Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wąska rabata wzdłuż ogrodzenia

Wąska rabata wzdłuż ogrodzenia

Aggga24 08:59, 30 kwi 2023

Witam,

Przychodzę do Was z prośbą o poradę. Od strony poludniowo-zachodniej mam ogrodzenie, ktore chcialabym zasłonic. W tym roku jedna strona ze wzgledow finansowych. Problemem jest to, ze dzialka nie jest duza wiec nie chcialabym zabierac duzo trawy na rabatę /male dziecko ktore potrzebuje jeszcze miejsca do wybiegania, grania w pilke/. Dlugosc ogrodzenia to 22m. W prawym rogu chcialabym postawic hustawke wiec tam mogloby byc drzewko dajace cien. Na calosc myslalam o laurowisniach - zalezy mi na roslinach zimozielonych i co jakis odstep niewysokie drzewko /cos szczepionego na pniu/ ale mąz twierdzi ze laurowisnie beda potrzebowac wiecej miejsca. Prosze o porade czy da sie cos zagospodarowac na rabacie np 80cm aby przeslonic mur? Nie musi to byc szczelne w 100%. Dobrze by bylo gdyby bylo zimozielone. Nie chcialabym isc w rzad tui.
sylwia_slomc... 10:17, 30 kwi 2023

Witaj, za mało danych, nie wiadomo z której części kraju jesteś, jaka strefa klimatyczna, jaka ziemia, co to za pokrywa na trawniku, jak idą media w działce czy nie ma rur, albo kabli. Na 80 cm rabacie za wiele nie zmieścisz. Jeśli drzewa to raczej wąsko kolumnowe bo inaczej koroną pójdą do sąsiada, Jeśli żywopłot zimozielony to bezpieczniej cisowy, ale przy małych dzieciach tylko w formie męskiej by owoców nie było bo trujące. Laurowiśnie udają się tylko w cieplejszych rejonach kraju i na 80 cm się nie zmieszczą.
Aggga24 10:44, 30 kwi 2023

Witam. Dziękuję za odzew.
Okolice Katowic, pokrywa od wkopanego zbiornika na deszczowke, przed ogrodzeniem nie ma zadnych rur, kabli. Dzieci na tyle duze ze niczego nie zjedza z krzakow.
Nie chce takiej typowo zwartej budowy zywoplotu.
Aggga24 12:36, 30 kwi 2023

Chyba zalezy mi na tym aby to nie byl ciag jednej rosliny przez 22 metry. Ale zeby nie przesadzic i zeby to wszystko jednak mialo jakis porzadek. Popatrze na drzewka / krzewy kolumnowe.
Mary 13:09, 30 kwi 2023

Proponuję jednolity żywopłot cisowy.
Dzieci urosną, żywopłot urośnie i przyjdzie czas, kiedy będziesz miała możliwość zagospodarowania części trawnika na rabaty. I wtedy, na tym jednolitym tle, posadzisz jednolicie lub nie co tylko przyjdzie Ci do głowy.
sylwia_slomc... 21:40, 30 kwi 2023

Ja bym też tak proponowała jak Marysia radzi, zrobić z cisa tło dla nasadzeń niższych. Cisowy żywopłot można ciąć wąsko, a przed nimi posadzić różnorodniej będzie z klasą, a nie monotonnie. Na tle cisa można posadzić ze dwie, albo i trzy wiśnie amanogawy o wąskim pokroju i na wiosenne kwitnienie, a jesienne przebarwienie, a pod nimi np bodziszki, hosty i jakieś hortensje w nich utopione i w zasadzie nic więcej nie trzeba bo taka rabata będzie ciekawa i ładna cały sezon, no i można ją wtedy zrobić dość wąsko.
Judith 22:38, 30 kwi 2023

Dobrze mówi Mary - jednolity żywopłot jak najbardziej jako tło dla przyszłej rabaty. Na 80 cm tylko to ma sens.
Aggga24 07:58, 01 maj 2023

Dziekuje. Zaraz pogoogluje odmany cisa bo widze ze jest ich multum. Chociaz szkoda ze nic innego nie moge zrobic niz rzad jednej rosliny tak na przyszlosc: jakie sciolkowanie? kora pod cis? Przyszla rabata ile musialaby miec minimim glebokosci aby byl jej sens i cos zmiescic?
Mary 10:34, 01 maj 2023

Jeżeli chcesz przesłonić mur to powinno być albo coś zimozielonego albo bardzo gęste. Żeby osiągnąć gęstą i wysoką przesłonę z roślin, które nie sa zimozielone, potrzebne jest dużo miejsca.
Ale może ja Cię źle zrozumiałam i nie chodziło Ci o to, żeby mur zasłonić.

Wąska rabata w połączeniu z tym szczelnym murem to może być wyzwanie, bo od strony muru będzie 0% światła. Ten mur będzie się też pewnie mocno nagrzewał, a od niego będzie się nagrzewać ziemia na tej wąskiej rabacie.

Jeżeli nie chodziło Ci o "zakrycie" muru to zernij może do tego wątku.
Podobny mur. Właścielka posadziła hortensje na pniu.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5700-ogrod-ani?page=756#post_1

Dlaczego proponuję żywopłot z samego cisa?
Napisałaś, że nie bardzo chcesz tuje, co osobiście doskonale rozumiem, bo ich nie znoszę.
Można zrobić zimozielony żywopłot np. ze świerka serbskiego czy choiny kanadyjskiej. Ale świerk jest tę przestrzeń za duży. Na choinę to tez trochę mało.
Druga sprawa to podzielenie tego żywopłotu na części. Ten podział należałoby jakoś zaplanować. A z tego co napisałaś wynika, że w tej chwili nie masz dalszych planów nasadzeń. W przyszłości to się pewnie zmieni. Zwykle tak jest.
Chyba że teren "naturalnie" dzieli się na jakieś fregmanty.
Myślę, że taki mieszany zimozielony żywopłot znajdziesz w tym wątku. Nie udało mi się na szybko znaleźć dobrego zdjęcia.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2252-zimozielony-ogrod-przy-bialym-domu
Judith 11:09, 01 maj 2023

Jest jeszcze inna opcja - bez roślin .
Jeśli razi Cię jednolitość betonu to można go przykryć drewnianymi kratkami i puścić na nich clematisy. Albo nic nie puszczać, zostawić tylko kratkę .
Jeśli w przyszłości pojawi się chęć stworzenia tu rabaty w/w nie będzie w tym przeszkadzać .