Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomoc przy rabacie.

Pomoc przy rabacie.

j_damian 20:01, 14 lip 2025

A co do nawozu to zrobiłem błąd. Uzywalem Villa complex pro nie Yara mila ...zawsze mi się myla nazwy to używałem. A teraz chce coś tańszego co polecacie ?
sylwia_slomc... 22:06, 14 lip 2025

j_damian napisał(a)
Skrócone dziękuję.
Wiem że przydałoby się zrobić badanie gleby przed doborem nawozu. Ale aż tak profesjonalnie się tym nie zajmuje. Stosuje uniwersalne nawozy. Ostatnio od dwóch lat Yara mila complex.jestem z niego zadowolony aczkolwiek jest trochę drogi. Są jakieś tańsze o podobnym składzie /działaniu czy on jest właśnie już z tych tańszych??

Też używam Yara mila. A jak nie mam to azofoski wiosną. Albo oborników granulowanych.
j_damian 00:41, 12 sie 2025

Coś mi się stało z lawendami. Było wszystko dobrze ładnie rosły nagle coś takiego. Brak wody ?
j_damian 17:02, 17 sie 2025

Mam jeszcze problem z orzechem. Od kilku lat ma chorobę grzybowa. Antraknoza czy rdza orzecha włoskiego. Pryskalem miedzianem 2x ale może jakoś źle to robię. Bo nie jest lepiej. Prosiłbym o poradę bo nie mogę dokładnego poradnika znaleźć co dokładnie pryskać w jakim okresie.czy liście na wiosnę czy gałęzie jak już liści nie ma. Co by nie było chce się tego pozbyć ale nie wiem jak może ktoś z was ma sprawdzony sposób który działa ) dziękuję z góry za pomoc
Joku 17:32, 17 sie 2025

Nie przywiązuję się do konkretnej marki nawozu, biorę co jest w sklepie, w jakiś sposób "wpadnie mi oko" , jest dostępne cenowo . Ponieważ ogrodem zajmuję się od wielu lat często korzystam z tych najzwyklejszych nawozów typu azofoska, polifoska. Jedynie do tzw. kwasolubów (rododendrony, wrzosowate) i róż kupuje dedykowane im nawozy.
Na chorobach orzecha się nie znam, nie mam m. in. dlatego że ogród za mały.
Natomiast lawendę łatwiej zalać czyli przedobrzyć z podlewaniem niż zasuszyć. Zdjęcia są mało wyraźne ale widzę że jakieś listki żyją i że krzaczki są przycięte. Jeżeli możesz to zrób dokładniejsze zdjęcia, w większym zbliżeniu. Nie wiem kiedy przycinałeś, jeżeli niedawno to zazwyczaj roślina potrzebuje trochę czasu żeby pojawiły się nowe przyrosty. Przez jakiś czas wygląda mało ciekawie. Moje lawendy mają przepuszczalne podłoże, prawie wcale ich nie nawożę i nie podlewam. Radzą sobie same.
j_damian 00:46, 18 sie 2025

A to prawda że nie mogą być posadzone blisko cisów ? Może po prostu tak wyglądają że są stare. Przycisnalem nie dawno i tak jak Pani pisze wyglądają nieciekawie jakby były suche może tak powinno to wyglądać
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies