Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Początki w Kruklandii

Początki w Kruklandii

Kasya 17:42, 05 mar 2015

ja tez mam ta malutką
ale w tym roku powsadzam jeszcze hameln
Juzia 17:43, 05 mar 2015

Iwk4 napisał(a)
Juzia, ja mam małą odmianę, taką niziutką (1 sztukę mizerną kupiłam za 15 zł jesienią), poleciałam do ogródka, zebrałam dwa kłoski, wytrzepałam nasionka do doniczki 17 lutego i zaczęła wschodzić. Kiełki jak u stipy.
Więc myślałam, żeby od tej większej też kłoski zebrać i posiać, tylko ja jej nie mam. Szukam kogoś kto ma, trafiło na ciebie. Wyślesz kilka kłosków? Czy już obcięłaś ?

Bym Ci mogła wysłać rozplenicę, a nie nasiona Ale to dopiero jak ruszy... żebym wiedziała czy żyje
Ja ją kupiłam dwa sezony temu chyba. Jedną sztukę kupiłam i podzieliłam od razu na dwa. W pierwszym roku słabo rosły... ale na następną wiosnę podzieliłam te dwie sztuki na jeszcze mniejsze i miałam już 6 malutkich. Miejsce im chyba sprzyjało, bo do jesieni już były ładnymi kępkami....ale dalej były niskie i myślałam, że to taka odmiana. W tamtym roku jak robiłam wyspę, to podzieliłam te 6 sztuk i miałam dwa razy więcej. Myślałam, że się nie zbiorą....a tu wyrosły takie wielkie krzaczory Musiałam trzy sztuki przesadzić w inne miejsce, bo mi się nie mieściły.
Jak w tym roku będą jeszcze większe, to znów będę musiała ze dwie, trzy zabrać z wyspy.

To co? Chcesz jedną? Czy jednak szczotki Ci wysłać w liście teraz?

Kacha123 17:46, 05 mar 2015

Ale wypasione te Twoje rozplenice i mówisz, że jeszcze urosną!
Juzia 17:51, 05 mar 2015

Kacha123 napisał(a)
Ale wypasione te Twoje rozplenice i mówisz, że jeszcze urosną!

Nie były dzielone i przesadzane....więc jeśli nie miały swojej docelowej wysokości w tamtym roku, to w tym jeszcze powinny urosnąć.
Ale może też być tak, że już większe nie będą.
Nie wiem. Czekam

Juzia 17:52, 05 mar 2015

Kasya napisał(a)
ja tez mam ta malutką
ale w tym roku powsadzam jeszcze hameln

Hameln kupiłam sobie jesienią i oczywiście podzieliłam....na 4 chyba
Zobaczę jak będzie wyglądała w tym roku
Kasya 18:02, 05 mar 2015

Juzia napisał(a)

Hameln kupiłam sobie jesienią i oczywiście podzieliłam....na 4 chyba
Zobaczę jak będzie wyglądała w tym roku

ja chcę kupic malutkie żebym dała radę wcisnąc...a potem to juz niech sobie radzą
Iwk4 20:26, 05 mar 2015

Juzia napisał(a)

Bym Ci mogła wysłać rozplenicę, a nie nasiona Ale to dopiero jak ruszy... żebym wiedziała czy żyje
... Musiałam trzy sztuki przesadzić w inne miejsce, bo mi się nie mieściły.
Jak w tym roku będą jeszcze większe, to znów będę musiała ze dwie, trzy zabrać z wyspy.

To co? Chcesz jedną? Czy jednak szczotki Ci wysłać w liście teraz?

Juzia, pewnie , że chcę
Nie było mnie przez chwilę, leciałam na chór, przez chorobę miałam miesiąc przerwy w śpiewaniu, to dziś dostałam popalić 10 utworów

Jak rozplenica ruszy i będziesz wiedziała co i jak, to bardzo chętnie. Namiary ci wyślę na pv, a ty zdecydujesz kiedy
Mam nadzieję, że żyje

Nie wiedziałam, ze tak łatwo się ją rozdziela
Madzenka 20:29, 05 mar 2015

Iwk4 napisał(a)
Podobno są 3 podstawowe odmiany rozplenicy: duża - Moundry, ładnie zimuje,
średnia - Hamlen późno wegetuje i najmniejsza Little Bunny (tą chyba ja mam)- jeśli przeżyła Ale mam jej siewki (chyba 18)

To ja mam w samym moim ogrodzie jeszcze Medium Boy, Paul's Giant a jest wiele wiele więcej.
monteverde 20:39, 05 mar 2015

Iwk4 napisał(a)

Juzia, pewnie , że chcę
Nie było mnie przez chwilę, leciałam na chór, przez chorobę miałam miesiąc przerwy w śpiewaniu, to dziś dostałam popalić 10 utworów

Jak rozplenica ruszy i będziesz wiedziała co i jak, to bardzo chętnie. Namiary ci wyślę na pv, a ty zdecydujesz kiedy
Mam nadzieję, że żyje

Nie wiedziałam, ze tak łatwo się ją rozdziela

to dobrze, że łatwo się rozdziela, bo mam jedna skołtuniona przez koty, będę ja przesadzała Ewa jakie utwory śpiewasz? pozdrawiam Panie
Juzia 21:00, 05 mar 2015

monteverde napisał(a)

to dobrze, że łatwo się rozdziela, bo mam jedna skołtuniona przez koty, będę ja przesadzała Ewa jakie utwory śpiewasz? pozdrawiam Panie

Aniu ja rozrywałam.... i sekatorem cięłam korzenie
Jak wszystkie dzielone Hameln przeżyją to znaczy, że rozplenice są niezniszczalne
Zadna mi jeszcze nie zmarzła....zobaczymy w teraz.