Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna » Edycja postu

Grzebiuszka ziemna

anpi 22:38, 13 lis 2023

Ależ hakonka gwiazdorzy! Moje nawet te które ubiegłej jesieni były najbardziej kolorowe w tym roku słabo się przebarwiły.
Kordina 23:02, 13 lis 2023

Judith napisał(a)

Absolutnie zachwycająca kompozycja! Aż mi wzruszeniem zeszklił się wzrok!

Ojejku, Judith, aż tak? Tyle naoglądam się tu cudnych, dużych ogrodów, m.in i Twój że nie dostrzegam walorów swojego, a przecież go lubię, bo mój ci on, mój...

Muszelko dziękuję

Eda - w takim razie pomiziaj Pusia i Fifcię ode mnie i teraz ja macham

antracyt napisał(a)
Bożenko, u Ciebie to jeszcze złota jesień w pełni.
Astra Octoberkaskade, z powodu późnego kwitnienia, zapisuję do listy chciejstw.

Zuzanko, dziękuję, fajnie moja lista chciejstw też się wydłuża po czytaniu postów

Basiu, jak do tej pory hakonki się trzymają to jest nadzieja ja w sumie z 2 zrobiłam 6 przez 2 lata, nie wiem czy nie za bardzo odchudziłam tą podzieloną, ale też mam nadzieję

LIDKA napisał(a)
Hakony masz śliczne. I też mam tę żurawkę. Bede dzielić wiosną bo do teraz kwitnie.
Rabatka szachownica jest bardzo orginalna.

Lidzia prawda, że ta żurawka wybitna? Ja mam w sumie 5 rodzajów żurawek i żadna nie jest tak wyrywna jak ta Rex fajnie, że Ci się szachownica podoba, jest bardzo praktyczna i mogę swobodnie się tam poruszać i mam dostęp do wszystkich ziół

Alija napisał(a)
Piękne zestawienie, bardzo lubię rdesty, marcinki zresztą też.
Szachownicę wysprzątałaś na "cacy".

Alusiu - dzięki zobaczę czy na przyszły rok uda mi się podzielić ten aster i rozszerzyć go za rdestem

Ten poniżej to przetacznik różowy, wreszcie udało mi się go podzielić i z 3 zrobiłam 6, ale tak bogato ukorzenionej zakupionej rośliny, to dawno nie widziałam, aż siekierką małą musiałam go potraktować

A tak jeszcze wygląda moja magnolia, nie zdążyłam jej przyciąć po kwitnieniu, bo chcę prowadzić na niewielkie drzewko jednak:

a tak wyglądała 4 maja 2023

Gruszka_na_w... 18:49, 14 lis 2023

Moja magnolia Stellata też jeszcze cała ulistniona. Twoja przynajmniej łapie jakies przebarwienia. Ta moja wciąż zielona.
Ta Twoja ma piękne kwiecie. Śliczna jest.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
sylwia_slomc... 20:18, 14 lis 2023

Ty już wysprzątałaś poprzycinałaś, szachownica ziołowa super wygląda i jaka przydatna. Ja nic nie mam porobione....no dzisiaj pozbierałam dekoracje w podwórku, a kiedy z dużego ogrodu zniosę nie wiem.... brakuje mi dnia i sił.
Nie wiem czy uda Ci się na dłuższą metę utrzymać ta magnolię jako małe drzewko. To jednak są duże drzewa. A im będzie częściej cięta tym bardziej będzie chciała przyrosnąć by odżywić bryłę korzeniową. Długo już ją masz?
Kordina 23:38, 14 lis 2023

Aniu i Haniu - dziękuję
Sylwia chyba mam ją od 2020 roku oglądałam Pana Grzegorza na YT "Jak uformować magnolię na drzewko" i myślę, że mi się uda
Basieksp 09:47, 15 lis 2023

Śliczna ta magnolia i dużo kwiatów miała ja za to przycinam swoją brzozę i chcę by nie była ogromna, ale w tym roku pozwolę jej sobie rosnąć bez przycinania
sylwia_slomc... 11:53, 15 lis 2023

Kordina napisał(a)
Aniu i Haniu - dziękuję
Sylwia chyba mam ją od 2020 roku oglądałam Pana Grzegorza na YT "Jak uformować magnolię na drzewko" i myślę, że mi się uda

Będę kibicowała z ciekawością. U mnie najwolniej z magnolii przyrasta nigra. Ma dziesięć lat już wszystkie z tego wieku są już drzewami, a ona nadal krzaczkiem mojej wysokości. Tyle, że jako jedyna w sezonie łapie mączniaka.
Urszulla 16:50, 15 lis 2023

Daj linka do tego filmu o cięciu magnolii w drzewko.
Przyznam że moja Yellow River ( taka była kartka) jest cięta od początku i niestety ma tendencję do dużego wzrostu. Żałuję że nie posadziłam ją w innym miejscu, byłaby zachwycająca. Teraz już za późno na przesadzanie.
Natomiast małe odmiany myślę, źe się lepiej nadają do formowania. A Ty masz jaką? Suzankę??
GorAna 19:27, 15 lis 2023

Kobieto, kusisz tą zielarską szachownicą, że zaczynam myśleć, gdzie u siebie coś tak praktycznego wykombinować i na razie nie mogą znaleźć stosownego miejsca
Musiało, by być gdzieś blisko kuchni
Mam zagwozdkę na zimowe wieczory
basia3012 23:34, 15 lis 2023

a tak w czerwcu tego roku, bogactwo

Super rabatka. Pięknie się prezentuje.