Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie wymarzony …

Ogród prawie wymarzony …

olciamanolcia 19:48, 24 sie 2024

April napisał(a)

Od takich wpisów mam palpitacje i arytmię, a właśnie tragam holtera Kiepskie mi wyniki wyjdą

Ale palpitacje i tak mam patrząc na twoje wspaniałe rabaty

PS Jeszcze raz obejrzałam i stwierdzam że bardzo mi się podoba pomysł dodania dalii do tych werben

Miło Aprilku
Wiem ,ze chorujesz na werbenę i myślę ,że Ci wyśle moje nasiona
Dalie wygladaja pieknie a szczególnie ta różowa-jest wysoka i w zasadzie tylko ona i jeszcze jedna dalia przetrwały żer ślimaków-posadziłam ich ponad 20
We wrześniu wykopie te co zostały w ziemi i na wiosnę posadzę do donic ( tak chyba Zuzia i Asia robią) i dopiero jak wyrosną posadzę do rabat po uprzednim wysypaniu środka na ślimuny
olciamanolcia 19:52, 24 sie 2024

DariaB napisał(a)
Jstyśka nie napiszę nic odkrywczego, masz pięknie! Ja mam hortensję Mohito w donicy, ostatnio chrześniak grając z ojcem na tarasie w piłkę wylądował dupskiem w tej donicy i mi ją złamał pewnie odrośnie. Cebulek w lidlu jeszcze nie widziałam, a bywam regularnie.

No Koleżanko miło,że czuwasz nad tulipanowymi cebulami
dziś jeszcze ich nie było a byłam w dwóch lidlach
Moje Mohito posadziłam do tej dużej donicy gdzie rośnie tatar. juz kiedyś były w tym miejscu horty ale były za wielkie i poszły w brzozową
Odrośnie- kiedyś zdeptałam do ziemi Silver Dollar-i rośnie i jest normalna
olciamanolcia 19:56, 24 sie 2024

Basieksp napisał(a)
Pięknie ostatnio zachwycam się werbeną, ona w mojej ocenie prawie wszędzie się ładnie komponuje

Tylko ona wszystko zżera
Trzeba ja ograniczać ale ja nie mam sumienia
U mnie panoszy się tylko na tej rabacie czyli na 13 metrach długości
A ile motyli mam -obłęd Dziś nawet zawitał Paź Królowej- niestety nie dał sie obfocić
olciamanolcia 20:06, 24 sie 2024

Marcin89 napisał(a)
Widoczki z ogrodu niesamowite, zupełnie jak rok temu. Tzn. rok temu bardzo ładnie, teraz też Twoje rabaty o tej porze roku wyglądają moim zdaniem najlepiej. Czekam na rozchodniki jeszcze

A miałem Ci napisać coś. W szkółce padło zdanie, że jeden z ambrowców ma gładką korę. Myślałem, że odmiana Worplesdon (taka moim zdaniem o bardziej powcinanych liściach). Ale chyba nie on. Musieliśmy wtedy stać przy kolumnowym Slender Silhouette. Teraz się gubię i pewności na 100% nie mam, bo naprawdę dużo tam roślin było i dużo pytań padło. Może kiedyś jednak rozszyfrujesz co masz za odmianę, bo dwa naturalne ambrowce były by jednakowe

Prawda-jedynie Hakuro brak
Rozchodniki w fazie różowienia
Nawet gdyby były dwqa rózne ( ambrowcech) to i tak bez znaczenia-wazne że ambrowce
Oby rosły i sie pieknie wybarwiały-to dlatego je mam bo uwielbiam drzewa które wybarwiaja sie na czerwono
Nieopodal mnie rosną dęby które corocznie płona jak ogień
A własnie - ma ktoś z Was dęby kolumnowe??
o i juz mi sie pomysł narodził
olciamanolcia 20:09, 24 sie 2024

A dziś przy okazji ( i niech tak zostanie ) nabyłam jezówki Magenta Pearl sztuk 8
Beda w moim nowym burdello pod grabami

Tak to będzie leciało

Juzia 20:10, 24 sie 2024

No na bogato masz te rabaty!
Tak mega bogato!

Rozchodniki u Ciebie bardziej zaawansowane w kolorze niż u mnie. Dziwne
I u mnie mączniak je zżera. Pierwszy raz tak mają. Mam nadzieję, że to tylko w tym sezonie... Miałaś kiedyś mączniaka na rozchodnikach?

olciamanolcia 20:23, 24 sie 2024

Juzia napisał(a)
No na bogato masz te rabaty!
Tak mega bogato!

Rozchodniki u Ciebie bardziej zaawansowane w kolorze niż u mnie. Dziwne
I u mnie mączniak je zżera. Pierwszy raz tak mają. Mam nadzieję, że to tylko w tym sezonie... Miałaś kiedyś mączniaka na rozchodnikach?

Mega bogato a tylko trzy składniki: trawy horty i rozchodniki

Na Autumn Joy nigdy-nic go nie rusza ale za to Mr Goodbud tak-myślę ,że w tej rabacie w której rósł miał zbyt duzo wilgoci albo i był zarobaczony juz w szkółce
Z ośmiu sadzonek ocalały mi dwie-ubiegłej jesieni dałam je w inne miejsce -w bardziej suche i tera jest piękny-bez jakichkolwiek zmian chorobowych
jak poszerzę rabatę pod grabami przesadzę go tam z powrotem ale dam go już w bardziej nasłonecznione miejsce
pryskałam te chore sadzonki środkiem na mączniaka i nic...
Jutro fotę zrobię jak teraz pięknie wygląda ta sadzonka
olciamanolcia 20:30, 24 sie 2024

A i od Anuski z wrzosowiska dostałam rozchodnika-rośnie pod grabami a kwiat ma wielki jak kalafior-czekam aż kolorem błyśnie-bo to taka purpura będzie OMG
Cholera chyba sie starzeję-róż mi się podoba i to tak dosłownie-dziś taka piekną sukiekę miniówkę oglądałam -nie czarną a różową właśnie
Jak se różowe pazury zrobię tzn ,że mnie menopauza dopadła
Jak to mówi moja Mamusia - Dzidzia - Piernik
Wiolka5_7 20:30, 24 sie 2024

Kochana masz przebossskoo !
Wszystko w masie daje spektakularny efekt!
Juzia 21:23, 24 sie 2024

olciamanolcia napisał(a)

Mega bogato a tylko trzy składniki: trawy horty i rozchodniki

Na Autumn Joy nigdy-nic go nie rusza ale za to Mr Goodbud tak-myślę ,że w tej rabacie w której rósł miał zbyt duzo wilgoci albo i był zarobaczony juz w szkółce
Z ośmiu sadzonek ocalały mi dwie-ubiegłej jesieni dałam je w inne miejsce -w bardziej suche i tera jest piękny-bez jakichkolwiek zmian chorobowych
jak poszerzę rabatę pod grabami przesadzę go tam z powrotem ale dam go już w bardziej nasłonecznione miejsce
pryskałam te chore sadzonki środkiem na mączniaka i nic...
Jutro fotę zrobię jak teraz pięknie wygląda ta sadzonka

ALe u mnie rosną w przewiewie wszystkie! I sucho mają..... na piachu!
I na słońcu!
Jedynie co to te burze nocne jak były mega upały... ale to tylko z 5 razy tak było... i już wystarczyło żeby mączniak tak się rozpanoszył? Na rozchodnikach?
Coś dziwnego.

I mowisz, że oprysk nie pomógł?
Kurde... jak mi padną to się wścieknę. Za dużo tych plag już...