Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna » Edycja postu

Grzebiuszka ziemna

Wafel 15:16, 17 wrz 2025

Ale piękny odcień tej hortensji

mirkaka 15:35, 17 wrz 2025

Magara napisał(a)
Bożena, pomponelli zazdroszczę Moja w pąkach, może doczekam
A te robale to nie są larwy chrabąszcza majowego? Pędraki zwykłe a nie jakieś wypasione, dębowe???
Google nie jest nieomylny

Też myślę że pędraki, takie same miałam w kompoście, wybrałam i wsadziłam do miseczki żeby ptaki zjadły

Pędraki i te larwy bardzo podobne

Przepiękny kolor ogrodówki Podsypywałaś ją czymś? Mam na myślę ten fragment z obciętą gałązką
ElzbietaFranka 17:51, 17 wrz 2025

LIDKA napisał(a)
Dziewczyny

Rozchodniki się szybko mnoży z gałązek i do wody lub do ziemi. Ja kwiaty obcinam ale nawet z kwiatami się ukorzeniają. Moje wszystkie pochodzą z 4 gałązek które kiedyś dostałam.

Bożenka Twoje ogrodówki piękne są.

W ten sposób dorobiłam się jednego dużego krzaka. Teraz jak będę znowu przytnę do wazonu i po 2 tygodniach będą korzonki.
ElzbietaFranka 17:54, 17 wrz 2025

Kordina napisał(a)
W związku z odwiecznymi rewolucjami ogrodowymi chciałam wykopać i przenieść Red Head, ale zanim ją ruszyłam musiałam przenieść duży pień dębowy z małą wystawką i zdruzgotało mnie jak ujrzałam kilkadziesiąt wielkich tłustych larw (osoby wrażliwe prosimy o zasłonięcie oczu ):

Rozszyfrowałam na podstawie znaleziska w google jako pachnica dębowa i w dodatku jest pod ochroną, więc ją jutro wywiozę

https://www.hejto.pl/wpis/polskie-krewetki-deg-deg-heheszki-przyroda-zwierzaczki-smiesznypiesek-gotowanie-

Dla.mnie to wszystkie obrzydliwe. Nie wnikam czy pożyteczny czy nie wszystkie rozgniatamy. Fuja
Ulina 19:32, 17 wrz 2025

Ja rozumiem , że ekologia jest ważna. Będą sobie żyły poza Twoim ogrodem chyba, że wrócą w postaci dorosłej
Ja miałam w tym roku bardzo ciekawego osobnika, ale nie będę pisać, żeby ekologów nie wkurzyć. Choć sama mam bardzo ekologicznie prowadzony ogród to zachowuję swoje prawa do tego miejsca
nicol21 22:59, 17 wrz 2025

ohhh fuj! dobrze ze rozpoznalas i wywiozlaaś w lepsze miejsce.Patrzac na ilosci u Ciebie to az dziwne, że na wyginięciu są.

Bardzo ładny kolor tej hortki fioletowej..

Pomponella... mam, ale od ubiegłego roku mnie mierzwi. Jest w przechowalniku, ale już jej nie lubię. Pewnie przesadzę gdzieś na skarpę
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Kordina 10:12, 18 wrz 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Ja w tym roku kupiłam też Stardust. Maluszek był, ale go na pół dałam by w cenie jednego mieć dwie sadzonki. Nic tylko trzymać kciuki za Twojego i mojego by móc dzielić za jakiś czas u Ani. Nigdzie w pobliżu nie było sadzonek, dopiero w okolicach Chełma znalazłam w jednej szkółce.

Patrycjo łączę się z Tobą w trzymaniu kciuków

Lidziu tak masz rację, łatwo się je rozmnaża, mam ukorzenioną w ten sposób małą gałązkę tak jak i Ela

Alu ten dorosły chrząszcz nie wygląda zbyt ładnie w porównaniu z piękną kruszczycą złotawką ale odgrywają swoją rolę w ekosystemie

Wafel napisał(a)
Ale piękny odcień tej hortensji ...

Asiu i Mirko, niczym nie podsypywałam, ogrodówki tak mają pięknie się wybarwiają i ciekawie jesienią, ale przecież te wysokie odmiany również. Bardzo lubię ogrodówki, raz trafiłam w terenie na ogród hortensjowy, który mnie zachwycił, do dziś żałuję, że się nie zatrzymałam i nie zrobiłam zdjęcia

Ulina napisał(a)
... Choć sama mam bardzo ekologicznie prowadzony ogród to zachowuję swoje prawa do tego miejsca

Ulinko ja zdecydowanie też zachowuję to prawo

nicol21 napisał(a)
...Pomponella... mam, ale od ubiegłego roku mnie mierzwi. Jest w przechowalniku, ale już jej nie lubię. Pewnie przesadzę gdzieś na skarpę

Nicola daj jej szansę podsyp nawozem do róż, przytnij wczesną wiosną nad 5-8 oczkiem, zrób jakieś podpory, przycinaj kwiaty po przekwitnięciu i na pewno Ci się odwdzięczy

Jestem w fazie wykopalisk i przenosek, wykopałam wysoką Red Head, przeniosłam do przedogródka w miejsce wykopanego miskanta (podzieliłam na 2 osoby, siekiera była w użyciu)

przeniosłam pół metra dalej rozchodnik

jedziemy, fajny ten półwózek, przewożę worki i inne ciężary:

podzielona i posadzona:

Zachwycam się jednorocznymi daliami (poza tą fioletową byliną) i na pewno na przyszły rok posieję, cudne kolorki mają, tworzę bukiet dla mojej 92-letniej teściowej

Juzia 10:26, 18 wrz 2025

O żesz.... jaki potwór
Ewa777 16:28, 18 wrz 2025

Bukiecik uroczy
Praca wre. Coś wykopujesz, coś przesadzasz - dziej się
Hortensja piękna - w Twoim ulubionym kolorze
sylwia_slomc... 19:49, 18 wrz 2025

Kordina napisał(a)
Dziękuję Aniu
Dzisiaj na pięknym błękicie nieba ukazała się ogryzek księżyca, fajnie widać kratery:

O ja cię, ale cudne foty jakby przez teleskop zrobione