Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Choroby cisów

Choroby cisów

Ania93 11:23, 08 lis 2024

Hej, co dolega moim cisom? Podobno są bardzo wytrzymałe tylko wolno rosną, a u mnie…
Posadzone w 2023r na wiosnę, cały zeszły rok super, w tym roku niektóre zaczęły tracić kolor, żółknąć, usychać, tracić igły. Po przeszukaniu internetu - leczyłam na fytoftorozę, ale bez skutku. Teraz niektóre już całkiem uschły. Właściwie pogodziłam się już z koniecznością wykopania tych chorych sztuk i posadzenie innych roślin, ale może tutaj znajdę ostatnią deskę ratunku.
Wszystkie posadzone w tej samej glebie, tak samo nawożone i podlewane. Te chore nie puściły owoców.

Anda 12:32, 08 lis 2024

Witaj Aniu. W jakiej glebie rosną? Jak się nimi opiekowałaś, czyli jak je podlewałaś, nawoziłaś? I czym je leczyłaś na tą rzekomą fytoftorozę?
Co to za szmata w której rosną?

Wątek o chorobach cisów jest tu

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1763-choroby-i-szkodniki-cisow-cis-taxus-misecznik-cisowiec

Polecam lekturę.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Ania93 12:38, 08 lis 2024

Zalecenie co do gleby dostałam w szkółce, gdzie były kupione cisy - mieszanka torfu i gleby, którą mam na działce (gliniasta) plus trochę piasku do rozluźnienia. Podlewane nie za często, nawożone nawozem do iglaków, na fytoftorozę leczone Proplantem 722SL z Substrala.

Na glebie rozłożona agrowłóknina.
Anda 14:12, 08 lis 2024

Trochę mało informacji, ale wynika z nich, że podlewałaś je prawdopodobnie za mało. Nawóz do iglaków (nie napisałaś jak często nawoziłaś) to nie dla cisów, bo one nie lubią kwaśnego podłoża. Agrowłóknina nie jest dobra dla roślin. Powinnaś ją zdjąć i mulczowac np. przekompostowaną korą. Cisy nie lubią torfu. Glebę powinnaś przed sadzeniem rozluźnić kompostem. Jeśli bardzo zbita to warto również użyć grubego piasku, nie takiego z piaskownicy.

Te zielone cisy możesz jeszcze ratować. Najlepsza byłaby teraz gnojówka z obornika granulowanego lub z żywokostu. Dobrze byłoby je teraz podsypać dolomitem. Podlewanie w zależności od pogody rzadko, ale dużo na raz, czyli ok. 20-30 l na tydzień latem. Jesienią i zimą musisz sprawdzać glebę palcem. Przed zapowiadanymi mrozami trzeba je koniecznie podlać. One również zimą pobierają wodę przed korzenie, bo są zimozielone. Jeśli ziemia zmarznie, to nie będą mogły tego robić i trzeba je dobrze nawodnić przed mrozami.

Żółte i brązowe cisy radzę wykopać.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
LIDKA 15:40, 08 lis 2024

Trzeba zdjąc agro i zakorować rabate.
Lysy 15:39, 19 kwi 2025

Witam wszystkich

Jestem swiezakiem.
Mialbym takie pytanie-posadzilem 100mb cisa pospolitego 29 marca 2025.
Cos od tygodnia zaczyna sie z nim dziac.
Nie wiem czemu te igly tak bieleją?
Moze ktos cos poradzi?

Agrowloknine rozlozylem przeciw chwastom i trawie(otwory pod sadzonkami w agrowlokninie sa wyciete)

Ziemia glina-podsypane ziemia kwasna jak ze zdjecia-sprzedawca polecil by podsypac kwasna ziemie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies