Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomoc przy rabacie.

Pomoc przy rabacie.

j_damian 02:09, 26 paź 2024

Proszę o radę
Kordina 16:38, 23 gru 2024

Popracuj nad podpisem na zielono, bo nikt Ciebie nie znajdzie
sylwia_slomc... 21:33, 23 gru 2024

Jedna zasada. Sosny się nie nawozi bo wtedy przyrosty są długie i rzadko kolejne rozgałęzienia gałęzi, a Ty chcesz zagęścić.
Prócz skracania świeczek możesz ją zagęścić jeszcze inaczej, ale to potrwa dłużej i mocniej osłabi drzewo na sezon. Można skrócić gałęzie w granicach żywych zielonych igieł. wtedy sosna z tych igłowych pęczków w następnym sezonie wypuści nowe przyrosty przez co będzie gęściejsza. Potem już trzeba skracać te świeczki na bierzaco co sezon.
j_damian 09:55, 12 mar 2025

Kiedy na to jest odpowiednia pora ? Teraz będzie dobrze czy za wcześnie na cięcie gałęzi ?

cięcie sosny do zageszczenia
j_damian 23:50, 15 cze 2025

Czy ten klon mam przycinać, dać mu spokojnie rosnąć czy coś jeszcze innego jak często 4 letnie drzewko nawozić ?
sylwia_slomc... 10:17, 16 cze 2025

j_damian napisał(a)

Kiedy na to jest odpowiednia pora ? Teraz będzie dobrze czy za wcześnie na cięcie gałęzi ?

cięcie sosny do zageszczenia

Sorry, ale dopiero dzisiaj zauważyłam wpis.
Ciąć gałęzie najlepiej wczesną wiosną lub późniejsza jesienią. Świeczki skracamy jak zaczynają zwiększać długość zaraz po zrzuceniu łupinek. Można z nich zrobić syrop zasypując cukrem, świetny na kaszel.
sylwia_slomc... 10:19, 16 cze 2025

Skróć najdłuższe gałązki klona przynajmniej o połowę. Można to zrobić teraz w czerwcu lub w połowie sierpnia. Korona się zagęści, a pień będzie miał czas przytyć, tak cienki nie utrzyma dużej korony, wyłamie się.
j_damian 00:50, 14 lip 2025

Skrócone dziękuję.
Wiem że przydałoby się zrobić badanie gleby przed doborem nawozu. Ale aż tak profesjonalnie się tym nie zajmuje. Stosuje uniwersalne nawozy. Ostatnio od dwóch lat Yara mila complex.jestem z niego zadowolony aczkolwiek jest trochę drogi. Są jakieś tańsze o podobnym składzie /działaniu czy on jest właśnie już z tych tańszych??
Eupraksja 17:00, 14 lip 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

Czyli rośliny raczej na słońce. Ok. Ja bym ten trawnik od obecnej rabatki i chodnika w kierunku domku zlikwidowała i na całości zrobiła rabatę (…)

Sylwia pięknie to zaproponowałaś <3 Podziwiam i bardzo się zgadzam co do tego, żeby ten trawnik między obecną rabatą a domkiem przemienić w ukwieconą szeroką rabatę, to zupełnie odmieni wygląd domku, ubogaci go.

Damian, a czy z siostrą masz na tyle dobre stosunki, żeby móc ją przekonać, aby pociągnąć tę rabatę jeszcze dalej w lewo, powtarzając więcej tych samych roślin? Dałoby to bardziej naturalny efekt niż jak się tak nagle będzie urywać Twoja rabata.
A jeśli to nie wchodzi w grę, może przeciwnie, ustawić w granicy jakąś kratkę i puścić tam jakieś niekłopotliwe pnącze, np. groszek szerokolistny?
j_damian 19:20, 14 lip 2025

Z siostrą takich rzeczy nie chce robić bo zostanę finalnie ze wszystkim sam hehe kwiaty póki co odpuściłem .za mała wiedzą i mało czasu żeby się tym zajmować. Zostawiłem trawę puściłem bluszcz lawendy i cisy wstawiłem w rabaty wokół domu. Kiedyś jak będę wklje zdjęcia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies