Witam. Potrzebuje porady ma temat rabaty której zdjęcie zamieszczam. Słabo się znam na "projektowaniu" rabat i nie mam pomysłu na zmianę/dokończenie obecnej. W grę wchodzi wszystko. Poszerzenie zmiana roślin przesadzenie wszystkie pomysły mile widziane. dziękuję
Na rabacie obecnie jest Miskant Zebrinus oraz dwie hosty. Trawy ozdobnej już nie ma
Twoja połowa to ta niebieska czy brązowa? Bo nie wiadomo w której części wymyślać zmianę, a której nie brać pod uwagę.
Brakuje Ci zielonego podpisu odsyłającego do tego wątku. Bez niego nikt tu nie trafi by pomóc.
Jaki to kierunek świata jest w sensie w jaką stronę jest projektowana rabata bo to dyktuje warunki świetlne i dobór roślin do stanowiska. Ma to być rabata z samych bylin i traw czy krzewy też dopuszczasz? Pod ziemią idą jakieś instalacje, które by mogły z korzeniami kolidować?
Na zdjęciu zaznaczyłem rabatę o którą chodzi o gdzie jest linia połowy. Od tej linii po prawej wszystko moje.(Czyli strona "niebieska" Wszystko dopuszczam jeśli chodzi o dobór roślin. Mogę rabatę poszerzyć zmienić wszystko.slonce na tą rabatę świeci od świtu do około 15 na oko pod nią nie ma żadnych instalacji elektrycznych czy hydraulicznych.
Jak ten zielony podpis się robi ?
To dalsza część działki. Są tuje coś hiksi bukszpany trawy miskant kocimietka/lawendy, orzech włoski i klon czerwony ale jeszcze mały i coś słabo rośnie może jeszcze się korzeni...jak często powinno się 3 letni klon nawozić ?
Chyba w dziale technicznym jest instrukcja jak go zrobić. I prawie na pewno na początku mojego pierwszego wątku bo też miałam z tym problem. Zajrzyj doczytasz ja jestem zupełnie nie techniczna i samouk komputerowy więc nie wytłumaczę niestety.
Czyli rośliny raczej na słońce. Ok. Ja bym ten trawnik od obecnej rabatki i chodnika w kierunku domku zlikwidowała i na całości zrobiła rabatę.
Po obu stronach drzwi na linii słupów podtrzymujących dołem budynek posadziłabym hortensje bukietowe( tych wybór masz ogromny. przed nimi dała hakonechloa
Krzesło przestawiłabym na placyk, a skrzynke zasłoniła miscantem np Morning light, do kąta na słupek puściła jakieś pnącze np akebię po obu stronach akebii pod okienkami dała po liliowcu moze być taki sam lub dwa różne o różnych terminach kwitnienia. Od chodnika pod drzwiami do placyku pod balkonem na którym stanie to krzesło co tam jest puściła przez rabatę ścieżkę z kamyka, ale tak by się odrobinkę wiła, jakby przepływała w rabacie. Od tej ścieżki w kierunku istniejącej rabatki posadziłabym ze dwie piwonie, jednego astra z tych niższych odmian dopełniła kocimietką i lawendą. Pomiędzy kocimiętką i lawendą można dosadzić krokusów lub innych cebulowych by coś kwitło od wczesnej wiosny. Huśtawkę ustawiłabym pod orzechem i wokół tez zrobiła nasadzenia w formie rabaty obejmująccej drzewo i huśtawkę. Tam mogły by być np jeżówki z rozplenicami i różami okrywowymi, a dołem fiołki i tulipany, na wiosenny efekt.
Proponuję takie rośliny, które będą pasowały do otoczenia, do budynków.
Uruchom wyobraźnię i zastanów się czy Ci się taki pomysł podoba.