Ładniutka, niestety nie jest dla mnie i wiadomo jak jest z doradzaniem osobom nieogrodowym
Będą platany kuliste 3 szt w odstępach co 5 metrów i zamysł, aby posadzić pomiędzy drzewami po 2 rozplenice z hortensją w środku lub dwie hortensje z jedną rozplenicą w środku Oczywiście taka sama sekwencja razy trzy. Pięć metrów to duża odległość między drzewami, ale, że to będzie front z wąską rabatą bez dodatkowych bylin to można upchać Jak myślisz?
Na jakiej długości będa rozstrzelone te platany? 15 metrów i koniec czy jeszcze będzie dalej ciągnęła się ta wąska rabata?
W sumie to nie aż taka duża odległość-moje pissardi posadzone są średnio co 5 metrów
Druga sprawa- na jakiej wysokości będa szczepione? Jest to ( moim zdaniem ) ważne nawet choćby ze względów że tak powiem estetycznych i dobrania odpowiednich gatunków hortek i rozplenic pomiędzy nie
Moje platany szczepione są na wysokości 2,2 m i nie wyobrażam sobie pod nimi ogromnych black beauty- to naprawdę spora trawa i ponadto jest przysadzista -przeciwnie do Moudry, która również do małych nie należy
To samo z hortkami-dobierz takie aby nie sięgały do połowy drzew bo nie będzie to dobrze wyglądało
Nie sadziłabym w tej jak piszesz wąskiej rabacie BB- dałabym Lady U albo autumn Magic-maja jasne pałki ale są przepiękne- nie rozłażą się, nie są lejące-będą trzymały fason na froncie
w tym roku obydwie rozsadzałam i posadziłam w brzozową oraz rabatę ze śliwami
A i komuś wysyłałam -będzie zadowolony
Mega dziękuję za porady. Platany mają być wysokie. Możesz polecić ładną, białą hortensję mniejszą od Limelight? Ja mam u siebie w jednym miejscu takie z niskich, ale kwiaty nie są imponujące.
Jutro jadą kupić, ale tak 2.2 szukamy. Hortensje podobają mi się Magical Sweet Summer, słodkie. Rozplenice Autumm Magic nie znałam przyznam i też ładna.
Justynka tulipany masz zjawiskowe, królowa tulipanowa