KasiA
17:22, 05 maj 2021

Cześć,
właśnie jesteśmy w trakcie budowy. Niedługo będziemy kończyć SSZ i chyba to już najwyższa pora pomyśleć co już bym mogła zrobić w ogrodzie.
Poniżej zamieściłam mapkę.
Działka ma wymiaty 40/20m. Dom stoi 6 m od drogi, przed domem bedzie też szambo (oznaczone na mapce). Na końcu działki będzie stał garaż 35m2 (na którym będzie fotowoltaika). Koło garażu chcielibyśmy zrobić grządki.
Podobają mi się ogrody z nazwijmy to "zaplanowanych chaosem", a nie "od linijki"
Ziemia to glina, teren jest wietrzny (na razie bardzo mało zabudowań).
Kategoria III - Średnio podatna na suszę (WOD 170 - 202,5 mm), gatunki gleby:
glina lekka, glina lekka pylasta, pył gliniasty, pył zwykły, pył piaszczysty.
Po stronie z sąsiadem planujemy żywopłot. Jakie macie propozycje inne niż tuja?
Sąsiad myśli, że posadzić rośliny naprzemiennie, czyli co 2 byłaby u nas. Spotkaliście się z takim rozwiązaniem?
Po drugiej stronie będzie wjazd do garażu i myślałam, żeby posadzić bluszcz, który zostawia liście na zimę.
Chciałabym też "przysłonić" garaż, żeby siedząc na tarasie tak się nie rzucał w oczy.
Rośliny/drzewa, które chciałabym mieć:
- migdałek na pniu,
- głóg różowy,
- wiśnia ozdobna,
- dalie,
- jeżówki,
- hortensje,
- rododendrony.
Słabo się jeszcze znam na ogrodnictwie, dlatego zależałoby mi na łatwym w obsłudze ogrodzie
Bardzo proszę o pomoc
właśnie jesteśmy w trakcie budowy. Niedługo będziemy kończyć SSZ i chyba to już najwyższa pora pomyśleć co już bym mogła zrobić w ogrodzie.
Poniżej zamieściłam mapkę.

Działka ma wymiaty 40/20m. Dom stoi 6 m od drogi, przed domem bedzie też szambo (oznaczone na mapce). Na końcu działki będzie stał garaż 35m2 (na którym będzie fotowoltaika). Koło garażu chcielibyśmy zrobić grządki.
Podobają mi się ogrody z nazwijmy to "zaplanowanych chaosem", a nie "od linijki"
Ziemia to glina, teren jest wietrzny (na razie bardzo mało zabudowań).
Kategoria III - Średnio podatna na suszę (WOD 170 - 202,5 mm), gatunki gleby:
glina lekka, glina lekka pylasta, pył gliniasty, pył zwykły, pył piaszczysty.
Po stronie z sąsiadem planujemy żywopłot. Jakie macie propozycje inne niż tuja?
Sąsiad myśli, że posadzić rośliny naprzemiennie, czyli co 2 byłaby u nas. Spotkaliście się z takim rozwiązaniem?
Po drugiej stronie będzie wjazd do garażu i myślałam, żeby posadzić bluszcz, który zostawia liście na zimę.
Chciałabym też "przysłonić" garaż, żeby siedząc na tarasie tak się nie rzucał w oczy.
Rośliny/drzewa, które chciałabym mieć:
- migdałek na pniu,
- głóg różowy,
- wiśnia ozdobna,
- dalie,
- jeżówki,
- hortensje,
- rododendrony.
Słabo się jeszcze znam na ogrodnictwie, dlatego zależałoby mi na łatwym w obsłudze ogrodzie

Bardzo proszę o pomoc