twoje dzieło od początku?
Gratuluję pięknego ogrodu
Z przyjemnością się u Ciebie bywa

Elu! Bardzo dziękuję za odwiedziny i tyle miłych słów, cieszę się, że Ci się podoba.
Staw został wykopany przez nas, a właściwie powiększony, bo mały stawek istniał tam od zawsze. Teren jest tu nisko położony i do stawu spływa woda, a następnie nadmiar płynie rowem brzegiem mojej działki, potem u sąsiadów aż do pobliskiej rzeczki o wdzięcznej nazwie Nil. Naprawdę to nie żart.
Basieksp 22:59, 23 lip 2023

Alija napisał(a)

Basiu! Dziękuję, bardzo lubię jeżówki. Popłoch jest niesamowity, u nas nigdzie nie spotkałam go rosnącego dziko.

Ja nie wiem czy u mojego sąsiada to też popłoch czy coś innego jak będę miała okazję to zrobię zdjęcie ja nawet sobie go u siebie też posadziłam, ale jak zobaczyłam, jak wielki on rośnie to się z nim pożegnałam, bo nie mam tyle miejsca u siebie a miałam od sąsiada dwa rodzaje, jeden taki podobny do Twojego, a drugi miał takie pstrokate liście, ładny był, ale ja bym sobie z nimi u siebie nie poradziła, za mało miejsca
Kordina 09:32, 24 lip 2023

Alija napisał(a)
Ewo! (...) rośliny szczególnie o zmroku wyglądają niesamowicie, ten srebrny kolor aż świeci. (...)
Jak ktoś zobaczy wieczorem takiego wielkoluda świecącego, to wpada w popłoch
i wszystko jasne
Ewa777 22:10, 24 lip 2023

Tak jak dziewczyny piszą - wszystkie zakątki w Twoim ogrodzie są malownicze, ale okolica stawu najbardziej przyciąga magnetyzmem Cudowne miejsce na odpoczynek