Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Chram » Edycja postu

Zielony Chram

Darecka 17:17, 18 lis 2023

Skonsultowałam sprawę z dziadkiem borowym (tym od fioletowej pyrki)- prosił, aby przekazać podziękowania wszystkim zacnym uczestniczkom konkursu

Darecka 17:22, 18 lis 2023

Mary napisał(a)
Nigdy nie słyszałam o takich ziemniakach. Bardzo ciekawie się prezentują.
Nie trufla, ale truflowy. Ha! W przekroju rzeczywiście przypomina trufle. W filmie czy internecie. Na żywo nie miałam okazji.

Do tej pory znałam ją tylko pod profesjonalną łacińską nazwą "Fioletowa Pyrka", kupiona była w Lidlu i posadzona przez mojego teścia (też lubi czasem eksperymenty) jako no-name (bezodmianowiec). Przyznam się bez bicia, że nie zwróciłam na to uwagi, wklejając link hehe gapa ze mnie Nie ma czego żałować, bo o ile ciekawie się prezentuje, tak w smaku nie urywa tego miejsca, gdzie plecy tracą swoją szacowną nazwę. Po ugotowaniu wygląda nieciekawie, ten fiolecik się wypłukuje i zostaje takie szaro-sine coś. Ale jako ciekawostka jest ok
Darecka 17:26, 18 lis 2023

Kordina napisał(a)
Intuicja od razu powiedziała ziemniak po Twoim naprowadzeniu po medalu z kartofla, ale rozum podpowiedział - niemożliwe, że nigdy nie słyszał (ten rozum), żeby ktoś suszył ziemniaki, więc zdusił intuicję. Jaki stąd wniosek dla baby?
Babo zawsze słuchaj intuicji, ona nigdy cię nie zawiedzie, a rozum tak. Powiedziała baba Kordina

Chyba niechcący wprowadziłam Cię w błąd, pisząc o obróbce, miałam na myśli obróbkę mechaniczną = potraktowanie spiralizerem, a nie termiczną = suszenie. Kojarzycie takie kręcone ziemniaczki na patyku, wyjęte prosto ze skwierczącego tłuszczyku, można je czasem kupić na festynach, czy innych plenerowych imprezach? To było prawie to samo, z tym że zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku i powstały takie prawie chipsy, chrupiące i dość cieniutkie
sylwia_slomc... 19:35, 18 lis 2023

Darecka napisał(a)
19.05.2019
Dokupiliśmy roślinki do wiszących cebrzyków, które wykonał mój szwagier oraz do widocznej w tle taczki i dużych drewnianych donic, także jego produkcji ( Darecka vs plastiki 1:0).

Świetne te donice i te cebrzyki
sylwia_slomc... 19:38, 18 lis 2023

Darecka napisał(a)
Rodki w pełnej krasie:

I pierwszy hotelik dla murarek oraz innych żyjątek (ten wykonał dla nas mój uzdolniony szwagier, następny będzie już naszej, własnoręcznej produkcji) :

Drzwi stodoły zyskują nowe okucia z odzysku i są już odmalowane (bałam się tych akrobacji na drabinie okropnie):

Rodkom show skradł clematis w całości
Uwielbiam wszelakie okucia bo dodają charakteru, tego smaczku Domek dla owadów superowy
sylwia_slomc... 19:42, 18 lis 2023

Darecka napisał(a)

Mega fajna jest ta Wasza altana
sylwia_slomc... 19:47, 18 lis 2023

Darecka napisał(a)

Powstały też budki lęgowe dla ptaszków:

Ooo budki dla ptaków też nas łączą
sylwia_slomc... 20:00, 18 lis 2023

Świetna zabawa z tym konkursem i jaka nagroda, normalnie nie wierze takiej chyba jeszcze na forum nie było
Kordina 20:04, 18 lis 2023

Darecka napisał(a)
Skonsultowałam sprawę z dziadkiem borowym (tym od fioletowej pyrki)- prosił, aby przekazać podziękowania wszystkim zacnym uczestniczkom konkursu

Idę sobie wydrukować i powieszę nad łóżkiem w ramce
Joku 20:44, 18 lis 2023

Ubawiłam się nieźle przy twoim konkursie. Ja tam widziałam jakieś suszące się cytrusy . Tylko zastanawiały mnie te grzybki. A potem jak już się zagadka rozwiązała bardzo byłam ciekawa czy to się da zjeść .