Jedna zasada. Sosny się nie nawozi bo wtedy przyrosty są długie i rzadko kolejne rozgałęzienia gałęzi, a Ty chcesz zagęścić.
Prócz skracania świeczek możesz ją zagęścić jeszcze inaczej, ale to potrwa dłużej i mocniej osłabi drzewo na sezon. Można skrócić gałęzie w granicach żywych zielonych igieł. wtedy sosna z tych igłowych pęczków w następnym sezonie wypuści nowe przyrosty przez co będzie gęściejsza. Potem już trzeba skracać te świeczki na bierzaco co sezon.
Sorry, ale dopiero dzisiaj zauważyłam wpis.
Ciąć gałęzie najlepiej wczesną wiosną lub późniejsza jesienią. Świeczki skracamy jak zaczynają zwiększać długość zaraz po zrzuceniu łupinek. Można z nich zrobić syrop zasypując cukrem, świetny na kaszel.
Skróć najdłuższe gałązki klona przynajmniej o połowę. Można to zrobić teraz w czerwcu lub w połowie sierpnia. Korona się zagęści, a pień będzie miał czas przytyć, tak cienki nie utrzyma dużej korony, wyłamie się.
Skrócone dziękuję.
Wiem że przydałoby się zrobić badanie gleby przed doborem nawozu. Ale aż tak profesjonalnie się tym nie zajmuje. Stosuje uniwersalne nawozy. Ostatnio od dwóch lat Yara mila complex.jestem z niego zadowolony aczkolwiek jest trochę drogi. Są jakieś tańsze o podobnym składzie /działaniu czy on jest właśnie już z tych tańszych??
Sylwia pięknie to zaproponowałaś <3 Podziwiam i bardzo się zgadzam co do tego, żeby ten trawnik między obecną rabatą a domkiem przemienić w ukwieconą szeroką rabatę, to zupełnie odmieni wygląd domku, ubogaci go.
Damian, a czy z siostrą masz na tyle dobre stosunki, żeby móc ją przekonać, aby pociągnąć tę rabatę jeszcze dalej w lewo, powtarzając więcej tych samych roślin? Dałoby to bardziej naturalny efekt niż jak się tak nagle będzie urywać Twoja rabata.
A jeśli to nie wchodzi w grę, może przeciwnie, ustawić w granicy jakąś kratkę i puścić tam jakieś niekłopotliwe pnącze, np. groszek szerokolistny?
Z siostrą takich rzeczy nie chce robić bo zostanę finalnie ze wszystkim sam hehe kwiaty póki co odpuściłem .za mała wiedzą i mało czasu żeby się tym zajmować. Zostawiłem trawę puściłem bluszcz lawendy i cisy wstawiłem w rabaty wokół domu. Kiedyś jak będę wklje zdjęcia