Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Długa i wąska działka

Długa i wąska działka

Olasliwka 13:01, 07 kwi 2026

Cześć wszystkim
Mam, jak dla mnie, bardzo trudną działkę do zagospodarowania i potrzebuję Waszej pomocy. Szerokość 18 m i długość około 60 m.
Wokół całej działki posadzony jest żywoplot grabowy i na samym początku mam rabatę z miskantami gracillimus, hortensjami anabelle, sadźcem, jeżówkami, werbeną i lawendą. W planach mam tam też 3 brzozy. Wokół tarasu jest donica, a tam mam rozplenicę, gaurę, szałwe i kostrzewe. Ale na resztę nie mam kompletnie pomysłu, nie wiem jak to wszystko podzielić, żeby miało sens. Będę ogromnie wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki. Pozdrawiam
Judith 15:11, 07 kwi 2026

Cześć . Dawaj fotki, napisz co lubisz - sielskie klimaty czy minimalizm, busz czy pod linijkę. Czego potrzebujesz w ogrodzie - plac zabaw, ognisko, element wodny, wiatka, szopka na narzędzia, basen, plaża, boisko do gry etc…?
Generalna zasada jest taka, że przy tak dlugiej działce potrzebny jest podział na strefy, usunięcie wrażenia „wagonu” poprzez dobór odpowiednich kształtów ścieżek, rabat, umiejscowienia architektury ogrodowej.
LIDKA 19:50, 07 kwi 2026

Też chętnie zobaczę co tam wyczarowałaś jak dotąd.
Olasliwka 19:57, 07 kwi 2026

Przepraszam za taki amatorski rysunek szczerze bardzo chciałabym iść w takie klimaty bardziej naturalistyczne chociaż moja rabata, którą założyłam temu zaprzecza. Miałam tam szpaler traw, hortensji I to wszystko. Jestem w trakcie zmiany, dodałam jeżówki, sadźca i lawendę. Jeszcze dorzucę tam werbene. Ogólnie zależy mi, żeby bylo dużo drzew liściastych, ale też nie mam na nie pomysłu. Absolutnie nie chce ich sadzić gdzieś tam przypadkowo i punktowo.
Olasliwka 19:58, 07 kwi 2026

Olasliwka 20:00, 07 kwi 2026

Chcę jak najwięcej rabat, w przyszłości może zrobimy jakieś miejsce na ognisko i to tyle.
LIDKA 20:45, 07 kwi 2026

Jeszcze wymiary , gdzie jest już istniejącą rabata, kierunki świata i opis gleby.

Zdjęcia z terenu też mile widziane.

Ja bym zaczęła od zrobienia porządnych rabat naoookolo działki wzdłuż plotów. Takich szerokich po 3.5-4 M. Trzeba pamiętać by zostawić dostęp do zywoplotów w celu cięcia.
I od sadzenia drzew.

Wyznaczyła bym te rabaty, nakryła kartonami i korą i swobodnie po woli obsadzała. Potrzebujesz też kawałek miejsca na rozsadnik i rozmnazalnik.
Każda bylinę która kupisz możesz rozmnożyć.

Drzewa dobrze trzeba przemyśleć i rozmieścić żeby nie wystawały do sąsiadów kiedyś.
Olasliwka 20:57, 07 kwi 2026

LIDKA napisał(a)
Jeszcze wymiary , gdzie jest już istniejącą rabata, kierunki świata i opis gleby.

Zdjęcia z terenu też mile widziane.

Ja bym zaczęła od zrobienia porządnych rabat naoookolo działki wzdłuż plotów. Takich szerokich po 3.5-4 M. Trzeba pamiętać by zostawić dostęp do zywoplotów w celu cięcia.
I od sadzenia drzew.

Wyznaczyła bym te rabaty, nakryła kartonami i korą i swobodnie po woli obsadzała. Potrzebujesz też kawałek miejsca na rozsadnik i rozmnazalnik.
Każda bylinę która kupisz możesz rozmnożyć.

Drzewa dobrze trzeba przemyśleć i rozmieścić żeby nie wystawały do sąsiadów kiedyś.

Dziękuję za każdą podpowiedź działka ma 18 m szerokości i 60 długości. Dom jest około 20 m od góry. Niestety patrząc na rysunek po prawej stronie dom stoi 4 m og granicy i tam juz mam zywoplot grabowy i taras więc już tam nic nie zmieszczę. Z lewej strony podobnie. Te 3 kółka to posadziłam wiśnie, które są widoczne przy wjeździe na posesję. Przy tarasie mam też posadzony amalanchier na około którego planuję rabatę gdzieś 2 na 2 m ze stipą plus jeszcze jakieś nasadzenia. Gleba niestety glina, ale przy sadzeniu sypie taką jaką dana roślina wymaga i tutaj nie mogę narzekać, co wsadzę to rośnie nieźle. Postaram się zrobić zdjęcia w terenie, chociaż szału nie ma, bo żywopłot grabowy ma z 15 cm wysokości
Olasliwka 20:59, 07 kwi 2026

Góra rysunku to wschód. Działka w polu, bez sąsiadów, jest też niestety tak wietrznie, że wywiało mi całą korę z rabaty i spod grabów.
Ta rabata na górze ma z 4 m szerokości i jest po całej szerokości działki czyli 18 m.
Judith 21:08, 07 kwi 2026

Olu, czy dobrze interpretuję Twój rysunek - działka jest nie tyle wąska i długa co szeroka i płytka? Jeśli tak, to nieco zmienia pomysł na nią .
Namieszam i powiem coś przeciwnego do tego co napisała Lidka - nie idź w rabaty dookoła pustego placu, tylko od razu twórz zakamarki, zawijasy, potraktuj obie części ogrodu jak park lub mini park.
Bez kontekstu jednak trudno będzie pomóc. Czy to okolica leśna, czy polna, czy miasto , czy wieś. Zawsze też powtarzam, że na obecnym etapie mniej istotną jest kompozycja i dobór roślin na konkretnej rabacie, ale koncepcja zagospodarowania przestrzeni. Czyli wyznaczenie linii rabat, ścieżek (jeśli mają być), placyku na ognisko etc. A potem - jak napisała Lidka - można zacząć powoli tworzyć kompozycje roślinne na kolejnych rabatach. Najpierw lewa część, potem prawa. Albo odwrotnie .
Z osobistego doświadczenia - samo wyznaczenie linii rabat cieszy tak, jakby już był ogród .

EDIT: widzę, że już napisałaś, że wokół są pola. No to możesz szaleć do woli