Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Pierwszy (nie)Wielki - part 2.

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - part 2.

Johanka77 05:21, 16 maj 2022

Jagodaa napisał(a)
Piękne czosnki. I piękny maj.

U mnie pod brzozami wyjątkowo ich dużo w tym roku, a nie dosadzalam nic od początku, czyli chyba od 5-6lat. Dzielą się, rozsiewają i najwyraźniej w tym roku więcej ich dojrzało do kwitnienia. Zwykle zostawiam je do zaschnięcia "zielonych dmuchawców", więc może cebule się jakoś wzmacniają dzięki temu. Miałam w tym roku dać jakiś nawóz do cebul, ale nie wiem, czy nie za późno. Wykopywać na pewno nie będę, niczego .

Czosnków to się chyba nawet nie wykopuje…
Ja też nie ścinam, bo podobają mi się takie zielone pałki też. Dopiero jak się łamią, usuwam.
Masz rację, ten rok wyjątków łaskawy.
Choć Krzyskow dwuletnich nie widzę
Kokesz 07:32, 16 maj 2022

U mnie tak samo
W zeszłym roku kupiłam 100 szt Purple Sensation i pięknie zakwitły. W tym roku pojedynczo
Dobrze że czosnki byly na wyprzedaży i zapłaciłam za nie całe 10zł ale i tak szkoda.
Może mokrą zima i wygnily?
Najlepiej rosną mi czosnki pod samym modrzewiem, mają tam sucho.
Posadziłam w doniczkach z kompostem ze trzy lub cztery lata temu i nic im nie jest.
Może muszą mieć sucho?
Wiolka5_7 07:52, 16 maj 2022

Jagodaa napisał(a)
Piękne czosnki. I piękny maj.

U mnie pod brzozami wyjątkowo ich dużo w tym roku, a nie dosadzalam nic od początku, czyli chyba od 5-6lat. Dzielą się, rozsiewają i najwyraźniej w tym roku więcej ich dojrzało do kwitnienia. Zwykle zostawiam je do zaschnięcia "zielonych dmuchawców", więc może cebule się jakoś wzmacniają dzięki temu. Miałam w tym roku dać jakiś nawóz do cebul, ale nie wiem, czy nie za późno. Wykopywać na pewno nie będę, niczego .

Też masz Purple?
Wiolka5_7 07:53, 16 maj 2022

Johanka77 napisał(a)

Czosnków to się chyba nawet nie wykopuje…
Ja też nie ścinam, bo podobają mi się takie zielone pałki też. Dopiero jak się łamią, usuwam.
Masz rację, ten rok wyjątków łaskawy.
Choć Krzyskow dwuletnich nie widzę

Trzeba wykopać i podzielić jeśli rosną same liście
Wiolka5_7 07:56, 16 maj 2022

Kokesz napisał(a)
U mnie tak samo
W zeszłym roku kupiłam 100 szt Purple Sensation i pięknie zakwitły. W tym roku pojedynczo
Dobrze że czosnki byly na wyprzedaży i zapłaciłam za nie całe 10zł ale i tak szkoda.
Może mokrą zima i wygnily?
Najlepiej rosną mi czosnki pod samym modrzewiem, mają tam sucho.
Posadziłam w doniczkach z kompostem ze trzy lub cztery lata temu i nic im nie jest.
Może muszą mieć sucho?

No to lipa...na tyle sztuk zakwitły pojedyncze sztuki,eh...
Ale liście wyrosły czy nic?
Bo u mnie liście są tylko kwiatów mało.

U mnie inne odmiany lepiej ,a te Purple tak słabo właśnie ...nie będę już ich kupować. Wykopię niedługo doniczki z nimi ,wysuszę i wsadzę jesienią...zobaczymy za rok
Kokesz 08:13, 16 maj 2022

Liście wyrosły tylko kwiatów mało też e będę wykopywać.
Są być porozrzucane na całej rabacie bylinowej...jak ja je tam teraz wykopię to nie wiem...

Wczoraj miałam sadzić dalie i nie miałam gdzie tak mi się astry rozpanoszyły, że zagłuszyły mi inne rośliny i wolne miejsca.
Dzis wykopię jedną donicę z czosnkami i zobaczę, co tam zastanę...
Johanka77 09:23, 16 maj 2022

No ja te zanikłe mam posadzone pod grub żwirem pod oknem. I nie są one w żadnej doniczce ani koszyczku więc już sobie współczuję
Wiolka5_7 11:08, 16 maj 2022

Kokesz napisał(a)
Liście wyrosły tylko kwiatów mało też e będę wykopywać.
Są być porozrzucane na całej rabacie bylinowej...jak ja je tam teraz wykopię to nie wiem...

Wczoraj miałam sadzić dalie i nie miałam gdzie tak mi się astry rozpanoszyły, że zagłuszyły mi inne rośliny i wolne miejsca.
Dzis wykopię jedną donicę z czosnkami i zobaczę, co tam zastanę...

Czyli jak u mnie
Może nie poszły jeszcze głęboko skoro 2 rok rosną.

Też jestem ciekawa co tam zastaniesz ...
Wiolka5_7 11:09, 16 maj 2022

Johanka77 napisał(a)
No ja te zanikłe mam posadzone pod grub żwirem pod oknem. I nie są one w żadnej doniczce ani koszyczku więc już sobie współczuję

Kamień jest fajny ,ale grzebanie w nim już nie... Też muszę czochy wyciągnąć z kamienia,ale mam w doniczkach, więc szybko pójdzie,no i kamienia nie mam grubo.

Poczekam aż im liście uschną i wykopię
Judith 11:21, 16 maj 2022

U mnie z czosnkami to samo... Sadzone jesienią zaczynają kwitnienie, starsze - tylko pojedyncze sztuki...