Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie wymarzony …

Ogród prawie wymarzony …

olciamanolcia 12:13, 29 kwi 2025

LIDKA napisał(a)

Duża i szeroka. Na glinie miała w drugim sezonie z 1,5 m szerokości. I sie wysiała.

u mnie tez zahacza o glinę-dobrze jej tam
edi75 12:25, 29 kwi 2025

olciamanolcia napisał(a)

Dario już mam zaplanowane gdzie muszę dosadzić tulipany ale tylko czarne
Potrzebuję ok 80 cebul więc jak sie ukarza w lydlu i biedrze prosze mnie powiadomić kto zobaczy

Tulipanowa królowa
olciamanolcia 12:31, 29 kwi 2025

edi75 napisał(a)

Tulipanowa królowa

Taa i z błędami pisze
Ukażą się ma być
edi75 13:12, 29 kwi 2025

olciamanolcia napisał(a)

Taa i z błędami pisze
Ukażą się ma być

A to nie ma znaczenia ha ha ha
Wiaan 14:18, 29 kwi 2025

olciamanolcia napisał(a)

https://www.ogrodowisko.pl/watek/11247-ogrod-prawie-wymarzony?page=603#
Ona ogromna rosnie jesli ma słoneczne miejsce-rozsiewa sie to prawda ale cóż piekna jest

W towarzystwie wysokich hort i miskantów będzię się ładnie prezentowała

Ładniutka, niestety nie jest dla mnie i wiadomo jak jest z doradzaniem osobom nieogrodowym
Będą platany kuliste 3 szt w odstępach co 5 metrów i zamysł, aby posadzić pomiędzy drzewami po 2 rozplenice z hortensją w środku lub dwie hortensje z jedną rozplenicą w środku Oczywiście taka sama sekwencja razy trzy. Pięć metrów to duża odległość między drzewami, ale, że to będzie front z wąską rabatą bez dodatkowych bylin to można upchać Jak myślisz?
olciamanolcia 16:50, 29 kwi 2025

Wiaan napisał(a)

Ładniutka, niestety nie jest dla mnie i wiadomo jak jest z doradzaniem osobom nieogrodowym
Będą platany kuliste 3 szt w odstępach co 5 metrów i zamysł, aby posadzić pomiędzy drzewami po 2 rozplenice z hortensją w środku lub dwie hortensje z jedną rozplenicą w środku Oczywiście taka sama sekwencja razy trzy. Pięć metrów to duża odległość między drzewami, ale, że to będzie front z wąską rabatą bez dodatkowych bylin to można upchać Jak myślisz?

Na jakiej długości będa rozstrzelone te platany? 15 metrów i koniec czy jeszcze będzie dalej ciągnęła się ta wąska rabata?
W sumie to nie aż taka duża odległość-moje pissardi posadzone są średnio co 5 metrów
Druga sprawa- na jakiej wysokości będa szczepione? Jest to ( moim zdaniem ) ważne nawet choćby ze względów że tak powiem estetycznych i dobrania odpowiednich gatunków hortek i rozplenic pomiędzy nie
Moje platany szczepione są na wysokości 2,2 m i nie wyobrażam sobie pod nimi ogromnych black beauty- to naprawdę spora trawa i ponadto jest przysadzista -przeciwnie do Moudry, która również do małych nie należy
To samo z hortkami-dobierz takie aby nie sięgały do połowy drzew bo nie będzie to dobrze wyglądało

Nie sadziłabym w tej jak piszesz wąskiej rabacie BB- dałabym Lady U albo autumn Magic-maja jasne pałki ale są przepiękne- nie rozłażą się, nie są lejące-będą trzymały fason na froncie

w tym roku obydwie rozsadzałam i posadziłam w brzozową oraz rabatę ze śliwami
A i komuś wysyłałam -będzie zadowolony

Wiaan 19:00, 29 kwi 2025

Mega dziękuję za porady. Platany mają być wysokie. Możesz polecić ładną, białą hortensję mniejszą od Limelight? Ja mam u siebie w jednym miejscu takie z niskich, ale kwiaty nie są imponujące.
olciamanolcia 19:05, 29 kwi 2025

Wiaan napisał(a)
Mega dziękuję za porady. Platany mają być wysokie. Możesz polecić ładną, białą hortensję mniejszą od Limelight? Ja mam u siebie w jednym miejscu takie z niskich, ale kwiaty nie są imponujące.

Powidz mi jakie wysokie będą te platany ?

Magical Sweet Summer- piękna jest też mam ale teraz nie pamiętam gdzie ona bo przesadzałam
Niezawodna Silver Dollar

olciamanolcia 19:10, 29 kwi 2025

Czarne się rozwinęły

Pomimo tych koralowych to i tak mi się podoba moja mieszanka

Wiaan 19:38, 29 kwi 2025

olciamanolcia napisał(a)

Powidz mi jakie wysokie będą te platany ?

Magical Sweet Summer- piękna jest też mam ale teraz nie pamiętam gdzie ona bo przesadzałam
Niezawodna Silver Dollar

Jutro jadą kupić, ale tak 2.2 szukamy. Hortensje podobają mi się Magical Sweet Summer, słodkie. Rozplenice Autumm Magic nie znałam przyznam i też ładna.
Justynka tulipany masz zjawiskowe, królowa tulipanowa