Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zacisze Alicji

Zacisze Alicji

Alija 15:37, 06 kwi 2025

Juzia napisał(a)
No i zaczyna się serial w zaczarowanym ogrodzie!
Czekałam na takie fotki

Juzia! Jak pięknie napisałaś, miło mi ogromnie, zapraszam.
Alija 15:40, 06 kwi 2025

Kordina napisał(a)
Alu widzę, że wody jednak przybyło w Twoim morzu oby jak najdłużej się poziom utrzymywał.
Wiosenka ciekawa i na bogato u Ciebie

Bożenko! Na szczęście staw się zapełnił (do pełnego stanu brakuje ok. 20 cm), ale długo to trwało i bardzo powoli. Oby historia z ubiegłego sezonu się nie powtórzyła.
Wiosna się rozkręca, żeby tylko nocne przymrozki nie zrobiły dużych szkód.
Alija 15:44, 06 kwi 2025

Joku napisał(a)

Nie całkiem pusto bo piękne duże drzewa przyciągają wzrok. I to odbicie nieba w stawie, cudowne.

Jolu! Drzewa nad stawem dość mocno przycięliśmy w tym roku, ale już niedługo wszystko się zazieleni. Tydzień temu przesadzaliśmy nad staw azalie z ogrodu mojego Taty, mam nadzieję, że się przyjmą i kiedy zakwitną będzie fajne odbicie w stawie.
Alija 15:50, 06 kwi 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Piękna jest ta wiosna nad stawem. Taka radość bije z tego zdjęcia cytowanego przez Jolę. Mam wrażenie, że w stawie przybyło sporo wody. Może w tym sezonie nie będzie w nim problemów z niedoborem wody.

Haniu! Dzięki. Staw bardzo powoli, ale w końcu prawie się zapełnił, oby tylko historia z ubiegłego roku się nie powtórzyła. Rybki (te uratowane w dziecinnym basenie) żyją i dobrze się mają, niestety to tylko drobnica, głównie karasie, większe karpie nie przeżyły tych ekstremalnych sytuacji.
Alija 15:54, 06 kwi 2025

Judith napisał(a)
Staw prezentuje się świetnie . Widać, że odżył .
A ze zdjęciami Twojego stawu jest jak ze zdjęciami zwierzaków: można wrzucić super zdjęcia z ogrodu, a zwierzaki i tak zgarną najwięcej ochów i achów . Tyle pięknych fotek pokazałaś, ale staw wymiata .

Judith! Dzięki. Właściwie to dzięki tej zeszłorocznej suszy zebraliśmy się w sobie i wzięliśmy się za pogłębianie stawu i naprawę brzegów, prace które odkładaliśmy ciągle na "za rok". Szkoda dużych ryb, które nie przeżyły tej operacji, ale małych, głównie karasi jest mnóstwo. Pożytku z nich żadnego, ale fajnie się je ogląda, bo pływają całymi "stadami".
Alija 16:02, 06 kwi 2025

Gosialuk napisał(a)
Alicja masz sporo zimozielonych, czego latem tak nie widać.
Czytałam, że skusiłaś się na kolejne róże. A ja właśnie rozmyślam, gdzie przesadzić swoje, żeby były bardziej na słońcu.
Krokusiki pięknie zakwitły - takie poletko robi już wrażenie.

Gosiu! Róże zamówione oczywiście zimą, tak na poprawę humoru. U mnie róże nie rosną zbyt dobrze, ziemia słaba i słońca też nie za wiele, ale się nie poddaję i próbuję.
Zobaczymy co z nich będzie. To co kupiłam, to taki zupełny różany misz-masz :
Pacific Blue
Blue Moon
Leonardo da Vinci
Marchenzauber
Giardina
Chipendale
Fresetta
Suvenir du dr Jamain
Alija 16:04, 06 kwi 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)
Prześlicznie krokusikowo Ja do tej pory tylko dwa razy trafiłam jak na mojej polance byy kwiaty otwarte. Ale nareszcie zaczyna być widać te krokusy co nasadziłam. Niektóre kazały na siebie czekać dwa lata. W tym roku może dosadzę znowu, na razie dodałam pojedynczo przebiśniegów pomiędzy nimi żeby kwitło wcześniej coś

Sylwia! Dzięki. Bardzo lubimy krokusy z moją córka i zazwyczaj ona co roku dokupuje wciąż nowe. Ale rzeczywiście bardzo cieszą po zimie, nawet ostatnio już nie białej, tylko szarej.
Alija 16:06, 06 kwi 2025

Monika83 napisał(a)
Alicja u ciebie wiosna na całego! Cudne żonkile i ciemierniki,bardzo lubię ten czas gdy one kwitną

Monika Wiosna mocno już rozkręcona, martwię się tylko nocnymi przymrozkami, będą duże czy nie, zniszczą roślinki czy oszczędzą.
Alija 16:07, 06 kwi 2025

magewa napisał(a)
Alicja śliczne wiosenne kadry

Madziu! Dziękuję za odwiedzinki. Bardzo się cieszę, że znów jesteś na ogrodowisku.
Alija 16:11, 06 kwi 2025

vita napisał(a)
Fotki stawu jak z ogrodu botanicznego czy z parku Wspaniały jest
Czy pod ławeczką wprowadzasz cebulicę? Jeśli to ona, to idealne miejsce na niebieską łączkę, ja niebacznie wprowadziłam ją na rabatki. Ile lat mają u Ciebie kępy żonkili?

Wiktorio! Dziękuję. Cebulice rosną na rabatce przed ławeczką, ma tam jeszcze brunery i jarzmianki (suche i zacienione miejsce), a drugie miejsce to pod iglakami, w miejscu, gdzie nic już nie urośnie (te trochę gorzej się mają).
Żonkile rosną tam długo, nawet już nie pamiętam od kiedy, czyli od dawna.