Gratulki, Krysiu! Pięknie się nauczyłaś! Ja też mam zamiar się przyuczyć, już nawet molestowałam o ten programik ( usłyszałam yhy...). Hiro jak przytulanka. Cudo!
Mam problem z moimi szczepkami hortensji ogrodowej.Zauważyłam ,że im listki zaczynają usychać.Podpowiedzcie proszę co to może być ?.Za dużo czy za mało wody czy jakieś niewidoczne robaczki.Nic nie widzę ,dbam o nie chucham dmucham ....
Jestem prawie pewny że to pierwsze symptomy szarej plesni blaszka liściowa jest jakby zmacerowana po jakimś czasie może być widać dopiero nalot biały na liściach- nalot na ziemi w doniczce świadczy że ziemia może być zasolona więc i sadzonki bardziej podatne podlewaj wodą odstałą lub deszczówka teraz mamy jej pod dostatkiem a roślinki opryskaj
Ale przyznasz że hortensje najłatwiej rozmnożyćja tez bardzo lubię szkółkarstwo czasami moja mini szklarnia pęka w szwach potem nie wiem co zrobić z nadwyżkami cześc rozdaje a częsc laduje na komposcie -żeby mieć pewnośc profilaktycznie sadzonki opryskuje środkiem przeciwgrzybowym.