Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Długa i wąska działka

Długa i wąska działka

Olasliwka 21:22, 07 kwi 2026

Judith napisał(a)
Oliwko, czy dobrze interpretuje Twój rysunek - działka jest nie tyle wąska i długa co szeroka i płytka? Jeśli tak, to nieco zmienia pomysł na nią .
Namieszam i powiem coś przeciwnego do tego co napisała Lidka - nie idź w rabaty dookoła pustego placu, tylko od razu twórz zakamarki, zawijasy, potraktuj obie części ogrodu jak park lub mini park.
Bez kontekstu jednak trudno będzie pomóc. Czy to okolica leśna, czy polna, czy miasto , czy wieś. Zawsze też powtarzam, że na obecnym etapie mniej istotną jest kompozycja i dobór roślin na konkretnej rabacie, ale koncepcja zagospodarowania przestrzeni. Czyli wyznaczenie linii rabat, ścieżek (jeśli mają być), placyku na ognisko etc. A potem - jak napisała Lidka - można zacząć powoli tworzyć kompozycje roślinne na kolejnych rabatach. Najpierw lewa część, potem prawa. Albo odwrotnie .
Z osobistego doświadczenia - samo wyznaczenie linii rabat cieszy tak, jakby już był ogród .

EDIT: widzę, że już napisałaś, że wokół są pola. No to możesz szaleć do woli

Dokładnie mój problem leży w wyznaczenie rabat czy stref. Z samym doborem roślin raczej nie będę miała problemu. Co do działki to zależy jak na nią spojrzeć patrząc na rysunek na górze równolegle leci główna droga, ale mamy też drogę wewnętrzna zrobioną po lewej stronie. Stąd wjazd i furtka są z lewej strony.
Masz rację, że mogę szaleć to wieś tuż pod miastem. Na mojej ulicy są dopiero 4 domy, na pewno przez najbliższe kilkanaście lat a może i nigdy nie będę miała sąsiadów za płotem.
Judith 21:32, 07 kwi 2026

No to może zupełnie na szybko i bez znajomości planów na ciągi komunikacyjne przy domu, taka koncepcja na stronę lewą stronę ogrodu. Zielony obszar to obszar rabat, reszta to trawa. Na górze sporo drzew, by osłonić się od głównej drogi. A pomiędzy nimi oczywiście krzewy i byliny.
LIDKA 21:34, 07 kwi 2026

Łączy nas podobne położenie tarasu. Moja działka też prostokątna i za tarasem 1 M mam już płot.

Musisz przemyśleć układ rabat. Możesz kontynuować tak jak ta jedna duża po innych stronach dzialki.
Jak już obsadzisz to potem zrobisz rabatę na środku tych pustych placów.

Mam prostokątna działkę, wjazd z długiego boku, dom po lewej stronie działki i po prawej glówny ogród.

Znajdź mnie na insta i popatrz. Rabaty pod płotami po 3-4 M głębokie i po środku wielka rabata , tak że jest trawiasta ścieżka wokół nich szeroka na 3 M.

Albo robić od razu zakamarki tzn tak rozmieszczać rabat że by były zakryte części i kusiło iść patrzeć co dalej .

Wkleje tu jedna fote.
To jest moja prawa strona działki. Widok z podjazdu.

LIDKA 21:48, 07 kwi 2026

Możesz zrobić sobie szablon na kartce w kratkę gdzie kratka to 1 M i wrysowac obiekty stałe. I rozrysować rabaty, placyk na basen, plac zabaw i co tam jeszcze potrzebujesz.

Moje rysunki przypominały rysunki przedszkolaka ale pomogły wyobrazić sobie co będzie jak duże i gdzie.

Ola jak masz glinę to super. Bo to lepszy grunt niż piaski. Trochę popracujesz nad nią tzn kompost i obornik i urośnie Ci wszystko. Wiem co mówie
Olasliwka 06:53, 08 kwi 2026

Bardzo Wam dziękuję skupię się na tej części na górze, nawet nie pomyślałam, żeby stworzyć takie rabaty na środku, a to wspaniały pomysł już mi się rozświetliło w głowie. W miarę prac myślę, że będę tu coś wstawiała. Serdecznie Was pozdrawiam, dziękuję za zaangażowanie.
Olasliwka 08:18, 08 kwi 2026

LIDKA napisał(a)
Łączy nas podobne położenie tarasu. Moja działka też prostokątna i za tarasem 1 M mam już płot.

Musisz przemyśleć układ rabat. Możesz kontynuować tak jak ta jedna duża po innych stronach dzialki.
Jak już obsadzisz to potem zrobisz rabatę na środku tych pustych placów.

Mam prostokątna działkę, wjazd z długiego boku, dom po lewej stronie działki i po prawej glówny ogród.

Znajdź mnie na insta i popatrz. Rabaty pod płotami po 3-4 M głębokie i po środku wielka rabata , tak że jest trawiasta ścieżka wokół nich szeroka na 3 M.

Albo robić od razu zakamarki tzn tak rozmieszczać rabat że by były zakryte części i kusiło iść patrzeć co dalej .

Wkleje tu jedna fote.
To jest moja prawa strona działki. Widok z podjazdu.

Lidka, a mogłabyś podać mi swój Instagram? Być może jest tu gdzieś informacja, ale dopiero raczkuję na forum i wszystko poznaję. Z góry dziękuję
Gosialuk 19:50, 08 kwi 2026

Cześć
Polecam lekturę wątków: wymarzony-sielankowy-ogrod i nowoczesny-dlugi-waski-rozowo-bialy
To dwa różne pomysły na wąską działkę. Oba ładne.
Rysowanie w skali pomaga, lepiej widać proporcje. Powodzenia w planowaniu.
LIDKA 20:41, 08 kwi 2026

Super że masz pomysły. Pokazuj co tam będziesz działać. W grupie raźniej a forum jest niezłą motywacja i dopingiem.