Mateusz_Sz
22:12, 10 mar 2023

Czytam od niedawna forum ponieważ zastanawiam się jak się zabrać za moją działkę.
Bliźniak wybudowany na działce ok 550m2(jedna część) w dołku z czego jedna część moja a druga jeszcze nie zamieszkała. Dostęp do drogi z dwóch stron. Pochylenie działki od tyłu działki w kierunku przodu. Wszędzie w okolicy glina. Na działkę deweloper nawiózł ok 20-30cm ziemi ale jest to wymieszane z glina i stoi na tym woda. Odwiert zrobiony w grudniu do ok 4m, od 2,3 do 3,2 pojawia się soczewka piasku nawodnionego. Ze wstępnych ocen geotechnika jest zdziwiony że na tym terenie pojawił się piasek ale stwierdził też że teoretycznie jeśli zrobię studnię chłonną to wodę powinno przyjąć.
Po większych lub dłuższych deszczach stoją kałuże i jest grząsko i lepko. Kałuże stoją 2-3 dni więc gdzieś ta woda się jednak wchłania. W sierpniu podczas bardzo nawalnych opadów niemal nas podtopiło ale zakładam że to sytuacja ekstremalna (która i tak może się zdarzyć)
Pytałem o drenaże i studnie chłonne to koszt dość spory i chciałbym to rozłożyć na etapy i tak w tym roku wykonać:
- nawieźć ok 10cm piachu i całość przemieszać glebogryzarką
- następnie na to nawieźć kolejne 10cm ziemi i wykształtować spadki i w najniższym miejscu wykopać dół żeby woda się tam zbierała
- na tym wykonać pseudo trawnik aby ten rok przeczekać
Następnie w kolejnym roku zrobić drenaż całego ogrodu i podłączyć go do studni chłonnej wpiętej w tą soczewkę piasku.
Pytanie jeszcze czy jeśli wykształtuje spadki czy musze wtedy drenować cały teren czy wystarczy jak zrobię dren w najniższym punkcie i on zbierze mi większość wody.
Proszę o porady w którą stronę iść.
Z prac jakie już wykonałem to podmurówka pod ogrodzeniem żeby odciąć wodę napływającą.
Niestety nie ma możliwości podłączenia do deszczówki.
Kiedyś wzdłuż drogi był rów niestety zlikwidowany. Zamiast tego idzie rura drenarska fi110 ze studzienkami co ok 100m. W studzience woda lewo na dnie obecnie z rur woda nie leci.
Załączam zdjęcia dla poglądu sytuacji