Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zacisze Alicji

Zacisze Alicji

Alija 12:07, 14 sie 2023

anabuko1 napisał(a)

Waw.Ale masz cudeńka.
Ale to do cienia hortensje ??

Aniu! I kto to mówi, u Ciebie to dopiero jest co oglądać, do wyboru, do koloru, jest wszystko.
Akurat te hortensje rosną w miejscu dość jasnym, bo po drastycznym obcięciu modrzewi słońca mają sporo.
Alija 12:10, 14 sie 2023

Monika83 napisał(a)
Bardzo ładna ta ogrodówka czy ona kwitnie u Ciebie każdego roku?

Moniko! Dzięki, niestety nie, nawet nie kwitnie co drugi rok, można powiedzieć, że raz na jakiś czas.
Nie wiem od czego to zależy, może od wiosennych przymrozków, nie mam pojęcia.
Alija 12:14, 14 sie 2023

Agatorek napisał(a)

Bardzo ładna jest ta hortensja, taka nietypowa

Pozostałe również pieknie Ci kwitną

Agnieszko! Dzięki, masz rację, jest nietypowa, ma taką nienachalną urodę, jak mawiała Maria Czubaszek (żeby nie powiedzieć, że wśród innych pięknością się nie wyróżnia), ale za to jest prawdziwą stołówką dla owadów.
Alija 12:20, 14 sie 2023

April napisał(a)

Ogrodówki śliczne. A jaką odmianę rdesta masz z nimi? ten jasny, wygląda jak różowy.

Aprilku! Dzięki, chociaż ilością kwiatów to nie rozpieszczają, może dlatego tak je doceniam.
Rdest rzeczywiście jest jasnoróżowy, niestety nie wiem jaka to odmiana (Martka miała w nadmiarze i się podzieliła,
a coś jej ostatnio nie widać na Ogrodowisku).
Alija 12:22, 14 sie 2023

April napisał(a)

Piękne masz rutewki, wszystkie. I orlikolistne i delawaya. Też miałam Hewitt's Duble ale one najdelikatniejsze właśnie. U mnie wytrzymały może trzy lata.

Aprilku! Dzięki, bardzo je lubię. U mnie też ta najdelikatniejsza najsłabiej rośnie, mam wrażenie, że co rok mniejsza.
Alija 12:23, 14 sie 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

Mam rutewki od kilku sezonów i na mojej ziemi słabo, nie zachwycają. Szkoda bo podobają mi się bardzo.

Sylwia! Ja też bardzo jej lubię, niestety u mnie też nie ma szału, jakoś żyją, na razie.
Alija 12:25, 14 sie 2023

ewsyg napisał(a)
Alicjo,ależ Ty masz piękny ogród. Masz rośliny każdej pory roku. Nie wiem co mam napisać, brak słów na to piękno, klimat jaki stworzyłaś.

Ewo! Bardzo dziękuję za takie miłe słowa. Ogród mam już strasznie zarośnięty i taki naturalny,
tak sobie wymyślam, co mi w duszy gra.
Alija 12:26, 14 sie 2023

ewsyg napisał(a)

Alicjo, zrób zbliżenie tego rdestu. Dostałam sadzonkę od Uli i muszę mu znaleźć odpowiednie miejsce.

Ewo! Ja też dostałam ten rdest, ale od Martki, rośnie bardzo ładnie.

Alija 12:29, 14 sie 2023

Muszelka napisał(a)
Mam bardzo podobną ogrodówkę. Nigdy nie okrywam jej na zimę. To stary krzew. Są lata, że jest tak obsypana kwiatami, że nie widać liści. I są lata, że widać tylko liście, np. w tym roku. W sumie to dziwne, bo zima była bardzo ciepła, temp. nie spadła poniżej -10°C.

Muszelko! Ja też nigdy jej nie okrywam i mam z nią dokładnie tak, jak piszesz. Właśnie nie wiem od czego zależy to kwitnienie. W ubiegłym roku może miała ze dwa kwiatki, w tym nieco lepiej, bo ma chyba pięć.
Alija 12:31, 14 sie 2023

daszum napisał(a)
U mnie w tym roku nie kwitnie żadna ogrodówka

Danusiu! U mnie też szału nie ma, jedna ma chyba z pięć kwiatów i to jest ta najobficiej kwitnąca, inne po dwa lub wcale.