Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna » Edycja postu

Grzebiuszka ziemna

Darecka 08:19, 25 gru 2023

Kordina napisał(a)
A teraz kilka zdjęć z moich zbiorów ocynkowanych pojemników plus wanienka, pomalowałam czarną farbą wykorzystując technikę transferu z decoupage.

Mistrzostwo świata z tym decoupagem- widzę ogromne podobieństwa do mojej, podobnie jak Ty utalentowanej manualnie, starszej siostry Rozbawił mnie pomysł z napisami: No.1 i No.2
Pomalowałaś tulipce tą samą farbą, co flaminga?

Kordina napisał(a)
No tak, właśnie doszło do mnie, ze lubię starym przedmiotom nadawać nowe oblicze
Toż to chyba choroba zakaźna, roznoszona drogą ogrodowiskową (zresztą tak samo, jak bicie rekordów Guinessa w ilości sadzenia cebulowatych) - dzięki temu jest tak unikatowo, swojsko, a ile inspiracji dla inncyh

Kordina napisał(a)
O tak Jolu, miętowa herbata, melisa cytrynowa fajnie pachnąca, szałwiowa herbata, tymiankowa. Nie piję innych herbat poza swoimi, kupioną mam dla gości Ja dużo ścinam i suszę na okrągło i znowu odrasta, lubię zbierać zioła swoje i dziko rosnące, robię czasami maceraty, nalewki.

Widzę, że mamy w tym względzie dużo wspólnego A próbowałaś kiedyś fermentowanych liści bergenii (nie wiem, czy u Ciebie rośnie)- smakuje jak tajska zielona herbata. Fermentowane kwiatuszki lilaka, pyszne, karmelowe, też ubóstwiam- widzę, że robiłaś. Do pełni szczęścia brakuje mi wierzbówki kiprzycy, bo uwielbiam Ivan Czaj. O, i jeszcze suszone kwiaty nasturcji do herbatki są ekstra, moja mama narobiła pełno takich herbatek w tym roku, sama bym nie wpadła, żeby wykorzystać do naparowej mieszanki nasturcję, dodaje takiej trochę imbirowej pikanterii Suszarkę do ziół (taką unplugged jak u Ciebie) muszę koniecznie zgapić (za małą opłatą w postaci naparstnicowych nasionek za prawa do wykorzystania pomysłu), postawię na antresoli w stodole, ciemno i gorąco, z dużym przepływem powietrza, warunki idealne powinny tam być

Kurka bez fiksa, muszę się trochę w tych komentarzach poskromić, żeby Ci wątku nie zaśmiecić, ale sama prowokujesz, co rusz udostępniając coś fajnego
Basieksp 10:46, 25 gru 2023

Wszystkiego dobrego życzę ❤️
Kordina 20:58, 25 gru 2023

Jolu, Elisko, Muszelko i Basiu - dziękuję Wam

Darecka napisał(a)
Pomalowałaś tulipce tą samą farbą, co flaminga?

ha, ha, tak, uwielbiam odcienie fioletków, róży i niebieskości, wszystkie do siebie pasują

Darecka napisał(a)
A próbowałaś kiedyś fermentowanych liści bergenii (nie wiem, czy u Ciebie rośnie)- smakuje jak tajska zielona herbata. Fermentowane kwiatuszki lilaka, pyszne, karmelowe, też ubóstwiam- widzę, że robiłaś. Do pełni szczęścia brakuje mi wierzbówki kiprzycy, bo uwielbiam Ivan Czaj. O, i jeszcze suszone kwiaty nasturcji do herbatki są ekstra, moja mama narobiła pełno takich herbatek w tym roku, sama bym nie wpadła, żeby wykorzystać do naparowej mieszanki nasturcję, dodaje takiej trochę imbirowej pikanterii

Bergenie mam, ale nigdy nie przyszło mi do głowy traktować ją jak zioło muszę poeksperymentować Z lilaka robiłam macerat, ale średnio mi się podobał, polecam bardzo macerat z dziurawca, jaki ma piękny kolor purpurowo-bursztynowy i działa jak nie wiem co, potwierdzone przez znajomych i krewnych królika
Wierzbówkę kiprzycę znalazłam 2 stanowiska koło siebie, najpierw urzekł mnie łan fioletowych kwiatków, potem dopiero szukałam w internecie i znalazłam! Kwiatek nasturcji do herbatki? Jadłam z sałatkami, mięsem ale w herbatce zaeksperymentuję, muszę w takim razie w tym roku posiać przez Ciebie
Darecka napisał(a)
...Kurka bez fiksa, muszę się trochę w tych komentarzach poskromić, żeby Ci wątku nie zaśmiecić, ale sama prowokujesz, co rusz udostępniając coś fajnego

Daria nie poskramiaj się, używaj sobie do woli, naprawdę przyjemność mi sprawiło, że ktoś czyta mój wątek od początku, tym bardziej, że potem każdy czyta na bieżąco i nie wraca do początków, bo te już znane Czytaj i komentuj podoba mi się Twój styl pisania opowieści
Darecka 08:27, 26 gru 2023

No mówisz i masz! Jestem już prawie w czasach współczesnych wątku twego, idę zaparzyć sobie melisy, bo te wszystkie cudowności, których tu uświadczyłam, przyspieszone bicie serca i pulpitancje wywołały u mnie rozległe

Kordina napisał(a)
wszystko przez ten Pinterest! Tyle pomysłów, że się mózg lasuje i dymi uszami
Pinterest.. toż to studnia pomysłów bez dna, wciąga człeka jak czarna dziura

Kordina napisał(a)
najpierw 2 dni stoczyłam walkę z pięknym ale zbyt agresywnym fioletowym barwinkiem, miał kilkumetrowe rozłogi, nawet ciężko było go wykopać. On jest świetny gdzieś w ograniczone miejsca, wzdłuż drogi, pod drzewami, ale w moim niedużym przedogródku zagłuszał inne rośliny
Mnie czeka podobna walka w następnym sezonie, słuchać się mnie nie chciał ten kawaler nic a nic, mimo, że kwiecie niebieskie cudne ma, to zbyt agresywną ekspansję prowadzi, zatem: Adios, przyjacielu

Kordina napisał(a)
W tym roku za to byłam na świetnym kursie batiku w Domu Kultury, jestem zauroczona tą techniką
Aż musiałam guglnąć, czymże ten batik jest i z czym się go je No, no, akwarele, dekupaże, batiki, janioły..

Kordina napisał(a)
moje credo życiowe brzmi:
- żyć twórczo do końca swoich dni
a wiesz zaprogramowałam się na długie życie - 340 lat w zdrowiu, szczęściu i radości, przecież muszę mieć czas na wszystkie plany
Z takim podejściem do życia na pewno się uda dobić do tych 340, ale tak sobie myślę, że co najmniej tysiączek byłby potrzebny, żeby te wszystkie plany zrealizować

Kordina napisał(a)

Matko Bosko Mechaniczno! Jakie wybitne te sówki! I ta drewniana i ta z funkcjami biologicznymi Wszystkie zaprezentowane ptaszniki wykwintne, zarówno te samodzielne, jak i te na cycu własnym chowane U nas titul jest amatorem pierzastych fruwaków wszelakich, dba o to, żeby w karmnikach zawsze było żarełko, wiesza słoninki na drzewach i dba o budki lęgowe (P)sójki tys pikne, ze hej! Lubię je obserwować, tak samo jak kosy- jeden obrał sobie szczyt naszej altanki za centrum dowodzenia

Darecka 08:29, 26 gru 2023

Kordina napisał(a)
Odległe wspomnienie ze Świata,
czerwieni, błękitów lata,
żuławskie pola i łąki,
gdzie kropki gubią biedronki,
gdzie żuk się w trawie zabłąka,
i słychać trele skowronka,
gdzie pasikonik się ukrywa
północny wiatr liście z drzew zrywa...

Z tęsknoty do...

Ja też już tęsknię do widoków takich...
Darecka 08:34, 26 gru 2023

Kordina napisał(a)
Od dzisiaj z rodziny zastępczej dla piesków mam nową towarzyszkę życia, przedstawiam Wam oto Pola, bardzo spokojna psica, podobna do rasy jack russel terrier, ale jest kundelkiem, czyli dziedziczką mądrości kilku ras

Cudna ta Twoja psiuta o mądrym wejrzeniu

Kordina napisał(a)
pergola szamana w zimowej szacie
Jak oprawa sceniczna na koncercie Heilung (może Sylwia, z uwagi na zainetersowania czasami minionymi, zna i słyszała ).

Wypunktuję teraz kilka wspaniałości: chlebki własne i zakupy pokaźne Bliskość jeziora i wypoczynek przy kominku. Stadne wysiewy czynione, manualności wszelakie, zainteresowania ziołolecznictwem- nie znalazłam wśród wymienianych przez Ciebie książek tej Łukasza Łuczaja pt. "Dzika Kuchnia", polecam!

Kordina napisał(a)

Podziwiam za cierpliwość i skrupulatność, chyba bym odpadła po uzbrojeniu pierwszych 10cm taśmy- jam Ci leniuszek patentowany, więc taśmy nasionkowe kupuję już gotowe, szczególnie marchewki i pietruszki
Darecka 08:35, 26 gru 2023

Kordina napisał(a)
Toż to ta sama choroba, na którą zapadłam razem z rodzicielką mą, ćpuństwo ogrodowe jak się patrzy, w szczytowym, klinicznym wydaniu!

Kordina napisał(a)
Prowadzę tak przygotowane działo z czterema czarnymi lufami i pod roślinki
Toż to prawdziwy Panzerkampfwagen Hydraulik!
Kordina 10:35, 26 gru 2023

Co do ćpuństwa ogrodowego, w tym roku obiecałam się poskromić i ograniczyć w ilościach, a nuż się uda
Przypomniałaś to zdjęcie z pięknymi makami, miały całą sesję, aż po horyzont, wyglądało to uroczo i romantycznie jak "Pole maków" Claude Moneta na żywo Tęskno mi do zieleni i kolorów, ale już bliżej niż dalej.
Darecka napisał(a)
Cudna ta Twoja psiuta o mądrym wejrzeniu

O tak!!! Nie będę zaprzeczać, jest wspaniała, bo taka współpracująca i rozumiejąca. Odbieram ją jako dar od życia naprawdę
Panzerkampfwagen Hydraulik! ha, ha, ha, dobre
Kordina 19:09, 26 gru 2023

Chyba byłam grzeczna dostałam prezenty od Mikołaja rozśmieszył mnie taki prezent w pudełeczku w trzypaku:

Judith 19:33, 26 gru 2023

Uwielbiam kolorowe skarpety . A takie ogrodowe to już pełen odlot .