Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka » Edycja postu

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

MartaCho 11:20, 19 sie 2026

Piękny trawnik to jednak fajna sprawa, choć też już nawet nie dążę do takiego- trawnik to rabata najtrudniejsza do utrzymania i pielęgnacji w całym ogrodzie. Byliśmy w weekend u Danusi w Przypkach i pierwsze co zrobiliśmy, to zdjęliśmy buty- po takiej trawce jak tam z uziemienia trzeba skorzystać. Polecam
basia3012 11:49, 19 sie 2026

Judith napisał(a)

Witaj Basiu
Hortensje drzewiaste/krzewiaste nie tylko mogą być do cienia, ale wręcz nie mogą być w pełnym słońcu .

Oto moje doświadczenia z hortensjami Annabelle (widać je w głębi pierwszego zdjęcia powyżej):
Mam białe Annabelle strong i zwykłe. Pierwsza obserwacja - polecam wyłącznie strong, bo mają silniejsze pędy i nawet, gdy zmokną kwiaty, to nie kładą się na ziemi tak jak czynią to zwykłe. A zwykłe jak się raz położą, to już tak będą leżeć . Dodatkowo strong mają większe kwiaty.

Moje Anabelki rosną w miejscu, w którym mają nieco słońca od wschodu, potem pełen cień, a wieczorem cień rozproszony. W tych warunkach rosną świetnie (czasem to przedpołudniowe słońce jest dla nich nieco zbyt mocne, jednak po lekkim omdleniu ładnie się wieczorem podnoszą), pomimo, że blisko sosen i w piaszczystej ziemi.
Mam tez Pink Annabelle i jest ci ona przepiękna . Mam ją drugi sezon. Nie jest to niestety wersja strong, zatem leży od pierwszego deszczu . Dodatkowo - mam wrażenie (tylko wrażenie, bo nie mam porównania z innymi miejscówkami), że różowa potrzebuje nieco więcej słońca, a moja ma go mniej niż białe. Nie kwitnie tu oszałamiająco, ale i tak ją lubię, bo ma przepiękne kwiaty.

Dziękuję za uznanie dla rabat pod drzewami .
Jeśli Twoje pytanie dotyczy najnowszych rabat pod dębami, to posadziłam tam głównie pęcherznice małych odmian, tawuły Tor Gold i seslerie, a na drugiej - pod jednym dębem - dabrówkę rozłogową i tawuły Tor Gold.

Bardzo Ci dziękuję za takie obszerne informacje. Zdecyduję się więc na Pink Anabelle. W cieniu trochę koloru bym chciała. Czy będą kwitły? Zobaczymy. Najwyżej do donic posadzę i dam trochę słońca.
Jeszcze raz dzięki.
Ciekawa jestem tych tawuł Tor Gold. Zaraz poczytam o nich.
TAR 21:18, 19 sie 2026

Wiesz Judith ja mam zwykle anabelki i one mi sie nie pokladaja od deszczy, sa jak strongi Basiu, bardzo fajne tez sa blade pudrowe rozowe Candybelle Marshmallow i Candybelle Bubblegum. Maja mniejsze kulki ale jest ich zawsze duzo. Fajniutkie.
Judith 21:52, 19 sie 2026

MartaCho napisał(a)
Piękny trawnik to jednak fajna sprawa, choć też już nawet nie dążę do takiego- trawnik to rabata najtrudniejsza do utrzymania i pielęgnacji w całym ogrodzie. Byliśmy w weekend u Danusi w Przypkach i pierwsze co zrobiliśmy, to zdjęliśmy buty- po takiej trawce jak tam z uziemienia trzeba skorzystać. Polecam

Pewnie, że fajna - świetna to oprawa dla rabat. Ale ja konsekwentnie od lat nie podlewam trawnika, zatem najczęściej jest paskudny . Ale nie mam z tym problemu, przyjmuję jako oczywistość, jest jak jest. A gdy jest inaczej - radość .
Judith 21:54, 19 sie 2026

basia3012 napisał(a)

Bardzo Ci dziękuję za takie obszerne informacje. Zdecyduję się więc na Pink Anabelle. W cieniu trochę koloru bym chciała. Czy będą kwitły? Zobaczymy. Najwyżej do donic posadzę i dam trochę słońca.
Jeszcze raz dzięki.
Ciekawa jestem tych tawuł Tor Gold. Zaraz poczytam o nich.

Ja nie umiem utrzymać przy życiu roślin w donicach, poza jednorocznymi .
Tawuła TorGold piękna jest i - co istotne z mojego punktu widzenia - niewymagająca .
Judith 21:57, 19 sie 2026

TAR napisał(a)
Wiesz Judith ja mam zwykle anabelki i one mi sie nie pokladaja od deszczy, sa jak strongi Basiu, bardzo fajne tez sa blade pudrowe rozowe Candybelle Marshmallow i Candybelle Bubblegum. Maja mniejsze kulki ale jest ich zawsze duzo. Fajniutkie.

U Ciebie wszystko rośnie jak szalone . A tu moje doświadczenia opisałam - z kiepską ziemią i pod drzewami.
basia3012 22:28, 19 sie 2026

TAR napisał(a)

Wiesz Aniu, zastanawiałam się nad tymi Bubblegum. Są jasne, więc widoczne z daleka ale one są podobno niskie, kompaktowe. Ja chciałam je w głębi rabaty posadzić więc zdecydowałam się na wyższe.
Aniu, bardzo dziękuję za radę.
Judith 11:07, 20 sie 2026

Basia, nie mam doświadczenia z Bubblegum, ale moja Pink Annabelle z czasem robi się szara (widać to z kolei przy ławce na drugim zdjęciu z zamieszczonych ostatnio, widać tam także, że leży na ziemi ). Natomiast białe stają sie z czasem seledynowe i wciąż sa piękne.
Nie odwodzę Cię oczywiście od koncepcji kupienia różowych, są zbyt piękne w okresie kwitnienia, jednak warto mieć świadomość, czym mogą się różnić od białych strong.
TAR 12:53, 20 sie 2026

Te Marshmallow po pierwszym bladorozowym kwitnieniu robia sie zielono limonkowe. Sa fantastyczne. Bubblegum sa rozowe do konca tylko jasnieja. Pewnie co ogrod to inaczej. Zalezy od warunkow.
LIDKA 18:47, 20 sie 2026

Ruby anabelle przechodzi z mocnego różu w blady a potem w zieleń . Też bardzo długo ładne są .