Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hirutkowy raj:))

Hirutkowy raj:))

Elfik 23:04, 07 sty 2012

Krys napisał(a)
Mam problem z moimi szczepkami hortensji ogrodowej.

Krysiu, Twój problem chyba polega na tym, że trzymasz sadzonki w zbyt ciepłym pomieszczeniu. Poza tym, w jakim je masz podłożu? Widzę, że jakaś ziemia... Sadzonka powinna się ukorzeniać w mieszaninie gruboziarnistego piasku z torfem (kwaśnym), ja dodaję jeszcze troszkę podłoża do pikowania. Proporcje - piasek powinien stanowić połowę tej mieszanki. Pęd na sadzonkę pobiera się od czerwca do końca sierpnia, nie zdrewniały. Wierzchołek wzrostu się obcina, resztę dzieli się na odcinki z dwoma parami liści. Liście dolne się obrywa, i ten kawałek pędu wsadza się do ukorzeniacza i do ziemi, aż pod górną parę liści. Tyle o sadzonkach. Najłatwiej jest jednak ukorzeniać z odkładów. Ja w tym przypadku nie patrzę na terminy, robię to wtedy, kiedy jakaś dolna gałązka jest blisko ziemi. Przyginam ją, w miejscu zgięcia naddrapuję, wciskam do ziemi na gł. jakieś 3 cm i, zasypuję ziemią, i w tym miejscu przyciskam kamień. Na wiosnę odcinam, i daję do takiej mieszanki piaskowej, j.w. Zawsze zadoniczkowane sadzonki wkopuję w "przedszkolu" do ziemi, siedzą tak rok, na następny rok sa już pięknie ukorzenione, osypuję z piasku i przesadzam do dużej doniczki z ziemią - pół na pół kompost z kwaśnym torfem. Jeszcze nigdy mi sie nie zdarzyło, żeby jakaś sadzonka padła. Ale robię selekcję, bo zdarza się, że jedne sadzonki "buchają", a inne są marne...
Pierwsze w życiu sadzonki robiłam z mojej variegaty - wydarłam gałązki od korzenia ...w lutym... Porządnie przyjęły się dwie...
Alem się naprodukowała...
Krys 23:17, 07 sty 2012

elkatei napisał(a)

Mam problem z moimi szczepkami hortensji ogrodowej.

Krysiu, Twój problem chyba polega na tym, że trzymasz sadzonki w zbyt ciepłym pomieszczeniu. Poza tym, w jakim je masz podłożu? Widzę, że jakaś ziemia... Sadzonka powinna się ukorzeniać w

Elfiku pięknie dziękuję za cenne wskazówki.Odcięłam gałązki hortensji od sąsiadki w połowie sierpnia,posadziłam pól na poł w piasku i kwaśnym torfie w małych doniczkach w tunelu foliowym.Jak puściły listki i się zaczynały zagęszczać przesadziłam do osobnych donic.
Chyba już wiem jak to problem ja po prostu je przelewam ,przecież to zima.Sądziłam ,że powinny ładnie rosnąć a one chcą spać .
Jak kupię inne polecane przez Ciebie hortensje to będę rozmnażać przez odkład Tak rozmnażam tawuły .
barbara_kraj... 23:19, 07 sty 2012

Moje sadzonki zaatakowały przędziorki. Musiałam przynieść je do domu już zarażone. Objawy są bardzo podobne, najbardziej zaatakowane są najmłodsze listki. Pajączki mogą być na spodniej blaszce liścia.
Krysiu, obejrzyj liście przez lupę, bo przędziorki są malutkie, gołym okiem ledwo widoczne.
Krys 23:21, 07 sty 2012

barbara_krajewska napisał(a)
Moje sadzonki zaatakowały przędziorki. Musiałam przynieść je do domu już zarażone. Objawy są bardzo podobne, najbardziej zaatakowane są najmłodsze listki. Pajączki mogą być na spodniej blaszce liścia.
Krysiu, obejrzyj liście przez lupę, bo przędziorki są malutkie, gołym okiem ledwo widoczne.

Basiu dzięki jutro pod wielką lupą je obejrzę .Możliwe ,że to ta zaraz
Grzesiu 23:53, 07 sty 2012

Tak jak Przemo napisał wydaje mi się że to pierwsze objawy szarej pleśni
Jednocześnie takie objawy występują przy zbyt niskeij wilgotności powietrza jak i gleby....
Ale jeśli teraz zaczniesz lać....to jeszcze gorzej....
Podlewaj normalnie...
To nie jest dobry czas dla sadzonek...zbyt mało światła....zły mikroklimat w domu...pomieszczeniach
Spróbuj oprysk środkeim który napisał Przemek lub innym...np Kaptan...Teldor
Warto też od czasu do czasu potraktować rośliny zapobiegawczo
aldonaz 12:32, 08 sty 2012

Krysiu, większość moich hortensji mam wyhodowanych z sadzonek przywiezionych ze Szkocji. Z mojego doświadczenia wiem, że najlepiej przyjmują się sadzonki zielne zerwane w VI - VII i po ukorzenieniu wsadzone bezpośrednio do ziemi. W ubiegłym roku zostawiłam na zimę w doniczkach i zacżęło się z nimi dziać to samo, co z Twoimi. Żadna nie przetrwała do wiosny. A tak w ogóle ukorzeniam sadzonki tylko w wodzie...
Pozdrawiam
Krys 18:12, 08 sty 2012

Grzesiu napisał(a)
Tak jak Przemo napisał wydaje mi się że to pierwsze objawy szarej pleśni
Jednocześnie takie objawy występują przy zbyt niskeij wilgotności powietrza jak i gleby....
Ale jeśli teraz zaczniesz lać....to jeszcze gorzej....
Podlewaj normalnie...
To nie jest dobry czas dla sadzonek...zbyt mało światła....zły mikroklimat w domu...pomieszczeniach
Spróbuj oprysk środkeim który napisał Przemek lub innym...np Kaptan...Teldor
Warto też od czasu do czasu potraktować rośliny zapobiegawczo

Dzieki Grzesiu juz podlałam je amistarem
Krys 18:17, 08 sty 2012

aldonaz napisał(a)
Krysiu, większość moich hortensji mam wyhodowanych z sadzonek przywiezionych ze Szkocji. Z mojego doświadczenia wiem, że najlepiej przyjmują się sadzonki zielne zerwane w VI - VII i po ukorzenieniu wsadzone bezpośrednio do ziemi. W ubiegłym roku zostawiłam na zimę w doniczkach i zacżęło się z nimi dziać to samo, co z Twoimi. Żadna nie przetrwała do wiosny. A tak w ogóle ukorzeniam sadzonki tylko w wodzie...
Pozdrawiam

Dziękuję Aldona .Pierwszy raz ukorzeniałam sadzonki hortensji i tak przeczytałam gdzieś w necie ,było to zanim trafiłam na ogrodowisko.Ukorzeniłam w drugiej połowie sierpnia i zostawiłam w domu wedle wskazówek w znalezionym artykule A uda się to dobrze nie to nastepnym razem będzie dobrze
ele2001 18:35, 08 sty 2012

Krysiu jeśli masz problem z przechowaniem sadzonki sporządź wcześniej w czerwcu do zimy zdąża się dobrze ukorzenić i będą lepiej wykształcone niż z terminu sierpniowego, w domu to normalne że chorują nie przechodzą okresu spoczynku centralne ogrzewanie suche powietrze itd ale masz racje nie wyjdzie teraz zrób następne powodzenia.
Krys 18:47, 08 sty 2012

Byliśmy dzisiaj na działce ,prawie wiosna.Krokusy,tulipany,hiacynty,żonkile zaczynają już sie wybijać
Nie będzie zimy ,Hiro gubi sierść to znak ,że mu za gorąco i nie przewiduje zimna