Ojejku, Judith, aż tak? Tyle naoglądam się tu cudnych, dużych ogrodów, m.in i Twój że nie dostrzegam walorów swojego, a przecież go lubię, bo mój ci on, mój...
Muszelko dziękuję
Eda - w takim razie pomiziaj Pusia i Fifcię ode mnie i teraz ja macham
Zuzanko, dziękuję, fajnie moja lista chciejstw też się wydłuża po czytaniu postów
Basiu, jak do tej pory hakonki się trzymają to jest nadzieja ja w sumie z 2 zrobiłam 6 przez 2 lata, nie wiem czy nie za bardzo odchudziłam tą podzieloną, ale też mam nadzieję
Lidzia prawda, że ta żurawka wybitna? Ja mam w sumie 5 rodzajów żurawek i żadna nie jest tak wyrywna jak ta Rex fajnie, że Ci się szachownica podoba, jest bardzo praktyczna i mogę swobodnie się tam poruszać i mam dostęp do wszystkich ziół
Alusiu - dzięki zobaczę czy na przyszły rok uda mi się podzielić ten aster i rozszerzyć go za rdestem
Ten poniżej to przetacznik różowy, wreszcie udało mi się go podzielić i z 3 zrobiłam 6, ale tak bogato ukorzenionej zakupionej rośliny, to dawno nie widziałam, aż siekierką małą musiałam go potraktować
A tak jeszcze wygląda moja magnolia, nie zdążyłam jej przyciąć po kwitnieniu, bo chcę prowadzić na niewielkie drzewko jednak:
Moja magnolia Stellata też jeszcze cała ulistniona. Twoja przynajmniej łapie jakies przebarwienia. Ta moja wciąż zielona.
Ta Twoja ma piękne kwiecie. Śliczna jest.
Ty już wysprzątałaś poprzycinałaś, szachownica ziołowa super wygląda i jaka przydatna. Ja nic nie mam porobione....no dzisiaj pozbierałam dekoracje w podwórku, a kiedy z dużego ogrodu zniosę nie wiem.... brakuje mi dnia i sił.
Nie wiem czy uda Ci się na dłuższą metę utrzymać ta magnolię jako małe drzewko. To jednak są duże drzewa. A im będzie częściej cięta tym bardziej będzie chciała przyrosnąć by odżywić bryłę korzeniową. Długo już ją masz?
Śliczna ta magnolia i dużo kwiatów miała ja za to przycinam swoją brzozę i chcę by nie była ogromna, ale w tym roku pozwolę jej sobie rosnąć bez przycinania
Będę kibicowała z ciekawością. U mnie najwolniej z magnolii przyrasta nigra. Ma dziesięć lat już wszystkie z tego wieku są już drzewami, a ona nadal krzaczkiem mojej wysokości. Tyle, że jako jedyna w sezonie łapie mączniaka.
Daj linka do tego filmu o cięciu magnolii w drzewko.
Przyznam że moja Yellow River ( taka była kartka) jest cięta od początku i niestety ma tendencję do dużego wzrostu. Żałuję że nie posadziłam ją w innym miejscu, byłaby zachwycająca. Teraz już za późno na przesadzanie.
Natomiast małe odmiany myślę, źe się lepiej nadają do formowania. A Ty masz jaką? Suzankę??
Kobieto, kusisz tą zielarską szachownicą, że zaczynam myśleć, gdzie u siebie coś tak praktycznego wykombinować i na razie nie mogą znaleźć stosownego miejsca
Musiało, by być gdzieś blisko kuchni
Mam zagwozdkę na zimowe wieczory