barbara_kraj...
22:35, 17 paź 2011
Dołączył: 30 sty 2011
Posty: 18912
1 kg owoców pigwowca zebranych po przymrozkach
0,5 l spirytusu i 0,5 l wódki czystej, lub sam spirytus
0,75 kg cukru
Owoce umyć, przekroić na ćwiartki i wybrać gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę można jeszcze podzielić. Im drobniejsze kawałki tym szybciej puszczają sok. Tak przygotowane owoce wsypać do gąsiorka, zalać spirytusem i zostawić na 6 tygodni. Nastepnie zlać nalew do butelek a owoce zasypać cukrem i zostawić na 6 tygodni. Zlać II nalew, połączyć go z I i zostawić przynajmniej na trzy miesiące aby dojrzał. Niektórzy proponują nawet rok . Dla poprawienia aromatu można dodać cynamon w lasce, wanilię w lasce lub goździki - jak kto woli. Ja tych przypraw nie dodaję.
Po tym czasie ściągnąć za pomocą rurki odstaną nalewkę. Można przecedzić przez filtr do kawy lub przez kilka warstw gazy.
Pozostałe, słodkie owoce można zalać wódką i otrzymać III nalew nieco gorszego gatunku.
Nalewka ma wyjątkowy aromat, że o smaku nie wspomnę!
Owoce muszą być całkowicie przykryte akoholem a później cukrem. W trakcie macerowania należy od czasu do czasu potrząsać gąsiorkiem.
Niektórzy preferują najpierw zasypanie cukrem a potem spirytusem.
Może jutro wstawię zdjęcia.
0,5 l spirytusu i 0,5 l wódki czystej, lub sam spirytus
0,75 kg cukru
Owoce umyć, przekroić na ćwiartki i wybrać gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę można jeszcze podzielić. Im drobniejsze kawałki tym szybciej puszczają sok. Tak przygotowane owoce wsypać do gąsiorka, zalać spirytusem i zostawić na 6 tygodni. Nastepnie zlać nalew do butelek a owoce zasypać cukrem i zostawić na 6 tygodni. Zlać II nalew, połączyć go z I i zostawić przynajmniej na trzy miesiące aby dojrzał. Niektórzy proponują nawet rok . Dla poprawienia aromatu można dodać cynamon w lasce, wanilię w lasce lub goździki - jak kto woli. Ja tych przypraw nie dodaję.
Po tym czasie ściągnąć za pomocą rurki odstaną nalewkę. Można przecedzić przez filtr do kawy lub przez kilka warstw gazy.
Pozostałe, słodkie owoce można zalać wódką i otrzymać III nalew nieco gorszego gatunku.
Nalewka ma wyjątkowy aromat, że o smaku nie wspomnę!
Owoce muszą być całkowicie przykryte akoholem a później cukrem. W trakcie macerowania należy od czasu do czasu potrząsać gąsiorkiem.
Niektórzy preferują najpierw zasypanie cukrem a potem spirytusem.
Może jutro wstawię zdjęcia.