Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Domowe » Uratujemy fikusa ???

Uratujemy fikusa ???

kasix 12:24, 27 lis 2024

Ktoś chciał pozbyć się oto tej wspaniałej roślinki więc została ona przygarnięta przeze mnie...

Podpowie ktoś jak ją uratować? - zanim została ona przeniesiona w ciemny kąt domu miała pełno liści że zasłaniała pół okna.

Joku 16:37, 27 lis 2024

Sprawdź ziemię w doniczce, czy nie jest bardzo mokra (zalanie, bardziej prawdopodobne) lub przesuszona. W przypadku przesuszenia jest łatwiej, wystarczy podlać, ale nie przesadzając .
Ja od pewnego czasu przycinam fikusy (bo ta roślina to prawdopodobnie fikus), powoduje to ich rozgałęzianie się i ogranicza rozmiary. Zaraz po przycięciu z łodygi zaczyna wypływać mleczny sok. Radzę sobie w ten sposób że na ranę przyklejam kawałek papieru toaletowego lub papierowego ręcznika. Opatrunek zostawiam na kilka dni żeby rana zaschła, potem usuwam.
Natomiast w przypadku "zalania" należy przez jakiś czas nie podlewać żeby ziemia przeschła, potem zacząć podlewanie z rozwagą. Można też próbować przesadzić do nowej ziemi, ale pora na przesadzanie teraz nie jest najlepsza.
Przychodzi mi na myśl jeszcze jedna przyczyna czyli tzw. szok termiczny - jeżeli roślina została wyrzucona na dwór przy niższych temperaturach. Wtedy pozostaje czekać i obserwować czy fikus wykazuje jakąś chęć życia.
Próbuj, może się uda.
sylwia_slomc... 16:57, 27 lis 2024

Ja bym proponowała jednak wyjąć bryłę korzeniową z doniczki i zobaczyć czy są jakiekolwiek zdrowe korzenie. Bo jeśli ich nie ma to te szanse na ratunek mogą być żadne biorąc pod uwagę stan góry.
LIDKA 20:08, 27 lis 2024

A ja bym przesadziła,do nowej ziemi tak by zakryć korzenie, doniczka koniecznie z dziurką.
Potem cięcie.
Fikusy to silne rośliny ale nie lubią ciemnicy i suchej ziemi.
Mój kilkuletni na zimę trochę się sypie ale nigdy do łysego.

Powodzenia i cierpliwości.
Po weekendzie majowym na dwór, pilnowac wilgoci i będzie piękny.
kasix 23:19, 28 lis 2024

LIDKA napisał(a)
A ja bym przesadziła,do nowej ziemi tak by zakryć korzenie, doniczka koniecznie z dziurką.
Potem cięcie.
Fikusy to silne rośliny ale nie lubią ciemnicy i suchej ziemi.
Mój kilkuletni na zimę trochę się sypie ale nigdy do łysego.

Powodzenia i cierpliwości.
Po weekendzie majowym na dwór, pilnowac wilgoci i będzie piękny.

Przesadzony, wymiana ziemi na nową została ta w dużych bryłach korzeniowych. Fikus został też podlany wodą z żelem - nawozem.

Gdzie mogę znaleźć wskazówki do cięcia?
LIDKA 08:47, 29 lis 2024

Skróć boczne gałązki o 1/3 lub 1/4. Jest szansa że się zagęści.
Jak poleci biały sok znaczy że żyje.

Na razie nie dawaj więcej nawozu. Nie ma liści i łatwo przedawkować.
Woda może być odstana.

Trzymam kciuki.

kasix 23:50, 29 lis 2024

"A jak poleci biały sok..." - jak poleci to czym to najlepiej zabezpieczyć obcięte miejsca żeby dodatkowo nie narażać rośliny?
LIDKA 03:27, 30 lis 2024

Ja nic nie robie. Zasycha ładnie.
kasix 20:30, 30 lis 2024

1. część rośliny gdzie nie ma "białego soku" ale jest mokre w śrdku - w simie jedna gałązka

2. część rośliny gdzie wygląda to lepiej i jest "biały sok" - 1 gałązka

3. część rośliny gdzie są zielone w miare żywe jeszcze końcówki - 4 gałązki

Chyba nie będzie tak źle co?
Gardenarium 07:32, 02 gru 2024

Przytnij i czekaj co się stanie, podlewaj umierkowanie. Jeśli był zalany lub zasuszony - przesadź w świeżą ziemię, drenaż czyli dziura w doniczce konieczna.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies