EPODLAS
20:40, 06 gru 2011

Mam ten przepisz już dawno z jakieś gazety. Ponieważ zbliża się Wigilia i będziemy przyrządzać ryby na różne sposoby, może komuś przyda się ten przepis. U mnie rodzinka takie śledzie lubi.
Składniki:
1 mini kostka smażona Knorr
50 dkg solonych płatów śledziowych,
4 cebule (można dać trochę mniej)
10 dkg rodzynek
3/4 szklanki oleju
sok z połowy cytryny, pieprz, troszeczkę cukru
Śledzie wymoczyć. Płaty osuszyć i pokroić na kawałki. Rodzynki zalać gorącą wodą, po 10 min osączyć na sitku. Cebulę pokroić na talarki i zeszklić na oleju, dodać sok z cytryny,rodzynki, troszeczkę cukru i wymieszać. Chwilę poddusić i pozostawić do wystygnięcia.Śledzie ułożyć na salaterce, zalać sosem, doprawić pokruszoną mini kostką smażona cebula Knorr i pieprzem. Wstawić do lodówki na minimum 6 godz.
Smacznego
Składniki:
1 mini kostka smażona Knorr
50 dkg solonych płatów śledziowych,
4 cebule (można dać trochę mniej)
10 dkg rodzynek
3/4 szklanki oleju
sok z połowy cytryny, pieprz, troszeczkę cukru
Śledzie wymoczyć. Płaty osuszyć i pokroić na kawałki. Rodzynki zalać gorącą wodą, po 10 min osączyć na sitku. Cebulę pokroić na talarki i zeszklić na oleju, dodać sok z cytryny,rodzynki, troszeczkę cukru i wymieszać. Chwilę poddusić i pozostawić do wystygnięcia.Śledzie ułożyć na salaterce, zalać sosem, doprawić pokruszoną mini kostką smażona cebula Knorr i pieprzem. Wstawić do lodówki na minimum 6 godz.
Smacznego