Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka » Edycja postu

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

TAR 18:28, 20 lut 2026

Taka oblodzona jezdze codziennie. Kwestia przyzwyczajenia. Trzeba uwazac i na droge i na zwierzaki. Ale mozna nabrac doswiadczenia
Ja akurat bardziej wtedy sie skupiam i uwazam. Przyznaje, ze jezdze wtedy bezpieczniej
nicol21 21:51, 20 lut 2026

Niech ta zima już ustępuje cieplejszym klimatom! czas działać już.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Magara 22:56, 20 lut 2026

Judith napisał(a)

Takiej zimy nawet nie umiem sobie wyobrazić! (pomijając oczywiście sytuacje górskie)
A tunele na kaszubskich drogach faktycznie widziałam w telewizorni - droga a po bokach śnieżne mury na wysokość ponad metra. Potraktowałam to jak alternatywną rzeczywistość, a to proza życia .

Ja telewizorni nie mam, ale jeżeli takie coś pokazywali to na pewno nie z moich okolic
Żeby powstał tunel musiałby jakiś pług przejechać i zgarnąć na boki śnieg z drogi. U nas takich wynalazków jak pług chyba nie znają Nic nie zgarnięte. Jest tor na drodze gminnej wyślizgany i nim trzeba się umieć poruszać
Judith 17:04, 21 lut 2026

TAR napisał(a)
Ta proza niestety trwa od Sylwestra, snieg mi zohydział. Co dziwne nigdy tak nie mam do zielonosci i kolorów wiosny i lata. Dla mnie mogłoby byc caly rok na przemian wiosna i lato.

Jak jest ciepło i miło to to nie może zohydzieć . Ale u nas lato bywa koszmarne - ukrop bez deszczu całymi miesiącami bywa zabójczy.
Judith 17:06, 21 lut 2026

Gosialuk napisał(a)
To chyba nie tylko dla ciebie, taka opcja byłaby fajna. Choć patrząc po ilości opadów wiosną i latem, to jednak dobrze, że ten śnieg jest. Z lodem to już inna inszość. Dziś miałam przyjemność jechać taką oblodzoną drogą przez las. Cieszyłam się, że to tylko parę kilometrów.

No właśnie - ta ilość wody po tegorocznej zimie może poprawić sytuację hydrologiczną w Polsce.
Judith 17:08, 21 lut 2026

TAR napisał(a)
Taka oblodzona jezdze codziennie. Kwestia przyzwyczajenia. Trzeba uwazac i na droge i na zwierzaki. Ale mozna nabrac doswiadczenia
Ja akurat bardziej wtedy sie skupiam i uwazam. Przyznaje, ze jezdze wtedy bezpieczniej

Taa, ja tez uważam i jadę wolniej. Skutkuje to wiszeniem mi na bagażniku królów szos. Nie wpływa to na moją prędkość, ale jednak irytuje…
Judith 17:11, 21 lut 2026

nicol21 napisał(a)
Niech ta zima już ustępuje cieplejszym klimatom! czas działać już.

Widziałam właśnie filmik, na którym na środku zasypanego śniegiem ogrodu wklejony jest Jaś Fasola bezradnie rozglądający się wokół. I podpis: gdy chcesz już zacząć sadzić, ale świat ma inne plany .
Judith 17:13, 21 lut 2026

Magara napisał(a)

Ja telewizorni nie mam, ale jeżeli takie coś pokazywali to na pewno nie z moich okolic
Żeby powstał tunel musiałby jakiś pług przejechać i zgarnąć na boki śnieg z drogi. U nas takich wynalazków jak pług chyba nie znają Nic nie zgarnięte. Jest tor na drodze gminnej wyślizgany i nim trzeba się umieć poruszać

No jak nie spojrzeć du()a z tylu
Judith 17:16, 21 lut 2026

Udało mi się dzisiaj uchwycić (niestety kiepskim telefonowym aparatem i to z daleka) gile stołujące się w karmniku

ajka 18:08, 21 lut 2026

U mnie w karmniku głównie wróble, sikorki dużo rzadziej, gili w ogóle nie kojarzę. Bardzo dużo pod karmnikiem kręci się srok, często chodzą u mnie po tarasie.
U nas w przyszłym tygodniu ma już być na plusie. Mam nadzieję, że śnieg w końcu stopnieje, ale na pewno wciąż będzie mokro i na pewno nie będzie możliwości by popracować w ogrodzie. Ja bardzo rzadko wychodzę z domu, bo pracuję zdalnie i też tęsknię już za świeżym powietrzem i poranną kawą w ogrodzie. Nie lubię wychodzić na własny ogród, bo połamane trawy i byliny walające się w topniejącym śniegu tylko mnie denerwują.