Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zacisze Alicji

Zacisze Alicji

Alija 22:12, 27 lis 2024

Juzia napisał(a)
Przepiękne zdjęcia!
Ja mogę przysiąść bez ławeczki. Najwyżej dresik przybrudzę

Juśka! Dziękuję. Ławeczek nie braknie, nie musisz brudzić dresiku.
Alija 22:23, 27 lis 2024

ewsyg napisał(a)
Alicjo, masz bardzo klimatyczny ogród. Staw jest duży, ale wody w nim mało.Lato są coraz bardziej suche i gorące, a to nie sprzyja oczkom wodnym. W moich mini oczkach woda parowała bardzo szybko, myślałam wtedy o Twoim stawie.

Ewa! Bardzo dziękuję. Miałam nadzieję, że jesienią braki wody zostaną uzupełnione, niestety nasze rejony deszcze nadal omijają, a tu już koniec listopada.
Alija 22:26, 27 lis 2024

Urszulla napisał(a)

Fajne jesienne słoneczne kadry warto zatrzymać te chwile i zimą do nich wracać, trochę uporządkować. Dębolistna to hortensja, która lubi klimaty leśne, jestem nią zachwycona, nawet spróbowałam zrobić sadzonki.

Urszulko! Dzięki. Dębolistna też mi się podoba, mam nadzieję, że nie zmarznie w zimie, w ubiegłym roku ją okrywałam, teraz chyba nie będę, już jest duża.
Alija 22:32, 27 lis 2024

kasiek napisał(a)

Świetny ten staw. Masz go czyś uszczelniany czy to takie naturalne założenie? Moje marzenie, wierzba nad stawem...

Kasiu! Dzięki. Staw nie jest uszczelniany, zawsze tam był tylko dużo mniejszy, my go powiększyliśmy. Niestety nie mamy źródła, do stawu spływają wody opadowe z okolicy, poza tym poziom wód gruntowych jest wysoki. Do tej pory nie było problemów z wodą, ale ostatnio te gorące suche lata bez opadów powodują jego wysychanie, no i efekty mamy, jakie mamy.
Alija 22:37, 27 lis 2024

Magara napisał(a)
Alicja, aż trudno uwierzyć, że u Was wciąż mało wody
Mi się wydaję, że od kilku tygodni tonę w wilgoci i opadach, mniejszych lub większych.
Chętnie bym to wszystko oddała

Magarku! Mnie też trudno uwierzyć, myślałam, że jesienią w końcu napada wody dostatecznie dużo,
niestety pomyliłam się. U nas tylko czasem mżawka albo drobny deszczyk.
Chętnie bym przyjęła Twoje nadmiary wodne.
Alija 22:41, 27 lis 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Nie pamiętam tak suchego listopada. U mnie przez cały miesiąc popadało krótko ze dwa razy.
Trzymam kciuki za opady u Ciebie.

Haniu! Całe lato było koszmarnie suche, miałam nadzieję, że jesień nam to wynagrodzi solidnymi opadami, ale się przeliczyłam. Niestety sucho nadal, u nas też padało ze dwa razy, właściwie to była mżawka.
Też trzymam kciuki za deszcz u Ciebie i u siebie.
Alija 22:42, 27 lis 2024

Urszulla napisał(a)
Chętnie dostarczyłabym Ci nadmiar wody z mojego ogrodu. Zapowiadają na dwa kolejne dni deszcz. Mój ogród wogóle go nie potrzebuje.

Urszulko! Bardzo chętnie bym przyjęła ten Twój nadmiar wody.
Alija 23:00, 27 lis 2024

Przy okazji rewolucji stawowych Em postanowił zrobić ścieżkę z pomostem i ławeczką (15 lat temu mieliśmy coś takiego). Teraz ścieżka jest zrobiona z desek. Z tyłu jest rabata, ale planuję ją odnowić dopiero wiosną. Jeszcze by się woda przydała.

Alija 23:01, 27 lis 2024

Basieksp 23:09, 27 lis 2024

Ale ekstra to wygląda, już teraz Kurczę u Was taka słoneczna pogoda? czy to tylko zdjęcia z wcześniejszego okresu? Bo u nas mam wrażenie, że bardzo mało słońca ostatnio, szaro, buro, dużo wilgoci.