Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomoc przy rabacie.

Pomoc przy rabacie.

j_damian 10:21, 15 lip 2024

Dopytam Panią o jeszcze jedna rzecz. Mam klona czerwonego. Mam go już 3 lata. Podobno przez pierwsze 3 lata idzie w korzeń. Nie jest jednak trochę za mały jak na ten okres ? Jak często powinno się go nawozić i czym. Obornik w granulacie może być czy są lepsze rzeczy przeznaczone do tego ?
j_damian 10:22, 15 lip 2024

Postaram się zrobić dzisiaj lepsze zdjęcie
sylwia_slomc... 12:10, 15 lip 2024

Ja nasze klony nawożę w marcu tylko obornikiem granulowanym, nic więcej nie dostają. Wzrost jest w sporej mierze uwarunkowany ilością wody i składników w glebie. W jakiej odmianie jest ten klon czerwony? Był kiedykolwiek cięty?
Ale z korzenieniem przez trzy lata to prawda. Sprawdź jeszcze mocowanie do palika bo jeśli jest mocno wokół kory zaciśnięte to utrudnia dopływ soków z korzenia. Miałam tak na jednym klonie red sunset , zdemontowałam zacisk i ruszył jak strzała.
LIDKA 15:11, 15 lip 2024

Hey
O podpisie już Ci Sylwia pisała.
Słuchaj jej rad bo Pna tu jest naszym guru znaczy jedną z najbardziej doświadczonych ogrodniczek i wiedze ma na poziomie profesora botaniki.
I mówię to serio całkiem.

Jaka jest powierzchnia działki i jaka gleba?

Moje klony czerwone crimsony rosną szybko. Tylko że ja mam odmiany nie szczepione. Sadziłam ok 1.5 m 4 sezony temu i mają już po ok 4-5 m.

Szacun za ładny trawnik.

Fajnie by było narysować plan działki z tym co jest i tym co chcesz/ potrzebujesz. Placyyki altany huśtawki itd oraz rabaty.

Czasem trzeba spojrzeć na ogród z góry ,na chłodno żeby zobaczyć najlepsze rozwiązania.

j_damian 00:17, 16 lip 2024

Jeśli chodzi o klon to w tym roku dopiero został pierwszy raz uraczony nawozem. Tzn obornik w granulacie. Początek kwietnia chyba bo dopiero wtedy zacząłem trochę czytać o tym. Jaka ilość tego obornika dawać na przyszłość ? Jest to klon pospolity royal Red. Był mocno przymocowany teraz trochę poluzowalem wiązania . Pani radzi je całkowicie wyrzucić czy mocno poluzować ? Dopytuje żebym dobrze zrozumiał

Co do innego pytania o glebę. Nigdy specjalistycznie jej nie badałem. na pewno dużo gliny jest. Od 5 lat dowiozłem bardzi dużo ziemi, torfu itp teraz razdo roku robię lekki dosyp. Regularnie nawoze trawę ale tak dwa razy na sezon, wiem że to mało ale brakuje czasu ;/ przez 3 lata ten klon nie miał przerwy od trawy. (Rabaty jeżeli to też się tak nazywa ). Więc to może też miało wpływ na wzrost bo czytałem że trawa może zabierać składniki. Zrobię w środę dokładne zdjęcia z bliska i wkleje to mój domek letniskowy bywam tam raz/dwa razy w tygodniu stąd nie do końca tyle czasu na pracę przy ogrodzie ile bym chciał ;(
Dziękuję za wszystkie rady tak w ogóle )
j_damian 00:24, 16 lip 2024

A co do cięcia, nigdy go nie podcinalem sam. Kupiłem w ogrodniczym zasadziłem zrobiłem paliki , po 3 latach rabatę wokół pnia i w tym roku pierwszy raz nawiozlem obornikiem
Działka razem z domem ma 3 ary ;/
sylwia_slomc... 02:01, 16 lip 2024

Po pierwsze zwracamy sie na forum do siebie po imieniu bez względu na wiek Po drugie Nie zdejmuj jeszcze mocowań całkowicie niech pień się wzmocni, ale pilnuj by się na pniu nie zaciskały, trzeba sprawdzać kilka razy w roku bo pień w jeden sezon potrafi nabrać masy. Jeśli chcesz by klon miał równomierną gęstą koronę to możesz go w sierpniu ciut przyciąć. JA tnę tak by nadać koronie w miarę równy kształt od razu, ale nie zawsze jest to możliwe wtedy tnę najbardziej wystające gałązki do takiej w długości by je wyrównać z krótszymi, a dopiero w kolejnym sezonie czyi po roku tnę już wszystkie z samych czubków by prowokować puszczanie nowych pędów na węzłach liściowych. Zabieg ten prowokuje drzewko do wypuszczania większej ich ilości i przyspiesza tempo wzrostu. Dobrze też jeśli wielkość korony dostosowana jest do grubości pnia tak by miał siłę ją utrzymać i nie złamał się na wichurze.
Dobrze, że usunąłeś trawę wokół korzeni bo to spora konkurencja do wody i składników pokarmowych w tym posypanego obornika. Ja sypię mniej więcej garstkę max dwie wokół pnia, ale na szerokość korony drzewka nie przy samym pniu. Bo czym korona szersza tym korzenie szerzej od pnia. Mniej więcej to co jest nad ziemią jest podobnej szerokości jak to co pod ziemią.
Co do nadsypywania wokół drzewka nowej ziemi to bądź ostrożny i z umiarem to rób żeby nie zasypać za mocno szyjki korzeniowej lub nie zadusić korzeni drzewa. Ja po powodzi zamuleniu dwa klony straciłam, za głęboko zostały zamulone ok 15-20 cm i nie dały rady tego przeżyć.
Mam w ogrodzie klona tej odmiany, uważaj by przy takiej pogodzie nie dopadł go mączniak lub szara pleśń. U mnie czasem atakuje, a wtedy już nie wygląda reprezentacyjnie z takim nalotem na liściach.
j_damian 00:12, 18 lip 2024

Wklejam dokładniejsze zdjęcia klonu. Nie wiem za bardzo jak go przyciąć za jakiś czas bo ma trzy gałęzie każda różnego rozmiaru.kazda gałązkę po trochu po prostu czy wyrównać do najniższej ? Wklejam dokładniejsze zdjęcia do oceny czy wszystko z nim w porządku ) mg]
sylwia_slomc... 15:42, 18 lip 2024

Nie musisz do najniższej, ale bym mu w sierpniu chlasnęła te dwie wyższe chociaż o połowę tak z 1 cm za węzłami liściowymi żeby nie został łysy patyk nad nimi bo wtedy patogeny mogą się zdążyć, a za węzłami sprowokuje go do zagęszczania korony bo w każdym węźle wypuści gałązkę. W kolejnym sezonie już ich będzie więcej i znowu cięcie będzie można powtórzyć, każdą nową skracając choć trochę w ten sam sposób. Po dwóch sezonach powinieneś zaobserwować sporą zmianę w wyglądzie na plus Twój wygląda zdrowo.
j_damian 02:41, 02 paź 2024

Klon przycięty jak radzilas. Teraz biorę się za rabatę a raczej za jej planowanie. Póki co bluszcz posadzony reszta już raczej na wiosnę chciałbym żeby moja sosna bardziej się zagęściła. Czytałem że trzeba obcinać skracać "świece" nowe które jeszcze sie nie zmienily. Mam dość wysoka sosne. To jedyny sposób ?jak moja sosna jest dość wysoka (wklejam zdjęcie) i to jedyny sposób to mam ją skrócić z wysokości żeby na wiosne łatwiej mi było te świeczki skracać obcinać. Czy sa inne sposoby. Chciałby żeby środek się trochę zagęścił. Sosna jest nawożona
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies