Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » "Ogród" Telimeny

"Ogród" Telimeny

Telimenka 16:02, 02 mar 2025

Hej,

to mój pierwszy post i od razu z błaganiem o pomoc.
Koncepcja niby była ale się zmyła .
Wertuje forum i im więcej czytam, tym mniej wiem. Plan był taki, że pod płotem będzie ekran z tujek, później jakieś drugie dość wysokie piętro i później to już sama nie wiem co sobie myślałam. W prezencie dostałam masę różnych roślin, no i historia jakich wiele, posadzone są w delikatnym ekhm...nieładzie. Nie zrywałam darni, bo po lekturze waszych rad, nawet nie wiem czy taka rabata będzie mieć prawo bytu.
Miejsce jest długie na 18m, szerokie na 7m i zwęża się do 3,5m przy przełamaniu ścieżki niedaleko widocznej taczki.
Mam wątpliwości czy rabata szeroka na 7m w ogóle ma sens, a jeśli nie ma, to całkowicie nie wiem jak to miejsce podzielić. Chciałam gdzieś wcisnąć hamak, ale nie jest to niezbędne. Tam gdzie to gruzowisko będzie stała szopa na narzędzia.

Są tam już nasadzenia, ale jestem gotowa poprzesadzać praktycznie wszystko, chociaż z możliwie jak największym wykorzystaniem tego co mam. W rogu rośnie robinia akacjowa i jej nie chciałabym ruszać raczej, będziemy ją ciąć żeby się mocno nie rozrastała. Posadzone są tam już jak poniżej:

2x cyprysiki Lawsona Ivonne
2x zwykły dereń biały
laurowiśnia
dwa perukowce (royal purple i zielony)
dwie hortensje ogrodowe
3x berberys kolumnowy
4x tawuła brzozolistna
dwie azalie, ale one mogą wylecieć
jedna trawka pony tail
tujka danica
jałowiec płożący
opitolony jałowiec (nie wiem nawet jaki, też może wylecieć)
cyprysik chyba nana
i przy ścieżce jabłoń rajska i dwie katalpy nieszczepione ( w planach było cięcie ich)
Reszta ogrodu na chwilę obecną nie istnieje, albo jest podobnym chaosem.
Błagam ratujcie!

LIDKA 16:28, 02 mar 2025

Żeby dobrze doradzać przydałby się plan dzialki. Może cos narysujesz?

Fajnie zrobić plan całego ogrodu i realizowac rabata po rabacie bo inaczej sie można sfrustrować.

Na poważnie sie zastanów nad robinią bo jeśli to zwykła to klopoty mogą być. Sryliony siewek i odrosty korzeniowe.

Jaką masz powierzchnie działki?

Telimenka 16:33, 02 mar 2025

Działka ma powierzchnię 1200mkw.
Czytając forum doszłam do wniosku, że zabrałam się do tego od d... strony i teraz myślę jak to uratować.

Spróbuję coś narysować, ale artysta ze mnie marny.
LIDKA 17:16, 02 mar 2025

Rysuj jak umiesz.
Rozmieśc gdzie co chcesz mieć. Szopke, hamak piaskownice i inne elementy architektury ogrodowej.
Czy chcesz warzywnik?

Wyznacz rabaty. Uwzględnij widok z tarasu i widoki z okien.

Jak juz bedzie plan ogólny to sie zastanowisz jakie rośliny.
Sporo tych co masz to wykorzystasz.

Ja nie lubie jalowców . Na początku nakupiłam a potem wywalałam.

Telimenka 17:54, 02 mar 2025

Tak to mniej więcej wygląda. Hamak sama nie wiem gdzie. To miejsce ze zdjęcia, jest z lewej strony kartki, tam gdzie żywopłot z tujek. Okrąg i prostokącik na przeciwko tarasu to miejsce na palenisko i grilla.
Starałam się przyjąć że 1 kratka = 1m.
Warzywnika jako takiego nie chcę. W rogu za basenem będą tylko maliny i borówki.

LIDKA 18:28, 02 mar 2025

Szybka jesteś.

Czy cały teren do ścieżki po lewej stronie ma być rabatą?

Ognisko i gril? Planujesz placyk z kamyków czy coś?

CZy coś będzie pod basenem? Trawa? Placyk czy coś? Jaki duży ten basen?

Czy jeszcze bedą jeszcze jakieś ciężkie roboty na tyłach działki?
Telimenka 19:02, 02 mar 2025

LIDKA napisał(a)
Szybka jesteś.

Czy cały teren do ścieżki po lewej stronie ma być rabatą?

Ognisko i gril? Planujesz placyk z kamyków czy coś?

CZy coś będzie pod basenem? Trawa? Placyk czy coś? Jaki duży ten basen?

Czy jeszcze bedą jeszcze jakieś ciężkie roboty na tyłach działki?

Akacja to męża słabostka, ale zgodził się wywalić więc wyleci. Chyba mocno się nie kochali.

Chciałam żeby cały teren był rabatą, ale zupełnie sobie nie radzę z tą szerokością .
Myślałam, żeby wstawić tam hamak, ale tylko dlatego żeby jakoś zabrać trochę miejsca, bo totalnie nie wiem, jak to ugryźć, żeby miało ręce i nogi.

Basen będzie obudowany ale wąskim paskiem drewna / kompozytu, z tyłu ewentualnie mała wystawka na dwa leżaki. Z tarasu do miejsca na palenisko i do basenu będzie ścieżka prawdopodobnie z kostki, ale to też uda się w miarę ogarnąć bez naruszania ogrodu. Basen ma 4,6m średnicy, teraz widzę że jedną kratkę za dużo mu dałam. Zamiast 5m, przyjęłam 6.

Robót już żadnych nie planujemy. Jedynie wylewka pod szopę, ale to raczej ścieżką będzie mąż zasuwać.

Mniej więcej tak miałoby to wyglądać.

sylwia_slomc... 20:07, 03 mar 2025

Witaj Telimenko. Pierwsze co mi ten rysunek nasuwa na myśl to to, ze mając ścieżki proste i taras w formie prostokąta to nie robiłabym tego placyku pod ognisko i basen w formie owalu tylko już utrzymała formę kwadratów i prostokątów żeby było spójnie.
Drugie to katalpy nie szczepione i jabłoń rajska przy samym chodniku zaowocują tym, ze za parę lat będzie trudno tą ścieżką przejść, korzenie starszych drzew mogą podnosić kostkę i wypaczać chodnik. A rabata za nimi stanie się niewidoczna i będzie miała masę cienia.
Zdecydowanie lepiej przesunąć je na tyły rabaty czyli bliżej żywopłotu z tui. i dopiero pod nimi i przed nimi w stronę chodnika planować nasadzenia. Nic nie napisałaś w jakim stylu byś ten ogród chciała mieć. Nie ma informacji jaka jest gleba, jak z opadami w sezonie.

A najważniejsze to musisz sobie zrobić zielony podpis pod postami bo nikt do Ciebie nie trafi ponownie.
Telimenka 20:52, 03 mar 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)
Witaj Telimenko. Pierwsze co mi ten rysunek nasuwa na myśl to to, ze mając ścieżki proste i taras w formie prostokąta to nie robiłabym tego placyku pod ognisko i basen w formie owalu tylko już utrzymała formę kwadratów i prostokątów żeby było spójnie.
Drugie to katalpy nie szczepione i jabłoń rajska przy samym chodniku zaowocują tym, ze za parę lat będzie trudno tą ścieżką przejść, korzenie starszych drzew mogą podnosić kostkę i wypaczać chodnik. A rabata za nimi stanie się niewidoczna i będzie miała masę cienia.
Zdecydowanie lepiej przesunąć je na tyły rabaty czyli bliżej żywopłotu z tui. i dopiero pod nimi i przed nimi w stronę chodnika planować nasadzenia. Nic nie napisałaś w jakim stylu byś ten ogród chciała mieć. Nie ma informacji jaka jest gleba, jak z opadami w sezonie.

A najważniejsze to musisz sobie zrobić zielony podpis pod postami bo nikt do Ciebie nie trafi ponownie.

Styl że tak powiem mieszany, gleba lekko kwaśna, raczej przepuszczalna. Opady raczej normalnie, mieszkam w okolicach Poznania, więc dużych mrozów też nie ma. Tam gdzie w rogu jest akacja, jest półno, ale dom nie zasłania tej rabaty, więc jest tam sporo słońca. Dopiero na końcówce tarau latem jest tam cień od około 13-14.

Nie znam się na stylach ogrodów, ale podoba mi się w realizacjach Pani Danusi "ogród z wrzosowiskiem"

https://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-z-wrzosowiskiem

Kiedy jest trochę kolorów, drzewa, krzewy, ale skomponowane schludnie. Nie podobają mi się ogrody pod linijkę i takie w których jest dużo bylin.
Gruszka_na_w... 21:12, 03 mar 2025

Witaj Telimenko.
Trochę niefortunnie umieściłaś swój wątek w dziale, gdzie na ogół prezentuje się już dojrzałe ogrody, zamiast w dziale: Projektowanie.
Do omawiania nasadzeń na rabatach jeszcze daleka droga. Sama się przekonałaś, że zaczynanie zabawy w ogród od przypadkowego sadzenia roślin rodzi nie tylko frustrację, ale i zniechęcenie. Nic nie szkodzi, większość z nas zaczynała od takich błędów i wspólnie uda się nam wyjść na prostą.
Lidzia i Sylwia delikatnie Ci sugerowały, od czego trzeba zacząć, aby ogród jak najszybciej zaczął cieszyć Twoją rodzinę.
Żebyśmy mogły Ci sensownie pomóc potrzebujemy następujących danych:
1.Plan działki z naniesionym domem i zaznaczonymi miejscami, gdzie w budynku są okna (to po to, aby planując rabaty zapewnić przez te okna ładny widok na ogród w okresie zimowym i nie tylko)
Na tym planie dobrze jest zaznaczyć strony świata. Będziemy wtedy wiedziały jakie jest nasłonecznienie poszczególnych miejsc na działce.

2.Typ ogrodu powinien przynajmniej luźno korespondować z architekturą budynku.
Poprzeglądaj ogrody na forum. Napisz nam, na widok których coś drgało w Twoim serduchu, które rozwiązania chciałabyś zastosować u siebie.

3.Napisz nam też, ile czasu będziesz mogła poświęcić na pielęgnację ogrodu. Jeśli tego czasu masz niewiele, to nie ma się co rzucać na zakładanie potężnych rabat, których nie będzie się w stanie pielęgnować.
4. W planowaniu ogrodu ważna jest też informacja o rodzaju gleby (jeśli gleba jest kiepska, to prace trzeba rozpocząć od jej użyźniania) oraz o tym, kto z tego ogrodu będzie korzystał. Inaczej planuje się ogród, kiedy w rodzinie są małe dzieci, inaczej, kiedy dzieci nie ma . Czy planujecie w ogrodzie organizować spotkania towarzyskie często, czy sporadycznie.
5. Czy w sąsiedztwie są miejsca, które chcesz przesłonić (kominy, słupy, budynki)?

Każda rabata powinna być tak obsadzona, żeby przez cały rok była atrakcyjna. Bardzo uważnie trzeba postępować z nasadzeniami drzew. Wbrew pozorom one bardzo szybko zaczynają się wypiętrzać i niefortunne ich posadzenie może spowodować kłopoty. Wierzba i katalpa dorastają do 20 metrów. To są drzewa z potężną koroną. Raczej nadają się do ogrodów parkowych niż na małe działki.

I na koniec jedna uwaga: Ogród projektuje się w całości na samym początku. Ustala się gdzie będą rabaty i w jakim kształcie, gdzie basen, drewutnia, piaskownica, ognisko itp. A potem , bez pośpiechu, obsadza się powolutku kolejne rabaty. Przy każdej rabacie trzeba się zastanowić jak będzie ona wyglądała wiosną, latem, jesienią i zimą.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies