Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna » Edycja postu

Grzebiuszka ziemna

Muszelka 09:44, 30 kwi 2023

Basieksp napisał(a)
Piękne masz te tulipany jestem ciekawa tych supertuni, tak je dziewczyny chwalą i wyglądają zachęcająco, szczególnie te Twoje

Basiu, nie oglądaj się. Kup. Nie będziesz żałować. Mam od kilku lat. Najlepszy jednoroczny kwiat do donic.
Basieksp 09:47, 30 kwi 2023

Muszelka napisał(a)

Basiu, nie oglądaj się. Kup. Nie będziesz żałować. Mam od kilku lat. Najlepszy jednoroczny kwiat do donic.

A miałam w tym roku nie kupować, no zobaczę, może stacjonarnie gdzieś będą
Kordina 18:31, 30 kwi 2023

Basieksp napisał(a)

A miałam w tym roku nie kupować, no zobaczę, może stacjonarnie gdzieś będą

No widzisz Basiu? A mówią nie wódź nas na pokuszenie

Muszelko - no wypasione, będziemy obserwować

Ewo - w tym roku to chyba pół Ogrodowiska będzie miało supertunie

Asiu no widzisz, z tulipkami Ci się udało w tym roku, u mojej cioci tuż obok kilkanaście koszyczków pustych po cebulkach tulipanowych, odległość od moich ok 10-15m, nie wiem jak będzie na przyszły rok
Gdybyś w niedalekiej przyszłości chciała powtórkę z rudbekii to daj znać, one dopiero zaczynają i może wcale nie zeżarły ślimaki?
olciamanolcia napisał(a)
Bożenko mam identyczne tulipany- małe krempe i z podwójnym kwiatem tez na tym etapie rozwoju

Bo my w bliskiej strefie klimatycznej Asia mieszka w sumie niedaleko ode mnie, a ja mam na Wysoczyźnie koleżankę i obserwuję różnice ok tygodnia w kwitnieniu gatunków, mimo, że w linii prostej bardzo blisko, ale wysokość i mikroklimat Wysoczyzny Elbląskiej czyni tę różnicę.

Hortensja bukietowa renhy vanille fraise ukorzeniona ze ścinki, pierwsze zdj 10 kwiecień, a drugie 29 kwiecień - juhu!! Warto ukorzeniać samemu hortensje

a tutaj są świetne różnice czerwieni w kolorach, niestety aparat oddaje niewielką część, pierwsze czysto czerwone, drugie malinowo - amarantowe a z tyłu ciemna czerwień jak krew:

dzisiaj w niskim zachodzącym słońcu po prawej pergoli szamana, tam rośnie również zeszłoroczny nabytek rose de tolbiac, świetnie przetrwała zimę :

W zeszłym roku miałam kilka, chyba z 5 cesarskich koron a w tym roku o dziwo tylko jedna się ujawniła:

To na razie tyle impresji z mojego ogrodu, pozdrawianki wszystkim Ogrodniczkom wszelkiej maści i odmiany
Kordina 19:40, 30 kwi 2023

Z dedykacją dla Sylwii znalazłam takie zdjęcie jak jeszcze miałam kurki głównie sebrytki zanim lis nie dokonał spustoszeń. Moja sąsiadka widziała jak szedł sobie drogą ze zwisającą kurką w pysku. Mnie też udało się raz zobaczyć go z kurką. Nie mamy pretensji do lisa, bo dzięki nam miał konserwy w piórach i wyżywił swoją rodzinę. W teraźniejszym czasie widzę obok siebie, niedaleko, 4 otwory z lisich nor, używane i systematycznie powiększane. Gdzieś mam piękne zdjęcie niedoliska, jak znajdę to wrzucę

malgorzataka... 21:27, 30 kwi 2023

Bożenko muszę Cię zmartwić(chociaż nie chciałabym)--zielone patyczki hrtensji to jeszcze nie dowód że na sto procent są ukorzenione--pewność będziesz miała jak w przyszłym sezonie wypuszczą listki
sylwia_slomc... 22:08, 30 kwi 2023

Fajne te sebrytki Szkoda, że lisek zasmakował. A jak się niosły te kurki?
Muszelka 22:31, 30 kwi 2023

malgorzatakarpacz napisał(a)
Bożenko muszę Cię zmartwić(chociaż nie chciałabym)--zielone patyczki hrtensji to jeszcze nie dowód że na sto procent są ukorzenione--pewność będziesz miała jak w przyszłym sezonie wypuszczą listki

Najważniejsze, żeby patyczki wypuściły korzonki. Jak to się stanie, to część z nich nawet w tym samym roku zakwitnie. Po roku są już fajnymi, normalnie kwitnącymi krzaczkami.
Muszelka 22:35, 30 kwi 2023

Śliczne kurki!

Roocika 22:55, 30 kwi 2023

Bożenka, dziś jeszcze sprawdzałam rudbekię i odpuściła nowe listki. Mam nadzieję, że ślimaki jej nie zjedzą
Basieksp 00:44, 01 maj 2023

Kurki śliczniutkie lisek napewno też był niczego sobie a za kijki hortensjowe trzymam kciuki, mi się to nie udaje, za mało cierpliwa jestem, zaglądam, wyciągam te kijki, sprawdzam czy są korzonki i co i nic