Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Długa i wąska działka

Długa i wąska działka

Olasliwka 13:01, 07 kwi 2026

Cześć wszystkim
Mam, jak dla mnie, bardzo trudną działkę do zagospodarowania i potrzebuję Waszej pomocy. Szerokość 18 m i długość około 60 m.
Wokół całej działki posadzony jest żywoplot grabowy i na samym początku mam rabatę z miskantami gracillimus, hortensjami anabelle, sadźcem, jeżówkami, werbeną i lawendą. W planach mam tam też 3 brzozy. Wokół tarasu jest donica, a tam mam rozplenicę, gaurę, szałwe i kostrzewe. Ale na resztę nie mam kompletnie pomysłu, nie wiem jak to wszystko podzielić, żeby miało sens. Będę ogromnie wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki. Pozdrawiam
Judith 15:11, 07 kwi 2026

Cześć . Dawaj fotki, napisz co lubisz - sielskie klimaty czy minimalizm, busz czy pod linijkę. Czego potrzebujesz w ogrodzie - plac zabaw, ognisko, element wodny, wiatka, szopka na narzędzia, basen, plaża, boisko do gry etc…?
Generalna zasada jest taka, że przy tak dlugiej działce potrzebny jest podział na strefy, usunięcie wrażenia „wagonu” poprzez dobór odpowiednich kształtów ścieżek, rabat, umiejscowienia architektury ogrodowej.