Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna » Edycja postu

Grzebiuszka ziemna

sylwia_slomc... 22:03, 14 cze 2025

W tej sytuacji opryskałabym ogród na kleszcze. Bo to jednak ryzyko ogromne i dla ludzi i dla zwierzaków....
basia3012 23:33, 14 cze 2025

Bożenko, zdjęcie z sarenką rozczuliło mnie. Dobra kobieto, jak to się stało z ta sarenką? Co dalej z nią planujesz?
Kleszczy nie cierpię. Też miałam w tym roku jednego w łydce. Z ogrodu przyniosłam. Czy można ogród opryskać przeciwko temu paskudztwu?
mirkaka 17:17, 16 cze 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)
W tej sytuacji opryskałabym ogród na kleszcze. Bo to jednak ryzyko ogromne i dla ludzi i dla zwierzaków....

Sylwia, napisz coś więcej o tym, jakim środkiem, czy to coś daje?
mirkaka 17:19, 16 cze 2025

Fajne donice z rojnikami, lubię rojniki Kotki twoje czy niczyje, tylko dokarmiane?
hankaandrus_44 18:51, 16 cze 2025

Twoje borówki młode to jeszcze 2 lata muszą nabierać masy, dawaj im wodę latem i kwasowość, i niech się bujają.

Możesz wyciąć te gałązki, niewydarzone po zimie. Powodzenia
Kordina 19:30, 16 cze 2025

Ale ładna kompozycja i dekoracja

Sylwio - dziękuję

Nie wyobrażam sobie pryskania całego ogrodu, żyję w miejscu gdzie jest mnóstwo zwierząt, bywają sarny, łosie, dziki, lis za płotem itp. Mam pszczoły a skład tych chemicznych oprysków po prostu nie do przyjęcia dla mnie.
Mojego psa golę i wtedy z łatwością widzę chodzące, natomiast zdarza się, ze przegapię jakiegoś spryciarza. Mój pies lata po łąkach Co nie zmienia faktu, że w tym roku jest ogromny wysyp...
Gosialuk napisał(a)
Takie tabletki to mogliby i dla człowieka wymyśleć. Ja juz w tym roku trzy kleszcze złapałam. Malutkie i nie zdążyły się dobrze wkręcić, ale przyjemne to nie było.

Gosiu, one mają efekty uboczne, po prostu są zbyt toksyczne dla człowieka, każdy kij ma dwa końce...

GorAna napisał(a)
Bożenko, czytam o szkwale
Dobrze, ze nic poważnego się nie stało. Pogoda w tym roku bardzo dynamiczna i nieprzewidywalna)
Tylko chwasty się z tego cieszą

O tak Aniu, zgadza się, np dzisiaj zaczęło się fajnie i słonecznie od 24°C a skończyło na deszczu i 14°C
Miskantowo napisał(a)
Śliczne masz te rojnikowe donice.
Bardzo lubię rojniki.
Mam je na kamiennych schodach i w takim wąskim pasku pomiedzy chodnikiem do domu a podjazdem.

Dzięki Wioletko , rojnikami bardziej się zainteresowałam od niedawna, poprzednio traktowałam po macoszemu
Monika83 napisał(a)
Cudny ma kolorek!

Moniko à propos irysków, posadziłam niby niskie krokusy mix a okazało się, że to irysy właśnie, w donicy z agrestem na pniu, a one wyrosły tak wysokie, że muszę je przesadzić do ogrodu

basia3012 napisał(a)
Bożenko, zdjęcie z sarenką rozczuliło mnie. Dobra kobieto, jak to się stało z ta sarenką? Co dalej z nią planujesz?...

Basiu to zdjęcie z przeszłości, matkę rozjechało auto, a sarenkę dostała przyjaciółka wet, ponieważ małą trzeba było karmić często, to dostałam ją do opieki. Nie przeżyła niestety, może mleko kocie, które dostawała nie służyło jej? Któż to wie. W każdym razie to doświadczenie z małą sarenką było bardzo inspirujące i będę je pamiętać do końca życia

Kordina 20:00, 16 cze 2025

Ulina napisał(a)
U Ciebie nastąpił etap przygarniania zwierząt ....

Ula to już trwa ze 40 lat głównie to były ptaki ze względu na ornitologiczne środowisko łabędzie, orły bieliki, bociany, myszołowy, czaple i już nie pamiętam ile i jaka drobnica Część udaje się uratować, a część nie. Część trafiała do specjalistycznych ośrodków.
mirkaka napisał(a)
Fajne donice z rojnikami, lubię rojniki Kotki twoje czy niczyje, tylko dokarmiane?

Mirko kotki moje, ale ogrodowe, miałam 5 pozostało 3, poprzedniczka żyła lat 10-11 już nie pamiętam dokładnie. W sytuacjach ekstremalnych śpią w domu, a tak mają legowiska i budę.
hankaandrus_44 napisał(a)
Twoje borówki młode to jeszcze 2 lata muszą nabierać masy, dawaj im wodę latem i kwasowość, i niech się bujają.
Możesz wyciąć te gałązki, niewydarzone po zimie. Powodzenia

Dzięki Haniu, właśnie tak robię, podlewam fusami z kawy (nie słodzę), w tym roku zebrałam po raz pierwszy miseczkę borówek, a krzaczki niskich jagód nadal dojrzewają. Najgorzej, że mam w tylu miejscach karczownika drania...

Mam 5 bodziszków i lubię
Bodziszek kantabryjski od Ewy

Bodziszek wspaniały:

Bodziszek krwisty, nie wygląda zbyt okazale, ale jak na małą gałązke, którą dostałam - całkiem niźle rokuje u koleżanki tworzy super okrągłe poduszeczki, więc będę oczekiwać

Bodziszek Rozanne od Joli, 2 kępki ładnie się rozrosły i będą nadal

Bodziszek Southcombe Double, maleńkie dwie roślinki przetrwały zimę, deszcze, zawieruchy i mają się ku życiu i pierwszy mały kwiatek, ale wiążę z nim nadzieję

Kordina 20:13, 16 cze 2025

Mobilna szklarenka na kółkach nadal mi służy:

Patrycja, chciałaś zobaczyć zdj magnolii z liśćmi, więc wygląda tak:

kwiatek białej i fioletowej trzykrotki wirginijskiej, pierzasty w środku czekam na amarantowy:

Pierwsze kwitnienie wiesiołka okazałego - 'Siskiou Pink', też mam nadzieję, ze się rozrośnie, kwiatki ma fajne:

Joku 20:43, 16 cze 2025

Widzę że bodziszek ładnie się rozrasta, trafił w dobre ręce. Magnolia teraz ma ładny kształt. Ostatnio przyglądałam się mojej zastanawiając się które gałęzie od dołu jej wyciąć.
hankaandrus_44 21:08, 16 cze 2025

Napisałaś o karczowniku, na naszych działkach też są. Ale ja do każdej nory wkładam kawałek męska nasączonego proszkiem chili, Tym najostrzejszym, Najlepiej jeszcze zalać do nory pozostałość po roślinnej gnojówce/cebulowej, czosnkowej, bananowej/ Upchać do otworu, i przyłożyć to cegłą. Wytruć się nie wytruje, ale pójdzie do sąsiada.