Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie wymarzony …

Ogród prawie wymarzony …

Rojodziejowa 14:34, 24 sty 2024

Marcin89 napisał(a)
Jakie fajne porównanie wyszło Początki miałaś takie jak każdy z nas

Teraz to zupełnie inny poziom

Ostróżki niebiesko-fioletowe rosły od zawsze w ogrodzie mojej babci. Ceniła je za długie kwitnienie i powtarzanie kwitnienia. Potem sam je przesadziłem w obrębie ogródka to trochę zmarniały. Może stanowisko nie było dobrane. Ale do dziś mało ich zostało, bo nawet nie pamiętam ich z poprzedniego sezonu.

Kiedyś planowałem ostróżki u siebie, ale wygrały inne gatunki. No ale nigdy nie wiadomo

W książce "Cudowny świat bylin" jest napisane: "Dorosłe ostróżki nie znoszą przesadzania, wykopywania i ponownego sadzenia." Zgadzałoby się to z tym co napisałeś
olciamanolcia 07:13, 25 sty 2024

April napisał(a)
Hejka, "ożywam" ogrodowo
Super pocięłaś drzewa. Oświeciło mnie przy ich podziwianiu, że mam klony Royal Red do ogolenia radykalnego. Ciekawe czy będę aż tak odważna jak ty
Justyna, masz dużo słońca, ostróżki pięknie by u ciebie wyglądały w większej ilości, jak tylko uda ci się dogadać ze ślimakami.... No ja się w kwestii dalii nie dogadałam, musiałam sadzić do donic i potem te donice dołować, jak już było mniejsze zagrożenie. A i tak niektóre sadzonki zostały pokarmem niestety.

O mój ulubiony avatarek
Witaj April.
Mnie jeszcze czeka ciecie grabów. W ubiegłym sezonie obcięte dość mocno znowu wybiły i w gór i na boki. Mam taki plan aby ściąć ja na 20 cm od pnia -i tak odbiją.
klona polnego pierwszy raz tak mocno ścięłam-zobaczymy

Na tej rabacie z werbeną faktycznie jest sporo słońca wiec beda tam i dalie i ostróżki. W brzozowej już dalii nie będę sadziła-tylko trzy mi zakwitły-reszta miała za ciemno w tym buszu .
olciamanolcia 07:14, 25 sty 2024

Marcin89 napisał(a)
No jasne, przecież samo się tak pięknie nie zrobiło. Ale teraz jesteś Królową rabat różowo-pudrowo-hortensjowych

olciamanolcia 07:19, 25 sty 2024

Muszelka napisał(a)
Od temperatury i ilości padającego słońca.

Niektóre hortki zanim sie wybarwiły to jakby zaschły-tak było w przypadki Magical Mont Blank-tych przy platanach i Silver Dollar, nawet vanilki nie były tak ładne jak zawsze
olciamanolcia 07:26, 25 sty 2024

Marta i Joann kiedyś tez sypałam fusy-zaczeły im żółknąc liście

Pati ja mam bukietówki. Sa zdania podzielone odnośnie nawożenia hortek ogrodowych i bukietowych. Wiele razy już słyszałam, ze o ile te pierwsze lubia kwaśne podłoże to te drugie już niekoniecznie
Mam nawóz przeznaczony do horetk ale i mam florovit i jeszcze kupie moja ulubioną azofoskę
Muszelka 07:28, 25 sty 2024

Kwiaty zasychają z powodu silnego słońca plus braku odpowiedniej ilości wody.

Odmiany, które w genach mają wpisane silne przebarwianie się (np. 'Fraise Melba') najbardziej spektakularnie robią to w pełnym słońcu (z wodą w nogach). Wówczas mają przeogromne kwiatostany i obłędną barwną transformację
Muszelka 07:35, 25 sty 2024

Z azofoską do hortek bardzo uważaj - mogą mieć po niej wiotkie pędy.

Ja daję raz (gdy zaczynają zawiązywać pąki kwiatowe) nawóz do hortek (w granulkach) - powoli się pod krzakiem rozpuszcza.

Poza tym, kiedy mi sie chce i przypomni - rzucam pod koronę kompost.

No i woda, hortki lubią wodę.

Bez wody bukietòwki sobie poradzą, ale będą miały mniejsze, marniejsze kwiatostany, w słońcu zaczną szybko przysychać (już w sierpniu).

Ogródowki bez wody będą bardziej cierpieć, szybciej marnieć.
olciamanolcia 07:40, 25 sty 2024

Muszelka napisał(a)
Kwiaty zasychają z powodu silnego słońca plus braku odpowiedniej ilości wody.

Odmiany, które w genach mają wpisane silne przebarwianie się (np. 'Fraise Melba') najbardziej spektakularnie robią to w pełnym słońcu (z wodą w nogach). Wówczas mają przeogromne kwiatostany i obłędną barwną transformację

A wiesz. że jaja chyba mam ona jest ogromna i zawsze jest pieknie wybarwiona i nie ma aż tyle słońca
To jest ta na pierwszym planie. bardzo podobna do Vanilki - ma ogromne kwiatostany i bardziej nasycony róż

Muszelka 07:45, 25 sty 2024

Tak, to ona

Ma podobnie, jak jej kuzynka Vanilka, bordowe pędy.
olciamanolcia 07:47, 25 sty 2024

Muszelka napisał(a)
Z azofoską do hortek bardzo uważaj - mogą mieć po niej wiotkie pędy.

Ja daję raz (gdy zaczynają zawiązywać pąki kwiatowe) nawóz do hortek (w granulkach) - powoli się pod krzakiem rozpuszcza.

Poza tym, kiedy mi sie chce i przypomni - rzucam pod koronę kompost.

No i woda, hortki lubią wodę.

Bez wody bukietòwki sobie poradzą, ale będą miały mniejsze, marniejsze kwiatostany, w słońcu zaczną szybko przysychać (już w sierpniu).

Ogródowki bez wody będą bardziej cierpieć, szybciej marnieć.

Nie no wiem że musza mieć sporo wody-jak mus to im leje sporo.
Nawóz sypnę bliżej wiosny i poczekam na rozwój wydarzeń
Najlepsze jest to że mojej sasiadki horty nie maja ani wody ani nawozu i rosna jak oszalałe.
W ubiegłym roku podcinałam jej zapuszczone limki-urosły i zakwitły obłędnie.