Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój ogród pięknieje.

Mój ogród pięknieje.

zaga 16:57, 16 paź 2011

Witam serdecznie wszystkich!
Chciałam się pochwalić tym co zrobiłam, dzięki Waszym podpowiedzią. Muszę przyznać, że bardziej mi się podoba teraz niż te zabiedzone lawendy. W przyszłym roku na pewno będzie piękniej. Nie byłam pewna tego żwirku, ale myślałam o małym źródełku wypływającym z kamienia i wtedy przedłużyłabym rabatę.

Jeszcze tylko posiać trawkę i będzie ok.
Pwl 19:25, 16 paź 2011

Hej Agata, na wiosnę możesz ciachnąć też brabanty równiutko, będzie jeszcze ładniej. pozdrawiam
profus 19:46, 16 paź 2011

No ładnie. Trzmieliny pięknie będzie widać jak trochę urosną na tle tuj. Jakie roślinki (te żółte) jednak posadziłaś ? Trochę słabo je widać na tle tego żwirku. Może dlatego, że małe.
zaga 19:47, 16 paź 2011

Hej, hej Pwl! Koło tych brabantów chodziłam jak koło "jajka" zależało mi żeby stworzyły zasłonę, ale rzeczywiście nie są tak atrakcyjne jak myślałam, bardzo szyszkują. Szkoda bo zastąpić ich czymś co szybko da efekt zasłony nie będzie łatwo. Na wiosnę na pewno je przytnę. Również pozdrawiam
Pwl 22:02, 16 paź 2011

Wiem, fakt że szyszkują i właśnie w cięciu jest metoda. Cięte
co roku wiosną pięknie się zagęszczą i zyskają na wyglądzie.
Zobaczysz jak się polepszą
Gardenarium 23:07, 16 paź 2011

Czyściutko i ładnie

Brabanty szyszkują bardziej jak mają sucho. Cięcie to jedyna metoda żeby ładniej wyglądały.

Instagram Ogrodowiska
zaga 09:00, 17 paź 2011

Tak zrobię, nie wiedziałam ,że jest na to sposób. Profus te roślinki to tawuły 'Golden Princess' ,powinny kiedyś zasłonić żwirek. Skoro jestem przy głosie mam pytanko. W centralnej części ogrodu są dwie rabaty z bylinami, miały być płynne, w stylu angielskim, takie uwielbiam. Wiem ,że takie obsadzenia są trudne. Niestety porwałam się chyba z motyką na Słońce. Nie miałam żadnego planu nasadzeń tylko intuicyjnie:wysokie do środka niższe na zewnątrz i wyszło jak wyszło, bez szału. Zastanawiam się, co poprawić, co zmienić? Czy może czymś je obsadzić, zrobić żywopłocik? Sama nie wiem. Proszę o pomoc. Pozdrawiam! Agata

hanka_andrus 09:27, 17 paź 2011

A mnie się podobają!Tam gdzie w tej chwili kwitnie/chyba ostróżka?/ coś niebieskiego w środkowej części lewej rabaty przydałoby się coś o podobnym wzroście.......jakaś wyższa trawka?Nad doborem się nie zastanawiam,każdy ma swoje ulubione.....
Brakuje ci chyba ,,porządku" ,ale chyba kanciki przy rabatach masz,trochę nie rozróżniam szczegółów?

Ale mnie właśnie taka rabata nęci,żeby ją u siebie założyć.Bez kamieni po bokach,kostki,itp
Jest pięknie teraz,jesiennie,a wiosna ilatem?Dopiero jest szał,jak sądzę.Masz może letnie zdjęcie,albo wiosenne?

Mam nadzieję,że nie będę jedyna,która taki stan akceptuje?
zaga 18:10, 18 paź 2011

Haniu ta roślina to tojeść ,o ile dobrze pamiętam.

Co do zdjęć miałam ich mnóstwo od samego początku jak to łyse pole było, ale komputer jak komputer, "mała" awaria i wszystko wymiecione.Ocalało kilka. Z czasem nadrobię.

Przepraszam wszędzie się wciśnie moja psina

Gardenarium 21:32, 21 paź 2011

Psinka jest ok, fajna
Niech sobie ma troszku radości

A rabatkom potrzeba kancików, i część roślin z jednej wyspy powinna przechodzić na drugą. Niezupełnie całkiem inne rośliny wszędzie mają być.

Popatrz na zdjęcia https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/75-ogrody-angielskie-bressingham-gardens-jesienia
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/71-ogrody-angielskie-bressingham-gardens

Ogród idealny pod względem rabat wyspowych.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies