A ja wyznaję zasadę - rób to co Ci w duszy gra ale oczywiście czerp z wiedzy i doświadczenia innych. Nie uważam np, że prostokątny taras determinuje kształty rabat, i np nie pozwala na owalne pokoiki ogrodowe, bo taki jest np w Twojej inspiracji ogrodu z wrzosowiskiem. Zobacz ogród Agapant, ma i ścieżki proste i świetnie porobione okrągłe pokoiki ogrodowe, w które np u Ciebie może się wpisać basen czy ognisko.
Ale te chyba 2 drzewka, póki są młode też radziłabym do tyłu przerzucić jak Koleżanki mówią, bo może być problem z wybijaniem chodnika.
Obejrzyj sobie wątek https://www.ogrodowisko.pl/watek/11584-filmy-wywiady-z-uczestnikami-forum-ogrodowisko
Tu najlepiej widać i z góry w ruchu jak wyglądają fajne ogrody i któryś może Cię zainspiruje
Bo na zdjęciach tylko fragmenty można złapać
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Jest jakaś szansa na przeniesienie tego wątku do innego działu?
1. Poniżej plan z naniesionymi oknami i stronami świata. Na niebiesko zaznaczyłam okna.
Dorzucam jeszcze zdjęcie domu od strony ulicy.
2. Poniżej zdjęcia ogrodów, które sobie pozapisywałam w ramach inspiracji. Te dwie katalpy chciałam poprowadzić w podobny sposób jak na ostatnim zdjęciu. otoczyć je niskimi cieniolubnymi roślinami, oddzielć na środku żywopłocikiem z cisów i za nimi poprawdzić rabatę z większymi nasadzeniami, ale dokładnie nie wiem jak to wszystko posadzić, żeby miało ręce i nogi . Bardzo również podoba mi się ten ogród https://www.youtube.com/watch?v=i46prNIOgXk
3+4. Czasu trochę mam, na stanie tylko 9latek i to się nie zmieni, więc dzieci jakoś bardzo uwzględniać nie trzeba. Gleba została dowieziona na całej działce, wymieszana jest z obornikiem, bo wcześniej na naszej działce, leżała po prostu sterta gnoju. Spotkania organizujemy raczej rzadko i nie są to huczne fiesty, kilku znajomych na spokojne pogaduszki.
5. Bardzo mi zależy żeby osłonić tył i to wysoko, bo za płotem znajduje się firma transportowa i wystają nam paskudne naczepy. Dlatego rosną tam świerki, które mam nadzieję zakryją te widoki. Od strony z grabami również chciałabym mieć nasadzenia na około 3m, bo tamtędy przejeżdżają ciągniki i z kabiny widzą nasz ogród kierowcy, wolałabym żeby tak nie było, dlatego planowałam poprowadzić na około 3m żywopłot z grabów.
Dziękuję za odpowiedź! Zaraz sobie wszystko obejrzę
Ogród Agapant jest faktycznie w różnych kształtach, ale wygląda to bardzo ładnie. W moim laickim odczuciu.
Zaraz sobie przejrzę te filmy, bo często właśnie patrząc na zdjęcia nie umiem sobie tego wyobrazić.
Super że już masz żywopłoty.
Katalpy szybko dają Cień. Lubie je. Swoją ogławiam wiec nie kwitnie ale za to rozmiar nie przeraża.
Prześledź ogród Hani która do Ciebie przyszła. Jej ogród jest podobny do Twoich inspiracji.
Tyły rabat ma w sporych krzewach a przody pięknie kwitnące. Ma zimozielone super wkomponowane i nigdy nie jest nudno i pusto.
Trawnik też jest ważny ho podkreśla rabaty.
Placyk na basen i ognisko zrobiłabym ciut bardziej na wprost tarasu. I zrobiłabym jeden żeby nie było dwóch ścieżek.
Na początek zdejmij darń, zakryj te rabate kartonem i jakąś ściółką. A w międzyczasie zrobisz plan nasadzeń.
Połowa na ognisko wysypałabym bym kamykiem a pod basen kostka.
Jak to sprytnie połączyć to na kamykach mogłabyś mieć postawione jakieś leżaki.
Całość otoczyłabym rabatką ze szpalerem miscantów bo efekt jest szybki i fajnie kryje basen w lecie.
Ajka tu na forum ma plac pod basen z piasku i otoczony rabatką z liliowcami itd. też fajny. Jak baden jest złożony to też sie ślicznie prezentuje.
Jeśli chcesz pradziwy ogród a nie tylko tuje i trawe to dobrze trafiłaś. Tu na forum wyjątkowa atmosfera jest.
Bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi! . Prześledzę wątki i spróbuję się zainspirować. Basenu już nie przesunę, bo jest wkopany w ziemię (to kanadyjczyk jest) i musi być trochę z boku, bo łapie się wtedy na bardziej słoneczną stronę i dłużej można się wygrzewać oraz nie zasłania go dom. Polecacie jakieś programy, żeby sobie to zwizualizować, jak już coś wymyślę?
Czy Twoje katalpy są też nieszczepione? Masz może jakieś zdjęcie jak one wyglądają takie mocno opitolone? Przeglądam sobie wścibsko Twój wątek, ale jest pokaźny .
O! Dwie ogrodowe "kórki" znalazły się w Kórniku
ale Telimenka zamieniła się w zimorodka jednak
Chciałam zaproponować przeniesienie basenu w róg, ale już doczytałam, mam innego pomysła - jakby miejsce na gril przenieść jako przedłużenie tarasu po lewej? Bliżej coś przenieść itp, nie wiem czy to możliwe i ile tam miejsca?