Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka » Edycja postu

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

TAR 11:32, 02 wrz 2026

no nie poradze na to
Basieksp 11:45, 02 wrz 2026

Na Pomorzu hortki też się kładą U mnie anabelki, wyglądają beznadziejnie w tym roku. Ale tylko anabelki. Czytam, może ta ilość słońca ma znaczenie, bo te moje po południu mają półcień, a one lubią trochę więcej słońca, niż inne hortensje, tak myślę? Za to dębolistna ma jeden mizerny kwiatek w tym roku, ale tym się nie przejmuję, bo i tak czekam na jej przebarwienia liści
Judith 12:15, 02 wrz 2026

TAR napisał(a)
no nie poradze na to

Ty się tylko ciesz
Judith 12:38, 02 wrz 2026

Basieksp napisał(a)
Na Pomorzu hortki też się kładą U mnie anabelki, wyglądają beznadziejnie w tym roku. Ale tylko anabelki. Czytam, może ta ilość słońca ma znaczenie, bo te moje po południu mają półcień, a one lubią trochę więcej słońca, niż inne hortensje, tak myślę? Za to dębolistna ma jeden mizerny kwiatek w tym roku, ale tym się nie przejmuję, bo i tak czekam na jej przebarwienia liści

Anabelki lubią zdecydowanie mniej słońca niż bukietowe. Strong się u mnie nie kładą. Pochylają się pod wpływem deszczu, ale nie leżą plackiem na ziemi. Wprawdzie ja stosuje gumy jako podpory, ale i bez gum nie leżały plackiem, jak niektóre bukietowe, np. Polar bear.
Pewnie masz zwykłe Anabelki.
TAR 12:48, 02 wrz 2026

Judith napisał(a)

Ty się tylko ciesz

tiaaa, jeden choc problem mniej
DariaB 15:31, 02 wrz 2026

Judith ale bujność u Ciebie, prze cudnie ogród w tym roku wygląda, jest już taki mocno dopieszczony.
Judith 08:27, 03 wrz 2026

DariaB napisał(a)
Judith ale bujność u Ciebie, prze cudnie ogród w tym roku wygląda, jest już taki mocno dopieszczony.

Padało czasem to i bujność jest . Pierwszy taki sezon od lat!
Dziękuję .
Judith 16:06, 06 wrz 2026

Niniejszym zakończyłam planowane dosadzanki na rabatach oraz rewolucje ogrodowe . Może teraz prace pielęgnacyjne doczekają się uwagi .
Tak sobie pomyślałam, że jestem bardzo zadowolona z rezultatów tegorocznych prac. No i natychmiast gdy to pomyślałam, zaczęłam (bez udziału woli) skanować ogród wyszukując miejsca odstające swoją urodą . Od razu zaczęły mi się wyświetlać nowe koncepcje . Jedna z nich to już plan i będzie realizowana w przyszłym sezonie: drobne powiększenie rabaty zwanej u nas „pod Władkiem”, a jest to rabata sąsiadująca z półkolem z ławeczką. Bardzo ciemna, z Ice Dance, które od dawna planuję wywalić, do tego skomponowana po dawnemu, czyli rządkowo. Będą duże zmiany .
Jednocześnie skaczą mi po głowie pomysły na inną część ogrodu (uznaną wcześniej za zakończoną i kompletną w kontekście organizacji przestrzeni ), ale to jest raczej strumień świadomości niż koncepcja. Poczekam aż rzecz dojrzeje .
LIDKA 18:20, 06 wrz 2026

Nabrałaś wiatru w żaglu i pędzisz !
Fajnie że nasze hobby sprawia nam frajdę i mamy o czymś myśleć . Lepszecto niż myśleć o kłopotach i smutkach.

Fotki poproszę .

I chodź zobacz moją Kalinę . I doradź .
Judith 20:03, 06 wrz 2026

LIDKA napisał(a)
Nabrałaś wiatru w żaglu i pędzisz !
Fajnie że nasze hobby sprawia nam frajdę i mamy o czymś myśleć . Lepszecto niż myśleć o kłopotach i smutkach.

Fotki poproszę .

I chodź zobacz moją Kalinę . I doradź .

Hobby jest hobby, gdy sprawia przyjemność .
Fotek nie mam, bo dziwna pogoda była, sadziłam dziś w przerwach między deszczem a deszczem .
Byłam u Ciebie praktykując powszechną zasadę „nie wiem, ale się wypowiem”